Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A kto powiedział,że co dzień ? Co dzień nie będzie mi się chciało rozpalać,szczególnie wieczorem.

Dzisiaj był tylko taki dzień,bo wszyscy wrócili późno do domu,zmarznięci i zmoknięci a nie będę odpalał pompy dla zasady,żeby odczuć to za parę h.

Zdjęcie licznika było zapodane również na cele cwu :)

BO widzisz Arturo, jak CI wszyscy kladlismy do glowy, ze jak zamieszkasz to dopiero to i tamto sie okaze, to sie upierales, ze tak nie bedzie.

Takich dni moze byc w sezonie 50, wszak sezon grzewczy dopiero rusza, i po to bylo wydawac te grube tysiace zeby uzywac zrodla zapasowego?

Pamietasz dyskusje o wyzszesci kabli nad podlogowka, teraz nie odpalasz PC bo Ci ta "sterowalnosc" podlogowki nie wystarcza?

Jak to jest, ze masz system CO z extra niskim kosztem KWh a jako jeden z pierwszych uzywasz zamiast niego dogrzewania w kominku?

:jawdrop:

ale ten układ sterujący jest tak "głupi" że niczego nie prognozuje...:no:

A co ma prognozowac? Zna mape pogody dla Europy? Zgadnie czy w okresie przejsciowym jutro bedzie jeszcze kawalek babiego lata, czy juz gleboka jesien? Cos tam sobie policzy z kilku prostych zaleznosci, ale czy cokolwiek "przewidzi"? Zgadnie predzej, ale to tylko loteria bedzie, a nie "wiedza". Ja patrzac na prognoze pogody wiecej chyba jednak wywnioskuje i jesli trzeba, to mu pomoge. Z palucha albo wlacze, albo wylcze. Jak sie pora roku ustabilizuje to jego "tempy algorytm" juz wystarczy. :)

Gość Arturo72

Pamietasz dyskusje o wyzszesci kabli nad podlogowka, teraz nie odpalasz PC bo Ci ta "sterowalnosc" podlogowki nie wystarcza?

Jak to jest, ze masz system CO z extra niskim kosztem KWh a jako jeden z pierwszych uzywasz zamiast niego dogrzewania w kominku?

Wczoraj o 21 było 23.1st.C,nie nastawiłałem pompy bo po co.

Dzisiaj 21,8st.C to nie jest chłód,nie na tyle,żeby grzać po prostu chcieliśmy ognia :)

Wczoraj o 21 było 23.1st.C,nie nastawiłałem pompy bo po co.

Dzisiaj 21,8st.C to nie jest chłód,nie na tyle,żeby grzać po prostu chcieliśmy ognia :)

Pomijajac fakt, iz Twoj dom wychladza sie szybciej niz moj durszlak, ba szybciej niz Jaskowy 2-szybowiec :) to nie temp jest wyznacznikiem wlaczania ogrzewania w ostatnich dniach przez niektorych tylko komfort cieply.

U mnie sciany maja ponad 23 stopnie, w domu srednio ok. 22, sytuacja jest nadal komfortowa, roznice temp. ponizej 0,5 stopnia w ciagu doby, tak to jest jak ma sie durszlak :p

Acha, na zewnatrz obecnie +7...

Gość Arturo72
no stary ...

przedwczoraj taki wpis a dzisiaj oznajmiasz że w komiku musiałeś przepalić bo już poniżej 22* było ...:yes:

takiego spadku to moja chałupa nie ma o tej porze roku ...:D

Oooo...

to w ciągu jednego dnia...:lol2:

Cóż poradzę,że zbudowałem dom jak dwa durszlaki...

jasiek,widzę,ze flustracja postępuję bo mało łosi,jeśli wogóle załapałeś na "noblowską" wentylację ;)

Pompka ustawiona już na 23st.C :)

Na zewnątrz +9 w domu +23,1

Edytowane przez Arturo72

Co do sporu nt. podawania zużycia na CO bez uwzględniania "reszty" to posłużę się pewną analogią:

Mam samochód z instalacją LPG (1.6l) i prowadzę zapiski co do jego spalania. Po 3 latach zauważyłem, że spalanie w okresie jesienno-zimowym spada. I tak było - auto spalało mniej gazu, ale więcej benzyny na rozruch i rozgrzanie silnika. A zapłacić trzeba za jedno i drugie.

Po 3 latach obserwacji wniosek taki: trzeba było kupić auto średni spalające maks. 6,5l/100km zwykłego paliwa :yes:

To jest lepsza od dyzurnego meteorologa TVN. Opublikuj algorytmy przewidywania pogody. Moze na Nobla sie zalapiesz. ;)

A na powaznie, to Twoja automatyka g..no wie na temat tego, czy juto bedzie +5*C i deszcz, czy sloneczne +25*C. W swojej maszynowej tempocie algorytmu nabije ciepla w posadzke majac za wskazowke kawalek przeszlosci i terazniejszosc. Przyszlosci nie odgadnie.

zrozum, że automatyka dba, żeby UZUPEŁNIĆ straty a nie zaliczkowo nabić kWh w posadzkę :)

chociaz u niektorych to różnie może być :p ale ja się nie znam :)

zrozum, że automatyka dba, żeby UZUPEŁNIĆ straty a nie zaliczkowo nabić kWh w posadzkę :)

chociaz u niektorych to różnie może być :p ale ja się nie znam :)

To byloby nieststy zbyt proste. Nawet w G11 jak opisal napisal asolt. Sprawa jest nie w samym procesie uzupelniania strat, ale w rozciagnietym czasie jego trwania i (np. przy podlogowce) bezwladnosci tego procesu. Oczywiscie mozesz czesto dptac na gaz (grzanie) i uzywac mocno hamulca (wietrzenie), ale taki profil nie bedzie energooszczedny.

Dzisiaj na Dolnym Slasku fajny przyklad. W nocy mialem 4*C i pompa grzala juz praktycznie "zimowo" ladujac posadzke w tanim pradzie. Teraz piekne sloneczko i w salonie 24*C zamiast 22.

Dzisiaj na Dolnym Slasku fajny przyklad. W nocy mialem 4*C i pompa grzala juz praktycznie "zimowo" ladujac posadzke w tanim pradzie. Teraz piekne sloneczko i w salonie 24*C zamiast 22.

bo rozpędziłeś akumulacyjny czołg i teraz potrwa, zanim go zatrzymasz :)

z tego powodu Twój i innych pompiarzy średnioroczny COP niewiele przekroczy 2 :)

na pocieszenie dodam, że akumulacyjni kablarze, ktorzy przesadzili z gr. wylewki także się z tym problemem borykają - tylko nie każdy się przyzna :)

p.s. rozważ wariant, gdy kable grzejne są umieszczone w kleju - który to wariant jest niedostępny dla pompiarzy :) a który sprawdza się idealnie w taką pogodę, jak opisujesz:)

p.s. łazienka ostatniej doby grzała 28 min :) reszta na standby

Wczoraj 1 kg bryietu

plus gałezie na rozpałke

w domu 22 i tak bylo

ale buty cały dzien przemoczone swoje zrobiły

dzis od rana slonce i efekt w domu jakby zamiast okien bylpiekarnik

zgadzam się z P ZE od czasu do czasu recznie wystarczy podbic temp zadaną

jesliby było co 2-3 dzien słonecznie to spokojnie do pazdziernika bez kominka ale te 10-15 zł kosztów przepalania albo pradu to nie tragedia

Edytowane przez malux20

bo rozpędziłeś akumulacyjny czołg i teraz potrwa, zanim go zatrzymasz :)

z tego powodu Twój i innych pompiarzy średnioroczny COP niewiele przekroczy 2 :)

na pocieszenie dodam, że akumulacyjni kablarze, ktorzy przesadzili z gr. wylewki także się z tym problemem borykają - tylko nie każdy się przyzna :)

p.s. rozważ wariant, gdy kable grzejne są umieszczone w kleju - który to wariant jest niedostępny dla pompiarzy :) a który sprawdza się idealnie w taką pogodę, jak opisujesz:)

Ale farmazony wypisujesz. :D

Moj srednioroczny SPF (COP) na cele CO jest na poziomie raczej 4 a nie 2 (no chyba, ze przpadkowo wyszedl mi dom energooszczedny - "oszukali" mnie i dali wszedzie wiecej docieplenia i rekuperacje).

Wariant z akumulacyjnoscia posadzki sprawdza sie swietnie w 99% sezonu grzewczego i pozwala mi na cele CO wydatkowac taka kwote, jaka masz w stopce. Majac "wariant" z kablami nie byloby juz tak ruzowo. Per saldo wole cala jesien i wiosne otwierac okna. I tak bedzie duzo taniej ;)

W nocy mialem 4*C i pompa grzala juz praktycznie "zimowo" ladujac posadzke w tanim pradzie. Teraz piekne sloneczko i w salonie 24*C zamiast 22.

Dzisiaj u mnie przy oknie dachowym termometr pokazał min 0,8*, na dole na wys ok 2m było 3,1*. Jeszcze ogrzewania nie włączyłem, ale i tak w razie potrzeby nie uruchomię podłogówki tylko klimę. Póki co temp w domu nie spadła poniżej 20*. Podłogówka jest ogrzewaniem typowo akumulacyjnym - zatem trzeba znać i wykorzystać jej dobre walory, jak również liczyć się z nieznacznym przegrzaniem domu w okresach przejściowych. Dlatego w takim czasie będę korzystał przede wszystkim z klimy.