Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
A jaki sens mają posty Pyxis

Twierdzi, że ogrzewa dom za "1350zł/rok przy temp 22*C", przy czym za energię płaci ok 5kzł/rok - zatem reszta to "bramy, kosiarka itd"? Czy to uczciwe podejście, zwłaszcza w tym wątku?

A co ma do tego "ten wątek" ? Czy kablarze,kospelowcy,grzejnikowcy z COP1 podają zużycie na "bramy,kosiarki,TV,golarki,depilatory,grzałki do aqwa itp ? Raczej nie,jeśli podają zużcie to tylko na c.o i cwu(mniejszość)

Poza tym ja nie widzę najmniejszego sensu sensu wliczać pracy depilatora żony,czy mojej obecności na forum jako kosztów ogrzewania domu...

Kbab,fajny z ciebie człek,masz fajny arkusz ale opamiętaj się ;)

Ja mam podlicznik na c.o i cwu(zdjęcie powyżej) tylko ze źródła ciepła i co w związku z tym ? Mam go olać i podawać także zużycie ładowarki do telefonu ?

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co ma do tego "ten wątek" ? Czy kablarze,kospelowcy,grzejnikowcy z COP1 podają zużycie na "bramy,kosiarki,TV,golarki,depilatory,grzałki do aqwa itp ? Raczej nie,jeśli podają zużcie to tylko na c.o i cwu(mniejszość)

Poza tym ja nie widzę najmniejszego sensu sensu wliczać pracy depilatora żony,czy mojej obecności na forum jako kosztów ogrzewania domu...

każda jedna normalnie użytkowana chałupa w pierwszej kolejności grzana jest wszelakimi zyskami a dopiero ich niedobór powoduje aktywację systemu grzewczego...

im lepsze parametry budynku tym dłużej dajemy radę tymi "odpadami" a w ogólnym bilansie mają znacznie większy udział ...

dlatego właśnie Cop 2 ...;)

Mozesz na priv jakis namiar na nie podac? Model, cena?

ja na allegro kupiłem kiedyś używane, tyle ze jakieś tam wskazania ma.. i tyle.. a cena 3x niższa..

Jesli Ci sie podoba, to ponizej fotka z gotowej "aranzacji". Powiem Ci, ze wygrywa z TV bez problemu. ;)

BTW: Ooo! A dlaczego nie mozesz miec? On bierze powietrze z poza pomieszczenia i jest szczelny, wiec nawet przy WM tez go mozna zastosowac. Chyba.

http://szkut.com/dom/Dom67.jpg

spróbuj dodać dookoła tv diody białe ciepłe (300szt na 5m) - przyklejane do tv żeby na ścianę świeciły.. do oglądania rewelacja..

Ja mam podlicznik na c.o i cwu(zdjęcie powyżej) tylko ze źródła ciepła i co w związku z tym ? Mam go olać i podawać także zużycie ładowarki do telefonu ?

Jasiek podaje calkowity i koszt oraz zuzycia dla poszczegolnych obwodow.

Znajac jako takie srednie zuzycie pradu w typowym domu mozna w taki sposob latwo zweryfikowac, czy na pewno nie idzie farelka non-stop :p

Podlicznik super rzecz, ale zeby dolozyc do tego zyski bytowe potrzebne sa pelne informacje o sposobie dostarczania energi do domu, czy to z kominka czy inaczej.

Pyxis ma dosc duzy dom, dosc srednio ocieplony i WG, w jego przypadku zyski bytowe na pewno maja duzo mniejszcze znaczenie niz u Ciebie czy u mnie ( w durszlaku :p ).

Patrzenie na te 3 domy przez pryzmat podlicznika i zakladanego zuzycia na konkretny dom daje niepelna informacje i jego potrzebach enegetycznych.

ale chyba rozumiesz różnicę jak ktoś ma kuchnię gazową a inny indukcyjną . troszkę zafałszowuje ten wynik z podlicznika.

Rozrozniaj "odpad" od energi wydatkowanej na konkretny cel.

Właśnie - może konkubin jest trunkowy i w sezonie grzewczym pędzi bimber - wtedy pc nie ma szans się włączyć a ten "odpad" mocno zniekształca Twoje 1350zł tj "konkretny cel" tudzież rachunki za energię? Sprawdź może o tym jeszcze nie wiesz?

Edytowane przez kbab

Gość Arturo72
ale chyba rozumiesz różnicę jak ktoś ma kuchnię gazową a inny indukcyjną . troszkę zafałszowuje ten wynik z podlicznika.

Dokładnie o to mi chodzi,bzdurą jest wliczanie całego zużycia prądu do odczytów z podlicznika źródła ciepła dla c.o i cwu a jeszcze większą bzdurą dla mnie jest posiadanie dwóch źródeł ciepła czyli gazu i prądu i podwójne płacenie za transport do domu dwóch medium grzewczych.

Kolejną bzdurą jest dla mnie podawanie rachunków za ogrzewanie bez jakiegokolwiek obliczenia zapotrzebowania domu na ciepło.Tutaj bierze się to odbieranie przez niektórych zafałszowanie zużycia.

Edytowane przez Arturo72

Dokładnie o to mi chodzi,bzdurą jest wliczanie całego zużycia prądu do odczytów z podlicznika źródła ciepła dla c.o i cwu a jeszcze większą bzdurą dla mnie jest posiadanie dwóch źródeł ciepła czyli gazu i prądu i podwójne płacenie za transport do domu dwóch medium grzewczych.

i dlatego w wielu domach ogrzewanie w kuchni jest najczęściej nie używane bo za grzejniki robią: kuchenka,piekarnik,zmywarka,czajnik,ekspres,mikrofala i lodówka ....;)

Gość Arturo72
każda jedna normalnie użytkowana chałupa w pierwszej kolejności grzana jest wszelakimi zyskami a dopiero ich niedobór powoduje aktywację systemu grzewczego...

im lepsze parametry budynku tym dłużej dajemy radę tymi "odpadami" a w ogólnym bilansie mają znacznie większy udział ...

dlatego właśnie Cop 2 ...;)

Wg tego co piszesz to im żona bardziej będzie się depilowała,im będę dłużej siedział na forum,im będę dłużej gadał przez telefon tym bardziej moje rachunki za c.o spadną ?

Jest to fakt ale nijak się am do podlicznika za c.o i cwu.

Nie mniej,muszę poprosić żonę,żeby codziennie się depilowała ;)

Z tym COP2 to gadasz bzdury nieziemskie...

Edytowane przez Arturo72

Wg tego co piszesz to im żona bardziej będzie się depilowała,im będę dłużej siedział na forum,im będę dłużej gadał przez telefon tym bardziej moje rachunki za c.o spadną ?

W takim wypadku muszę poprosić,żeby żona codziennie się depilowała ;)

ale wzrosną rachunki za energię na inne cele...

w przypadku PC to nie jest korzystne zjawisko...

najlepsze wyniki będziesz miał grzejąc dom ale go nie używając ...:yes:

Może nie do końca w temacie ale również tyczy się ogrzewania:

Ile energii cieplnej (lub kWh) zostanie wydzielone w garażu

jeżeli wjadę do niego rozgrzanym do 90*C samochodem

mowa oczywiście o samym silniku masa (waga silnika ~ 250kg) ???

wg mnie ... tylko nie wiem jakie ciepło właściwe przyjąć biorę jak wode 4190

to wychodzi mi jakieś 20 kWh zakładaja że temp. silnika spadnie do ~ 20*C

dobrze czy żle licze ?

Edytowane przez Krzysiek_BB

Gość Arturo72
a nie zauważyłeś że wszyscy mieszczą się w pewnych "widełkach" ...

Zależy od-do tych widełek,jeśli na c.o i cwu wg wyliczenia z COP1 przypadnie ok.9000kWh+prąd na cele bytowe typu depilatory kolejne 9000kWh czyli łącznie 18000kWh to zużycie z COP3 na c.o i cwu+cele bytowe daje nam "tylko" 12000kWh czyli mamy widełki całościowego zużycia prądu w domu od 12000 do 18000kWh.

Bardzo wielką bzdurą dla mnie jest dzielenie całościowego zużycia prądu przez dom jako COP w stosunku do ogrzewania i cwu.

Edytowane przez Arturo72