Hippek 18.09.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Hm... a co dokladnie bedziemy liczyc...COP dla naszego domu? juz nic - kbab Ci wyliczył - na razie jestes rekordzistą chyba wprowadzamy nowe pojęcie: dom dwuwiaderny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.09.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) ca 13500 kWh/rok na wszystko... widac bylo na zalonczonych wykresach wczesniej Latem ca18-20kWh / dzien 365 dni x 20kWh/dobe = 7300kWh 13500-7300 = 6200kWh na CO 6200kWh x ostrożny(!) COP=2 ( bo przecież jest większy:P) = 12400kWh rocznie, gdyby przyjąć COP z ulotek reklamowych równy 3-3,5, wtłaczasz w durszlak 20000kWh a więc ewidentnie dwa wiadra... myślę, że taki dom najbardziej trafnie nazwie pan Tomasz Brzęczkowski. Edytowane 18 Września 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 18.09.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Hipka - weź jeszcze poprawkę że w okresie jesienno zimowym więcej energii idzie na oświetlenie wcześniej kolega pisał że na CO idzie mu z 5100 kWh/rok, przy COP między 2-3 daje to z 10k do 15k kWh/rok - w sumie sporo no ale po to PC żeby mniej się płaciło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Hipka - weź jeszcze poprawkę że w okresie jesienno zimowym więcej energii idzie na oświetlenie wcześniej kolega pisał że na CO idzie mu z 5100 kWh/rok, przy COP między 2-3 daje to z 10k do 15k kWh/rok - w sumie sporo no ale po to PC żeby mniej się płaciło Varem listwami ledowymi dogrzewa sie z zimie, stad ta takie "COP dla domu" niskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.09.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Varem listwami ledowymi dogrzewa sie z zimie, stad ta takie "COP dla domu" niskie. u Ciebie ta odchylka jest w drugą stronę - w stronę mitomanii:), co nie -wprost napisał Ci kbab. Wpisz w stopkę, że masz pasywny a najwięcej prądu zużywa czajnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 u Ciebie ta odchylka jest w drugą stronę - w stronę mitomanii:), co nie -wprost napisał Ci kbab. Wpisz w stopkę, że masz pasywny a najwięcej prądu zużywa czajnik. Zadalem zdawaloby sie proste pytanie: Ile mam tam wpisac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Cos tak zacichla nagle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.09.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Zadalem zdawaloby sie proste pytanie: Ile mam tam wpisac? co łaska, ale nie mniej - jak u księdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.09.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) kebab: Proste pytanie Ci zadam. Jak sie mnie jeszcze raz "wscibski" sasiad zapyta: "Ile wydales w tym sezonie na CO?", to co mam mu odpowiedziec, Policz wg ceny tylko samego prądu - może wypadnie ok 500zł - wtedy mu dopiero kopara opadnie, ale dodaj też że chcesz podać energetykę do sądu bo każą Ci płacić 5kzł!!! a Ty nie wiesz czemu? Daj eksmisję prądożercom - tj babci i konkubinowi - będzie taniej, nie będą Ci złośliwcy niepotrzebnie włączać piekarnika. Edytowane 18 Września 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Policz wg ceny tylko samego prądu - może wypadnie ok 500zł - wtedy mu dopiero kopara opadnie, ale dodaj też że chcesz podać energetykę do sądu bo każą Ci płacić 5kzł!!! a Ty nie wiesz czemu? Daj eksmisję prądożercom - tj babci i konkubinowi - będzie taniej, nie będą Ci złośliwcy niepotrzebnie włączać piekarnika. Czyli "tak se pier...le palcami po stole", ale konkretow zadnych. Od kobiety nie wymagam, ale Ty mogl bys sie postarac, bo przestajesz byc partnerem w dyskusji dalszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 18.09.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Czyli "tak se pier...le palcami po stole", ale konkretow zadnych. Od kobiety nie wymagam, ale Ty mogl bys sie postarac, bo przestajesz byc partnerem w dyskusji dalszej. a po co ci partner ? przecież masz pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 18.09.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Tu moje stany od stycznia, all na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 a po co ci partner ? przecież masz pompę Wlasnie to jest irytujace, ze dyskutanci sa, ale jak przychodzi do konkretow, to glowa w piasek. No coz, takie forum. Kbab znowu "wyplynie" w dyskusji za miesiac czy dwa i znowu bedzie udowadnial swoje. Do czasu jak wiadac. Mnie juz w to raczej nie wciagnie. Moze sie jeszcze jednak odezwie z jakimis konkretami..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 18.09.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Calkiem ciekawa dyskusja z tym uwzglednianiem zyskow bytowych:) Generalnie nie na reke pompiarzom ale to ich problem Ja wiem po sobie jak ogromne sa roznice gdy sie mieszka badz nie mieszka. W poprzednim roku, kiedy w lipcu/sierpniu tylko bywalismy ale nie mieszkalismy, i w sierpniu bylo troche clodniejszych dni, to wprowadzalismy sie przy temp w domu ponizej 19 stopni i poszlo 40-50 m3 gazu zeby wygrzac dom do 25 stopni (tak wiem to az duzo ale wtedy corka sie urodzila musiala miec cieplo ). W tym roku, kiedy mieszkamy teraz takze bylo pare naprawde chlodniych dni, noca ponizej 10 stopni, wczoraj w dzien max. 13-14, i co? Ano w domu nie spadlo ponizej 22,5 stopnia, jest przyjemnie, komfortowo, a kotlownia spi... Takze cala wielka euforia, ze dom zuzyl na potrzeby CO tyle i tyle KWh nie oznacza niestety, ze tyle nalezy brac pod uwage zeby porownywac swoja sytuacje ze zuzyciem kogos o zblizonym domu ale zupelnie innej stawce KWh za ogrzewanie. Posiadacz PC zapominajacy wylaczac pozeraczy pradu moze zyc w przeswiadczeniu, ze PC ma COP 7 Oszczedny posiadacz kabli moze sie zblizyc do kosztow ogrzewania przez sama oszczednosc Jasiek kiedys podawal, iz w pokoju gdzie jest uzywany komputer zuzycie prady przez kabel grzejny bylo o polowe mniejsze niz w pokoju obok, takim samym, z takim samym oknem, od tej samej strony domu. Czy jego kabel w pokoju z komputerem ma COP 2? W niektorych sytuacjach moznaby tak powiedziec Edit: Tak, uwazam ze warto podawac zuzycie pradu latem i wrzucic je w miesiacach grzwczych do bilansu zeby wiedziec ile dom faktycznie energii potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 18.09.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 U mnie licznik główny prądu na cały dom to 5220kWh.Podlicznik na PC to 2860kWh.Brak kominów. 5220-2860=2360kWh - wszystko inne poza pompą ciepła2360/365=6,5kWh/doba Jak mieszkałem w bloku to miałem około 5,0kWh/doba (nie miałem PC, ogrzewanie z sieci miejskiej)teraz jest 6,5kWh/doba, (bo większy dom, ogród... itp. itd.) Ten co ma kocioł na gaz - podaje ile zapłacił za paliwo, czyli gaz.Ten co ma kocioł na węgiel - podaje ile zapłacił za paliwo, czyli węgiel.Ten co ma "kocioł" (pompę ciepła) - podaje ile zapłacił za paliwo, czyli prąd.itd. Więc, nie wiem / nie rozumiem Was, gdzie są tu jakieś ukryte koszty ogrzewania?Czy Ci co mają PC nie powinni już mieć żadnego dodatkowego zużycia prądu na potrzeby inne niż ogrzewanie, czy o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 18.09.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Moj kociol jak goni pompe obiegowa to zuzywa 108 Watt, nie wytwarza przy tym ciepla? Jak piekarnik chodzi przez godzine z moca 1 KW to nie wplywa to na zuzycie gazu w moim domu? Wplywa, tak samo jak praca lodowki, komputera i TV, to jest duuuzo KWh, dlatego patrzac tylko na podlicznik podpietu do kotla znamy tylko polowe prawdy... Gdybysmy nie otwierali drzwi wejsciowych, mieli super hiper szczelne okna i super sprawna wentylacje najlepiej wylaczana jak nas nie ma to grzalibysmy tylko dla komfortu, bo temp by sie sama utrzymala Edit: Nie koniecznie chodzi o koszty ogrzewania, tylko o rzeczywsity koszt utrzymania konretnej temp. w domu. Ten nie zalezy tylko od zuzycia na CO zgadza sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Generalnie nie na reke pompiarzom ale to ich problem Czy jego kabel w pokoju z komputerem ma COP 2? W niektorych sytuacjach moznaby tak powiedziec No a ja odnosze wrazenie, ze "niepompiarzy" w oczy kole, ze ktos nie musi bulic grubej kasy za CO. Majac dom na kablach i stosujac ten sam akumulacyjny sposob grzania, musial bym w stopce wpisac pewnie kwote w okolicach 5,4 tys zl na cele CO. Z tym COP to jest pomieszanie pojec w tym przypadku, dlatego wychodza takie niedorzecznosci. Nie traktuj komputera jako urzadzenia stricte grzewczego, bo to nie farelka i cieplo wytworzone przez niego jest tylko zagospodarowywanym "odpadem". Ciekawe jak to ceiplo Jasko traktuje latem i jaki mu wyjdzie letni "COP". Ja naprawde udostepnie wszelkie potrzebne dane i niech mi kolega z kolezanka policza ile mam w ta stopke wpisac teraz. Oczywiscie zastrzegam, ze maja podac tutaj metodyke obliczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Edit: Nie koniecznie chodzi o koszty ogrzewania, tylko o rzeczywsity koszt utrzymania konretnej temp. w domu. Ten nie zalezy tylko od zuzycia na CO zgadza sie? Wlasnie CHODZI o koszty ogrzewania. Wydatki jaki ponosimy na cele CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.09.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 daj dwie rzeczy: skan faktur za ostatni rok i przecietne zuzycie w normalny letni dzień. … tylko nie tak, jak Lobo, ktory niechybnie gdzies zawieruszył faktury… . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 18.09.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 No a ja odnosze wrazenie, ze "niepompiarzy" w oczy kole, ze ktos nie musi bulic grubej kasy za CO. Majac dom na kablach i stosujac ten sam akumulacyjny sposob grzania, musial bym w stopce wpisac pewnie kwote w okolicach 5,4 tys zl na cele CO. Jestes byc moze najlepszym przykladem na to, ze tak wcale by nie musialo byc. Bo nie wszystko CO co dom w zadanej temperaturze utrzymuje wystarczy, ze przechodzisz na kable i troche wczesniej wylaczasz TV i kino domowe i juz mozesz sobie lawirowac faktura w dowolna strone..., bedziesz mial o wiele drozsza KWh a koszt CO wcale nie urosnie o tyle ile sie spodziewasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts