jasiek71 17.09.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Sterownik wie, to wystarczy. Pompa robi co on "powie". no popatrz ty się u mnie "prawie" tak samo ... sterowniki wiedzą co dzieje się w każdym pomieszczeniu a kable robią dokładnie to co im każą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.09.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 A kto powiedział,że co dzień ? Co dzień nie będzie mi się chciało rozpalać,szczególnie wieczorem. Dzisiaj był tylko taki dzień,bo wszyscy wrócili późno do domu,zmarznięci i zmoknięci a nie będę odpalał pompy dla zasady,żeby odczuć to za parę h. Zdjęcie licznika było zapodane również na cele cwu BO widzisz Arturo, jak CI wszyscy kladlismy do glowy, ze jak zamieszkasz to dopiero to i tamto sie okaze, to sie upierales, ze tak nie bedzie. Takich dni moze byc w sezonie 50, wszak sezon grzewczy dopiero rusza, i po to bylo wydawac te grube tysiace zeby uzywac zrodla zapasowego? Pamietasz dyskusje o wyzszesci kabli nad podlogowka, teraz nie odpalasz PC bo Ci ta "sterowalnosc" podlogowki nie wystarcza? Jak to jest, ze masz system CO z extra niskim kosztem KWh a jako jeden z pierwszych uzywasz zamiast niego dogrzewania w kominku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 ale ten układ sterujący jest tak "głupi" że niczego nie prognozuje... A co ma prognozowac? Zna mape pogody dla Europy? Zgadnie czy w okresie przejsciowym jutro bedzie jeszcze kawalek babiego lata, czy juz gleboka jesien? Cos tam sobie policzy z kilku prostych zaleznosci, ale czy cokolwiek "przewidzi"? Zgadnie predzej, ale to tylko loteria bedzie, a nie "wiedza". Ja patrzac na prognoze pogody wiecej chyba jednak wywnioskuje i jesli trzeba, to mu pomoge. Z palucha albo wlacze, albo wylcze. Jak sie pora roku ustabilizuje to jego "tempy algorytm" juz wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 no popatrz ty się u mnie "prawie" tak samo ... sterowniki wiedzą co dzieje się w każdym pomieszczeniu a kable robią dokładnie to co im każą ... Tylko nie wiedza, ze dogrzewasz zarowkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.09.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Pamietasz dyskusje o wyzszesci kabli nad podlogowka, teraz nie odpalasz PC bo Ci ta "sterowalnosc" podlogowki nie wystarcza? Jak to jest, ze masz system CO z extra niskim kosztem KWh a jako jeden z pierwszych uzywasz zamiast niego dogrzewania w kominku? Wczoraj o 21 było 23.1st.C,nie nastawiłałem pompy bo po co. Dzisiaj 21,8st.C to nie jest chłód,nie na tyle,żeby grzać po prostu chcieliśmy ognia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.09.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 U mnie aktualnie 23,1st.C przy 17,5st.C na zewnątrz. no stary ... przedwczoraj taki wpis a dzisiaj oznajmiasz że w komiku musiałeś przepalić bo już poniżej 22* było ... takiego spadku to moja chałupa nie ma o tej porze roku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.09.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Wczoraj o 21 było 23.1st.C,nie nastawiłałem pompy bo po co. Dzisiaj 21,8st.C to nie jest chłód,nie na tyle,żeby grzać po prostu chcieliśmy ognia Oooo... to w ciągu jednego dnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.09.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Wczoraj o 21 było 23.1st.C,nie nastawiłałem pompy bo po co. Dzisiaj 21,8st.C to nie jest chłód,nie na tyle,żeby grzać po prostu chcieliśmy ognia Pomijajac fakt, iz Twoj dom wychladza sie szybciej niz moj durszlak, ba szybciej niz Jaskowy 2-szybowiec to nie temp jest wyznacznikiem wlaczania ogrzewania w ostatnich dniach przez niektorych tylko komfort cieply. U mnie sciany maja ponad 23 stopnie, w domu srednio ok. 22, sytuacja jest nadal komfortowa, roznice temp. ponizej 0,5 stopnia w ciagu doby, tak to jest jak ma sie durszlak Acha, na zewnatrz obecnie +7... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.09.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 (edytowane) no stary ... przedwczoraj taki wpis a dzisiaj oznajmiasz że w komiku musiałeś przepalić bo już poniżej 22* było ... takiego spadku to moja chałupa nie ma o tej porze roku ... Oooo... to w ciągu jednego dnia... Cóż poradzę,że zbudowałem dom jak dwa durszlaki... jasiek,widzę,ze flustracja postępuję bo mało łosi,jeśli wogóle załapałeś na "noblowską" wentylację Pompka ustawiona już na 23st.C Na zewnątrz +9 w domu +23,1 Edytowane 17 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 17.09.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 a jak widzicie możliwe wykorzystanie informacji o prognozie na najbliższe 24h którą dostarczano by do sterownika ? jak taka informacja miałaby być interpretowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Tak, rozwazania maja sie do akumulowania ciepla w wylewce (generalnie: te z duza bezwladnoscia).Tutaj nie ma co sie silic na jakies komputery pokladowe do sterownikow. Po prostu nieraz w okresach przejsciowych trzeba sterownikowi pomoc "z palca". Sporadycznie, ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 18.09.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Co do sporu nt. podawania zużycia na CO bez uwzględniania "reszty" to posłużę się pewną analogią: Mam samochód z instalacją LPG (1.6l) i prowadzę zapiski co do jego spalania. Po 3 latach zauważyłem, że spalanie w okresie jesienno-zimowym spada. I tak było - auto spalało mniej gazu, ale więcej benzyny na rozruch i rozgrzanie silnika. A zapłacić trzeba za jedno i drugie. Po 3 latach obserwacji wniosek taki: trzeba było kupić auto średni spalające maks. 6,5l/100km zwykłego paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.09.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 To jest lepsza od dyzurnego meteorologa TVN. Opublikuj algorytmy przewidywania pogody. Moze na Nobla sie zalapiesz. A na powaznie, to Twoja automatyka g..no wie na temat tego, czy juto bedzie +5*C i deszcz, czy sloneczne +25*C. W swojej maszynowej tempocie algorytmu nabije ciepla w posadzke majac za wskazowke kawalek przeszlosci i terazniejszosc. Przyszlosci nie odgadnie. zrozum, że automatyka dba, żeby UZUPEŁNIĆ straty a nie zaliczkowo nabić kWh w posadzkę chociaz u niektorych to różnie może być ale ja się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.09.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 zrozum, że automatyka dba, żeby UZUPEŁNIĆ straty a nie zaliczkowo nabić kWh w posadzkę I owszem ale gdy się nie dba o max wykorzystanie II taryfy, przy G11 to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 zrozum, że automatyka dba, żeby UZUPEŁNIĆ straty a nie zaliczkowo nabić kWh w posadzkę chociaz u niektorych to różnie może być ale ja się nie znam To byloby nieststy zbyt proste. Nawet w G11 jak opisal napisal asolt. Sprawa jest nie w samym procesie uzupelniania strat, ale w rozciagnietym czasie jego trwania i (np. przy podlogowce) bezwladnosci tego procesu. Oczywiscie mozesz czesto dptac na gaz (grzanie) i uzywac mocno hamulca (wietrzenie), ale taki profil nie bedzie energooszczedny. Dzisiaj na Dolnym Slasku fajny przyklad. W nocy mialem 4*C i pompa grzala juz praktycznie "zimowo" ladujac posadzke w tanim pradzie. Teraz piekne sloneczko i w salonie 24*C zamiast 22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.09.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Dzisiaj na Dolnym Slasku fajny przyklad. W nocy mialem 4*C i pompa grzala juz praktycznie "zimowo" ladujac posadzke w tanim pradzie. Teraz piekne sloneczko i w salonie 24*C zamiast 22. bo rozpędziłeś akumulacyjny czołg i teraz potrwa, zanim go zatrzymasz z tego powodu Twój i innych pompiarzy średnioroczny COP niewiele przekroczy 2 na pocieszenie dodam, że akumulacyjni kablarze, ktorzy przesadzili z gr. wylewki także się z tym problemem borykają - tylko nie każdy się przyzna p.s. rozważ wariant, gdy kable grzejne są umieszczone w kleju - który to wariant jest niedostępny dla pompiarzy a który sprawdza się idealnie w taką pogodę, jak opisujesz:) p.s. łazienka ostatniej doby grzała 28 min reszta na standby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.09.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) Wczoraj 1 kg bryietuplus gałezie na rozpałkew domu 22 i tak bylo ale buty cały dzien przemoczone swoje zrobiłydzis od rana slonce i efekt w domu jakby zamiast okien bylpiekarnikzgadzam się z P ZE od czasu do czasu recznie wystarczy podbic temp zadaną jesliby było co 2-3 dzien słonecznie to spokojnie do pazdziernika bez kominka ale te 10-15 zł kosztów przepalania albo pradu to nie tragedia Edytowane 18 Września 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 bo rozpędziłeś akumulacyjny czołg i teraz potrwa, zanim go zatrzymasz z tego powodu Twój i innych pompiarzy średnioroczny COP niewiele przekroczy 2 na pocieszenie dodam, że akumulacyjni kablarze, ktorzy przesadzili z gr. wylewki także się z tym problemem borykają - tylko nie każdy się przyzna p.s. rozważ wariant, gdy kable grzejne są umieszczone w kleju - który to wariant jest niedostępny dla pompiarzy a który sprawdza się idealnie w taką pogodę, jak opisujesz:) Ale farmazony wypisujesz. Moj srednioroczny SPF (COP) na cele CO jest na poziomie raczej 4 a nie 2 (no chyba, ze przpadkowo wyszedl mi dom energooszczedny - "oszukali" mnie i dali wszedzie wiecej docieplenia i rekuperacje). Wariant z akumulacyjnoscia posadzki sprawdza sie swietnie w 99% sezonu grzewczego i pozwala mi na cele CO wydatkowac taka kwote, jaka masz w stopce. Majac "wariant" z kablami nie byloby juz tak ruzowo. Per saldo wole cala jesien i wiosne otwierac okna. I tak bedzie duzo taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.09.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 W nocy mialem 4*C i pompa grzala juz praktycznie "zimowo" ladujac posadzke w tanim pradzie. Teraz piekne sloneczko i w salonie 24*C zamiast 22. Dzisiaj u mnie przy oknie dachowym termometr pokazał min 0,8*, na dole na wys ok 2m było 3,1*. Jeszcze ogrzewania nie włączyłem, ale i tak w razie potrzeby nie uruchomię podłogówki tylko klimę. Póki co temp w domu nie spadła poniżej 20*. Podłogówka jest ogrzewaniem typowo akumulacyjnym - zatem trzeba znać i wykorzystać jej dobre walory, jak również liczyć się z nieznacznym przegrzaniem domu w okresach przejściowych. Dlatego w takim czasie będę korzystał przede wszystkim z klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Tylko, ze za 20*C w domu zostal bym zlinczowany. Ja wiem jak dzial podlogowka akumulacyjna, tylko nie do konca mozna w takim okresie zufac automtyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts