Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chyba nadajemy na innej frequency ide spac bo 5:15 trzeba wstac dobrej nocy wszystkim

Najwyrazniej. Tylko nie wiem gdzie lezy rozbierznosc. Moze w tym, ze ja mowie o kosztach poniesionych na cele CO (i te podaje w stopce) a niektorzy rozumieja to tak, ze ja przekonuje, ze cieplo "odpadowe" nie grzeje domu. Oczywiscie, ze grzeje, ale jest za darmoche z punktu widzenia CO, bo to bytowy "odpad" zagospodarowany w zimie, a wywalany klima z domu w lecie. Moze tu jest jakies niedopowiedzenie.

Mniejsza o to. ;)

Pyxis :) na tym wątku wszyscy pompiarze mają COP 2 ;) ....nawet jest to śmieszne w kontekście tylu stron przekonywania że macie większy :)

Tak jak napisalem wczesniej: Rzeczy oczywistych nie nalezy dowodzic.

Ja moge miec nawet COP 1/2 , ale na CO wydalem w zeszlym sezonie kwote 1350 zl. i to jest faktem.

Malo tego, nie tylko pompiarze. Kablarze tez. Gazowcy. Weglarze szczegolnie. Wszyscy mam taki sam "COP" (cokolwiek to oznacza). Jak za komuny - kazdy ma po rowno i kazdy jest zadowolony. ;)

Gość Arturo72
Pyxis :) na tym wątku wszyscy pompiarze mają COP 2 ;) ....nawet jest to śmieszne w kontekście tylu stron przekonywania że macie większy :)

Ok,na koniec sezonu zapodam zdjęcie licznika z COP2 ;)

Dla mnie bardzo bzdurne a nawet idiotyczne rozumowanie :D

@Pyxis

ile Twoja pompa wyprodukowała ciepła i ile do tego kWh prądu pobrała?

Twój dom na utrzymanie określonej temperatury (22 st.) potrzebuje ileś X kWh (miałeś robione OZC?)

To są potrzeby na cele CO. Gdybyś nie mieszkał w domu to w całości były one pokryte przez PC.

Mieszkasz, więc na X składają się zyski bytowe (drożej) i CO obsługiwane przez PC (taniej).

To tak jak z przytoczoną przeze mnie wcześniej analogią do auta na LPG:

gaz= CO, tanio

benzyna= zyski bytowe, drożej

W tym przypadku nie można powiedzieć, że koszt przejechania 100 km to tylko cena gazu. Przełączając ręcznie na benzynę wyjdzie, że nie spaliłem nic gazu, ale zapłacić i tak trzeba.

Jak widać w przyrodzie nic nie ginie, tylko zmienia właściciela... :)

Edytowane przez dlt7

@Twój dom na utrzymanie określonej temperatury (22 st.) potrzebuje ileś X kWh (miałeś robione OZC?)

To są potrzeby na cele CO. Gdybyś nie mieszkał w domu to w całości były one pokryte przez PC.

Mieszkasz, więc na X składają się zyski bytowe (drożej) i CO obsługiwane przez PC (taniej).

... :)

OK. Rozumiem o co chodzi.

Ale każdy kto buduje dom, to po to, aby w nim mieszkać.

Rzeczywiście im bardziej energooszczędny dom, tym większy wpływ na koszty ogrzewania mają zyski bytowe (Im lepiej opatulony tym większy pozytywny mają wpływ, aż dochodzimy do domu pasywnego nie wymagającego źródła ciepła).

Dlatego niezależnie od tego czym ogrzewamy, każdy ma zyski bytowe.

Więc porównując koszty ogrzewanie z różnych źródeł ciepła, nie powinniśmy uwzględniać tych zysków ciepła, ponieważ każdy je ma (jeden większe drugi mniejsze).

Jeszcze raz wspomnę, że stojąc przy płocie z sąsiadem, jeden mówi że spalił zimą oleju za 8tys., drugi spalił węgla 6 ton po 800zł/tonę, trzeci zużył gazu w sezonie za 4tys., a czwarty zużył prądu na ogrzanie za 4,5tys. i OK.

Po co analizować koszty eksploatacyjne, każdy je ma i już.

@Pyxis

ile Twoja pompa wyprodukowała ciepła i ile do tego kWh prądu pobrała?

Twój dom na utrzymanie określonej temperatury (22 st.) potrzebuje ileś X kWh (miałeś robione OZC?)

Ale my nie rozwazamy sytuacji mieszkam/nie mieszkam, tylko jedna jedyna na swiecie -mieszkam. Przez caly sezon mieszkam. Jak jest sezon grzewczy mieszkam, jak jest lato mieszkam. Co mnie obchodza koszta utrzymania domu "gdybym nie mieszkal". Ja mieszkalem i tyle a tyle kosztowalo mnie CO. :)

kurna ludzie ale zyski bytowe to zyski ekstra, dodatkowe.. które obniżają zużycie przez system CO

zresztą tak w OZC są traktowane, podchodzi się do tego statystycznie bo nie ma możliwości określenia ze 100% dokładnością ile tych zysków będzie

za to system CO skaluje się pod zapotrzebowanie na ciepło maks (maksymalne straty dobowe), dodatkowo jak się uzywa 2 taryf to się skaluje CO z nadwyżką

jak pojawią się zyski bytowe to po prostu CO będzie miało mniej roboty :)

dlatego porównywanie domów i zużycia na CO można traktować tylko informacyjnie

2 takie same domy + taki sam CO i temp nastawione, ale inna lokalizacja, inne zwyczaje i liczba userów i już wyniki na CO będą inne

@Pyxis

To było w kontekście tego co masz wpisać w stopkę:

"Mój dom potrzebował X kWh z czego PC dostarczyła Y kWh za co zapłaciłem 1350 zł a reszta przyszła sama". :)

Za dużo zmiennych żeby to dokładnie policzyć, więc nie ciągnijmy tego dalej.

Edytowane przez dlt7
literówka

@Pyxis

To było w kontekście tego co masz wpisać w stopkę:

"Mój dom potrzebował X kWh z czego PC dostarczyła Y kWh za co zapłaciłem 1350 zł a reszta przyszła sama". :)

Za dużo zmiennych żeby to dokładnie policzyć, więc nie ciągnijmy tego dalej.

No to dokladnie to mam napisane, tylko przeliczone na zlotowki. Dla niektorych to robienie z nich idioty (a moze to tylko "duposcisk pospolity"), wiec dlatego temat sie urodzil. :)

dlatego porównywanie domów i zużycia na CO można traktować tylko informacyjnie

2 takie same domy + taki sam CO i temp nastawione, ale inna lokalizacja, inne zwyczaje i liczba userów i już wyniki na CO będą inne

Dokladnie tak. Tylko podanie SWOICH kosztow CO dla SWOJEGO domu jest mozliwe, bo jest mierzalne. Ja wiem, ze przy kablach najlepiej byloby nic nie podawac w temacie zuzycia, ale je nie mam kabli.;)

Faktury na podlicznik z pompy ciepla nie mam, bo to moja prywatny pomiar, ale jak chce mnie dzewczyna nawiedzic, to trzeba sprawe przemyslec. Nawet jak nie bedzie faktury, to mozemy pokazac sobie to i owo ;)

już jeden miał pokazać, ale chyba ma małego, bo nie pokazal :) także najpierw pokaż, a później pogadamy.

FAKTURĘ!

No to ile placisz za te 130m2 ?

Za ost 7 lat, w tym wszystko w rubryce koszt razem - co do kWh i grosza

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165

oczywiście w tym roku jesienią po otrzymaniu faktur uzupełnię.

Za sam prąd faktury są tu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5902196&viewfull=1#post5902196

To kto z nas ma mieć ten

"duposcisk pospolity"

Uzupełnię, przy Twoich to "PAN PIKUŚ", dodam że w każdym roku zapłacisz więcej.

Edytowane przez kbab