Hippek 18.09.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Dlaczego? może powinnam doprecyzować - COP dla domu - czyli całej elektryki pompiarze średnio zamykaja rok na poziomie 3500pln za prad a ja w 6500:) wiem, ze dom domowi nie rowny ale porownuję podobny metraż Liwko do mojego; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.09.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) Tylko, ze za 20*C w domu zostal bym zlinczowany. Prawda jest taka, że ludzie kichają i prychają przede wszystkim z przegrzania - dlatego najbardziej odpowiednia dla organizmu jest temp 21* (+-1*). Zatem jeśli ktoś chce przezimować w dobrej kondycji, bez narażania swojego organizmu na infekcje, powinien brać to pod uwagę. COP dla domu - czyli całej elektryki "jaśkowy":popcorn: Edytowane 18 Września 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 może powinnam doprecyzować - COP dla domu - czyli całej elektryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.09.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 "jaśkowy":popcorn: do-kładnie - jak mawia WAWAWASZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.09.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Aha... ok.. nie slyszalem wczesniej o COP dla domu... A z czym sie go porownuje... ? To ja mam COP < 1 bo ca 8600:- w G11, 150m2 porównuje się go każdy z każdym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.09.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) A z czym sie go porownuje... Raczej jak go się liczy, jasiek twierdzi, że "(zużycie z faktury + energia dostarczona przez pc)/zużycie z faktury = 2" Trudno z tym polemizować, bo zawsze będą wyjątki, ale w poważnej większości przeciętnych użytkowników pc niestety tak wyjdzie. Zatem skoro zużywasz 10,5kkWh/rok to dla utrzymania tego komfortu Twój dom potrzebuje 21kkWh/rok energii. UPSS - dodaj energię z drewna. Edytowane 18 Września 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.09.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Raczej jak go się liczy, jasiek twierdzi, że "(zużycie z faktury + energia dostarczona przez pc)/zużycie z faktury = 2" Trudno z tym polemizować, bo zawsze będą wyjątki, ale w poważnej większości przeciętnych użytkowników pc niestety tak wyjdzie. Zatem skoro zużywasz 10,5kkWh/rok to dla utrzymania tego komfortu Twój dom potrzebuje 21kkWh/rok energii. UPSS - dodaj energię z drewna. widzisz, kbab, oni nie chcą tego zrozumieć... przy takim zuzyciu rozważałabym krok w energetykę jądrową czy zimną fuzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.09.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Ale ja nie mam o wiele wyzszego rocznego zuzycia anizeli posiadacze kabli... patrzymy na ilosc kWh / rok na fakturze tak? Nie mam nowoczesnego cieplego domu... Mozna sie cieszyc z 10000kWh/ rok... a mozna by sie bylo bardziej cieszyc z 6000kWh... Ale to bezsensowna dyskusja... nie mniej w tym watku... Nawet bez zabawy w taryfy mozna po prostu spojrzec na ilosc kWh/ rok... a zarazem kazdy ma inne sytuacje rodzinne, inne domy... Osobiscie mysle ze chec i mozliwosc obnizenia kWh/rok jest istotna... nie za wszelka cene ale jak sa proste sposoby... Domowy COP 2 , dobre... podaj 2 rzeczy: roczna ilosc kWh i zuzycie w letni dzien, kiedy nie dziala ogrzewanie - policzymy razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.09.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) Ale to bezsensowna dyskusja... nie mniej w tym watku... A jaki sens mają posty Pyxis Twierdzi, że ogrzewa dom za "1350zł/rok przy temp 22*C", przy czym za energię płaci ok 5kzł/rok - zatem reszta to "bramy, kosiarka itd"? Czy to uczciwe podejście, zwłaszcza w tym wątku? UPSSS, znowu zapomniałem - może tu takie zużycie??? Co Ciebie czy kogokolwiek innego obchodzi ile pradu zuzywa moja babcia czy konkubent mieszkajacy ze mna. Edytowane 18 Września 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 18.09.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Nie do konca rozumiem tego "rozumowania" To znaczy co calkowite zapotrzebowanie roczne na dom mam 13500... a wiec dom potrzebuje 27000kWh tak? Nie mam drewna bo nie mam w czym go palic... bo chodzi o to że zużycie energii elektrycznej przez PC ma się nijak do zapotrzebowania na energię cieplną domu no i faktycznie może być tak że na CO idzie z 9k kWh/rok a faktycznie dom zużywa ciepła z 2-3 razy więcej ciepłomierz by się przydał zamontowany za PC, wtedy by było wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 18.09.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 jak dla mnie wystarczyłaby informacja kto ile zużywa kWh/rok tylko na CO i czym grzeje, kable / piec elektr / PCwtedy sprawa jest jasnazyski bytowe w każdym domu będą inne a i zużycie "otoczenia" elektrycznego również - więc te dane są mało potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 18.09.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Po za PC jest mata grzewcza w lazience... 24/7 365 Cieplomierz rozwazam... o widzisz zawsze coś ciekawego można się dowiedzieć tak z przy okazji ... dopytam o matę grzewczą w łazience, jak to się sprawdza, jest w warstwie kleju ? mam do roboty 1 łazienkę i zastanawiam się czy nie zrobić maty / kabli tak dla komfortu cieplnego. prócz tego będzie grzejnik elektr - na ręczniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Zatem skoro zużywasz 10,5kkWh/rok to dla utrzymania tego komfortu Twój dom potrzebuje 21kkWh/rok energii. UPSS - dodaj energię z drewna. Jakiego "komfortu"? Cieplnego? Co do "drewna", to czy warto sobie zawracac gitare kilkunastoma kWh z 6 paczek brykietu, ktore spalilem w zeszlym sezone "for fun", skoro ty cale letnie zuzycie domu wrzucasz w CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 18.09.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem ... widać jaka to precyzja sterowania systemem grzewczym ... Jasiek bo masz podobno durszlak i nie da się go przegrzać. Jak przegrzejesz to para się szczelinami wydostaje i wychłada od razu dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 18.09.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 PC 7300kWh - CWU = ca 5100kWh PC P/P moze jakies 500-600kWh/rok ( w tym chlodzenie latem ) no i wszystko jasne dzienks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 A jaki sens mają posty Pyxis Twierdzi, że ogrzewa dom za "1350zł/rok przy temp 22*C", przy czym za energię płaci ok 5kzł/rok - zatem reszta to "bramy, kosiarka itd"? Czy to uczciwe podejście, zwłaszcza w tym wątku? UPSSS, znowu zapomniałem - może tu takie zużycie??? Bo tyle energi poszlo na cele CO. Reszta to utrzymanie domu "w ruchu". Od komputera, ogladania TV, gotowania, klimatyzacji, hydroforu i setek innych rzeczy na prad, ktre NIE sa CO. Nie chiodzily farelki czy inne urzadzenie grzewcze. Za prad zaplacilem za caly rok 4390,- IMHO to podejscie nie tylko uczciwe, ale zgodne ze zdrowym rozsadkiem i tym co podpowiada prosta logika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.09.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Hm... ale watek nie jest o zapotrzebowaniu domu... ani o cieplych domach, tylko o ogrzewaiu elektrycznoscia... Czy porownywujemy ile kWh dom faktycznie zuzywa na CO lub na wszystko? Każdy bilans energetyczny domu zawiera pozycję - energia na ogrzewanie i cwu, ta część zwykle jest podobna przy analizie wielu gospodarstw domowych, w/w link z dokładnym opracowaniem i ja się z nim zgadzam. http://suw.biblos.pk.edu.pl/resources/i5/i9/i7/i1/r5971/PaterS_OcenaZapotrzebowania.pdf Dlatego uważam, że ktoś kto twierdzi, że płaci za prąd 5kzł/rok w tym za ogrzewanie 1350zł ma mnie za idiotę. Chyba, że złośliwa babcia non stop zapomina wyłączyć 500W żarówkę na strychu i w piwnicy, a konkubent non stop kosi trawę i bawi się pilotem do bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Dlatego uważam, że ktoś kto twierdzi, że płaci za prąd 5kzł/rok w tym za ogrzewanie 1350zł ma mnie za idiotę. Widzisz, ja sie czuje podobnie, jak ktos chce moje wakacyjne zuzycie pradu zaliczyc do celow CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) kebab: Proste pytanie Ci zadam. Jak sie mnie jeszcze raz "wscibski" sasiad zapyta: "Ile wydales w tym sezonie na CO?", to co mam mu odpowiedziec, zeby go nie oklama,c albo jak to opisaes, zeby nie poczul sie jak idiota? Edytowane 18 Września 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 18.09.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Tak czy inaczej taka mata w lazience b. fajna. dzięki, mnie właśnie interesuje mata/kable szczególnie ze względu na okresy przejściowe.. gdy CO jeszcze nie odpalone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts