kbab 18.09.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Jeśli silnik się schłodzi do 20* to 20,5kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.09.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) ale wzrosną rachunki za energię na inne cele... w przypadku PC to nie jest korzystne zjawisko... najlepsze wyniki będziesz miał grzejąc dom ale go nie używając ... Czekaj bo nie jarzę,mniej zapłacę za c.o w domu nie mieszkając w nim i utrzymując temperatury komfortu niż gdybym go normalnie użytkował ? Albo mam jakieś zwidy albo ktoś się czegoś najarał... Edytowane 18 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 18.09.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 @ kbab - no to cały garaż się super ogrzeje, a i przyległe ściany domu.. i może domek skorzysta jeee... trzeba będzie tak robić szkoda energii marnować hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 18.09.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Wg tego co piszesz to im żona bardziej będzie się depilowała,im będę dłużej siedział na forum,im będę dłużej gadał przez telefon tym bardziej moje rachunki za c.o spadną ? Jest to fakt ale nijak się am do podlicznika za c.o i cwu. Nie mniej,muszę poprosić żonę,żeby codziennie się depilowała Z tym COP2 to gadasz bzdury nieziemskie... Nie ma zadnej roznicy miedzy tym, czy napalisz w kominku czy zagrzejesz wode w czajniku czy zaproszisz 10 gosci do domu. To wszystko sa dotarczone KWh do domu i tak jak Jasiek pisal, dopiero kiedy to jest mniej niz dom potrzebuje wlacza sie CO. Dla grzejacych pradem to jest jeden pies czy swieci w domu swiatlo czy grzeje kabel grzejny, kosztuje tyle samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 18.09.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 no.. to jak silnik z przodu to taki kanał z pexa zrobic, wjeżdżać tam przepodem i SWC gotowy (silnikowy/samochodowy wymiennik cieplny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 18.09.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Jeśli silnik się schłodzi do 20* to 20,5kWh Dzieki to juz mam zalatwione grzanie garażu w tym momencie jest to dla mnie ciepło odpadowe bo z pracy i tak musze przyjechac spalajac dana dawke paliwa a i odpad ogrzeje garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.09.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) szkoda energii marnować hihi Tak, :lol2:najlepiej parkować w salonie odpad ogrzeje garaż Takie rozumowanie jest obarczone sporym błędem, nawet pomijając straty przez otwieraną bramę to trzeba rozgrzać masę zmrożonego samochodu. Edytowane 18 Września 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 18.09.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 o i teraz zaczaiłem dlaczego jasiek powtarza że wszyscy jedziemy na tym samym wózku...hehehe. jasiek jesteś prawie jak pan Krzysztof Jarzyna ze Szczecina - szef wszystkich szefów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 18.09.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Dzieki to juz mam zalatwione grzanie garażu w tym momencie jest to dla mnie ciepło odpadowe bo z pracy i tak musze przyjechac spalajac dana dawke paliwa a i odpad ogrzeje garaż Srodek kolo silnika i wnetrze kabiny beda cieple, ale blacha bedzie pierunsko zimna, wiec troche mniej tej energii wprowadzisz do garazu:) Jestes w stanie to zmierzyc: temp. chwile przed wprowadzeniem auta i np 2 godziny po jego wprowadzeniu? Jesli garaz dosc ocieplony i brama w miare szczelna to efekt bedzie odczuwalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 18.09.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) Tak, :lol2:najlepiej parkować w salonie ...... pomijając straty przez otwieraną bramę to trzeba rozgrzać masę zmrożonego samochodu. ale przecież rano w garazu mam cieplo jakiego zmrozonego ? .... otwieram wsiadam odpalam wyjade i zamykam ..... potem wracam i tak w kolo ale parkowanie w salonie jak buchnąłem smiechem to dzieci mi sie zlecialy do laptoka bo myslaly ze mi sie cos stalo a co do reszty rozgrzanych czesci (wiadomo ze nie do takich temp) ale skrzynia tez troche wazy, łożyska półośki ...... dadza rade ja mysle ze srednio z 500kg o śr temp 65-70 by sie znalazlo to juz mamy jakies 32kWh to juz sporo jak na garaż 22m2 w sobote przeloze czujke pomiarowa do garazu i przetestuje zachowanie temperatur Edytowane 18 Września 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 wystarczy że włączę piekarnik a mój licznik energii ogrzewania w kuchni mówi mi coś innego ... oczywiście po odczytaniu głównego przy bramie nie mam już żadnych złudzeń ... Czyli zagspodarowales skutecznie "odpad". Brawo! Twoj zysk na CO. Za nie zaplacisz per saldo mniej. Wiecej za prad bytowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.09.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) Dla grzejacych pradem to jest jeden pies czy swieci w domu swiatlo czy grzeje kabel grzejny, kosztuje tyle samo. Nie tak do końca,jasiek preferuje grzanie obojetniejakotaryfowe i dla niego jest to obojętne ale większość na tym wątku skłania się do ogrzewania i grzania cwu tylko w II taryfie. Światło w domu,depilator,prąd do kompa,ładowarka,indukcja,lodówka itp chodzi głownie w I taryfie czyli płacicie za takie cuda więcej niż za ogrzewanie,które chodzi głownie w II taryfie i w tym jest problem. Edytowane 18 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Właśnie - może konkubin jest trunkowy i w sezonie grzewczym pędzi bimber Strusiek wychylil glowe z piachu, czy mi sie wydaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 18.09.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Strusiek wychylil glowe z piachu, czy mi sie wydaje? czy wynajmując lokal ~ 50m2 w ktorym bede przygotowywał katering jest mi potrzebne ogrzewanie ................................................. NIE poniewaz specyfika tych urzadzen jest taka ze to one sa grzejnikami ....i ile kosztuje mnie ogrzewanie takiego lokalu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 czy wynajmując lokal ~ 50m2 w ktorym bede przygotowywał katering jest mi potrzebne ogrzewanie ................................................. NIE poniewaz specyfika tych urzadzen jest taka ze to one sa grzejnikami ....i ile kosztuje mnie ogrzewanie takiego lokalu ??? Pytanie (precyzyjniej) brzmi: Jakie poniosles koszta na cele CO w tym lokalu? Opdpowiedz: Koszta poniesione na cele CO w tym lokalu sa ZEROWE. Jesli mial bys tam centralne ogrzewania na prad, podlicznik pokazalby 0 zl i to jest najprawdziwsza prawda. Nie wydales zlamanego grosza na te cele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 18.09.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Pytanie (precyzyjniej) brzmi: Jakie poniosles koszta na cele CO w tym lokalu? Opdpowiedz: Koszta poniesione na cele CO w tym lokalu sa ZEROWE. Jesli mial bys tam centralne ogrzewania na prad, podlicznik pokazalby 0 zl i to jest najprawdziwsza prawda. Nie wydales zlamanego grosza na te cele. Właśnie odpowiedziałeś sobie na nurtujące Cie pytanie "dlaczego odpad zaliczać do CO" skoro na CO idzie Ci XXXX kWh, a na całość YYYY kWh i YYYY jest zblizony a nawet wiekszy niz kablarzy to Twój COP wcale nie jest zima taki spory skoro cała masa urzadzen w domu pobiera tyle energii wydzielajac przy tym calkiem spora ilosc ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.09.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Właśnie odpowiedziałeś sobie na nurtujące Cie pytanie "dlaczego odpad zaliczać do CO" skoro na CO idzie Ci XXXX kWh, a na całość YYYY kWh i YYYY jest zblizony a nawet wiekszy niz kablarzy to Twój COP wcale nie jest zima taki spory skoro cała masa urzadzen w domu pobiera tyle energii wydzielajac przy tym calkiem spora ilosc ciepla. no może teraz Pixel zatrybi dodaj jeszcze, że jak na złość ten COP jest policzalny dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.09.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Właśnie odpowiedziałeś sobie na nurtujące Cie pytanie "dlaczego odpad zaliczać do CO" skoro na CO idzie Ci XXXX kWh, a na całość YYYY kWh i YYYY jest zblizony a nawet wiekszy niz kablarzy to Twój COP wcale nie jest zima taki spory skoro cała masa urzadzen w domu pobiera tyle energii wydzielajac przy tym calkiem spora ilosc ciepla. No wlasnie odpowiedzialem Ci, dlaczego NIE zaliczac. Skoro w tym pomieszczeniu nie masz instalacji CO, to koorwa jakim cudem masz zuzycie (a za tym idzie i koszta) na CO!? BTW: A czemu mieszasz tutaj COP urzadzenia, ktory jest TYLKO i WYLACZNIE wlasciwoscia samego urzadzenia pracujacego przy jakis parametrach DZ i GZ. To stosunek energii oddanej w postaci ciepla do energii elektrycznej potrzebnej do jej dostarczenia. Gdzie tu jest we wzorze "zaszyty" prad bytowy. Mylisz pojecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.09.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) Właśnie odpowiedziałeś sobie na nurtujące Cie pytanie "dlaczego odpad zaliczać do CO" skoro na CO idzie Ci XXXX kWh, a na całość YYYY kWh i YYYY jest zblizony a nawet wiekszy niz kablarzy to Twój COP wcale nie jest zima taki spory skoro cała masa urzadzen w domu pobiera tyle energii wydzielajac przy tym calkiem spora ilosc ciepla. Ale bzdury opowiadasz kolego,zresztą nie tylko Ty. Czy mając w domu akwaria gdzie na cele grzewcze i oświetleniowe na ich cele potrzebuje mocy ok.4kW a zużycie na grzałki i na świetlówki będzie ok.5000kWh gdzie dom potrzebuje na c.o tylko 3,5kW i zużyje 4500kWh mam twierdzić ,że na ogrzewanie domu płacą mi akwaria i na tym(na ogrzewaniu) jeszcze zarabiam(akwaria płacą mi za 500kWh) ? Czy zastanawiacie się nad sensem swoich wypowiedzi ? Śmiem twierdzić,że raczej nie i przyćmiła Was ilość zużytych kWh Edytowane 18 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 18.09.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 No wlasnie odpowiedzialem Ci, dlaczego NIE zaliczac. Skoro w tym pomieszczeniu nie masz instalacji CO, to koorwa jakim cudem masz zuzycie (a za tym idzie i koszta) na CO!? BTW: A czemu mieszasz tutaj COP urzadzenia, ktory jest TYLKO i WYLACZNIE wlasciwoscia samego urzadzenia pracujacego przy jakis parametrach DZ i GZ. To stosunek energii oddanej w postaci ciepla do energii elektrycznej potrzebnej do jej dostarczenia. Gdzie tu jest we wzorze "zaszyty" prad bytowy. Mylisz pojecia. chyba nadajemy na innej frequency ide spac bo 5:15 trzeba wstac dobrej nocy wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts