Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pomieszkujemy 2+1. I w mieszkaniu (ostatni rok) i w domu.

Jesli udaje Ci sie zejsc z cena pradu bytowego so 100zl na miesiac, to jestes moim niedoscignionym wzorem. :). Z jakis takich "dziwnych" (chociaz juz coraz mniej "dziwnych") urzadzen, ktore moga generowac jakies znaczace zuzycie mam : zmywarke, suszarke do prania, hydrofor (ok 140m3/sezon wraz z ogrodem) i do niedawna przepompownia do szmba, ale po jej usunieciu nie ma jakiegos "piku" na wykrsie zuzycia. Kuchenka indukcyjna tez pewnie doklada swoje, ale mysle, ze bez jakis szalenstw. Stacja bazowa internetu + 2 AP na dom tez jakies grosze. Oswietlenie domu i ogrodu swieci sie cala noc, ale to swietlowki kompaktowe + ledowe "halogeny", wiec grosze. Komputer - musze miec do pracy "wypasny" sprzet ze sporym monitorkiwem - niby malo, ale te 12-14h/dobe robi swoje. Mozna tak jeszcze powyliczac, a kazdy odbiornik doklada swoje "3 grosze".

Jak bys mnie zapytal, czy moge na czyms przyoszczedzic - Odpowiedz brzmi: Juz chyba nie. :)

Ja bym sie skupił na tym co wyboldowałem. U siebie zauważyłem, że sam komputer po zmianie ciągnie mi lekko 30 kwh miesięcznie mniej a to już średnio 15 zł.

Jeśli masz jakąś wypasioną karte grafiki i do tego jakiś 30" monitor to może być 30% twojego zużycia prądu :(

Drugi "ciągnik" prądu to moze być lodówka lub zamrażarka, jeśli też masz jakiś wypas ala americano :) (podwójne drzwi) to masz kolejne 30-50 kwh miesiecznie więcej.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym sie skupił na tym co wyboldowałem. U siebie zauważyłem, że sam komputer po zmianie ciągnie mi lekko 30 kwh miesięcznie mniej a to już średnio 15 zł.

Jeśli masz jakąś wypasioną karte grafiki i do tego jakiś 30" monitor to może być 30% twojego zużycia prądu :(

Drugi "ciągnik" prądu to moze być lodówka lub zamrażarka, jeśli też masz jakiś wypas ala americano :) (podwójne drzwi) to masz kolejne 30-50 kwh miesiecznie więcej.

A z ciekawosci komputer zaraz pomierze.

Lodowke mam "side by side" faktycznie.

PS.

Podejrzalem na zasilaczu UPS jaka moc pobierana pokazuje. Jak sie karta grafiki nudzi, to jest ponizej 160W (komputer + monitor). To w sumie poniezj 60kWh pzrze miesiac liczac prace 12 h/dobe. W sumie skromne 10% zuzycia, wiec to nie to.

Edytowane przez Pyxis

u mnie lato

WT 75kWh / msc - 52PLN x 6 = ~ 300 PLN

NT 310kWh / msc - 90PLN x 6 = ~ 540 PLN

zima

WT 80kWh / msc - 55PLN x 6 = ~ 330 PLN

NT 1800kWh / msc - 520PLN x 6 = ~ 3100 PLN

WT 930 kWh/rok 0,70 PLN

NT 12660 kWh/rok 0,29 PLN

całość ~ 4300 PLN

Edytowane przez Krzysiek_BB

A z ciekawosci komputer zaraz pomierze.

PS.

Podejrzalem na zasilaczu UPS jaka moc pobierana pokazuje. Jak sie karta grafiki nudzi, to jest ponizej 160W (komputer + monitor). To w sumie poniezj 60kWh pzrze miesiac liczac prace 12 h/dobe. W sumie skromne 10% zuzycia, wiec to nie to.

U mnie dwa iMaki smigają 27" po 130W i nie ma tragedii ,moze Masz jakies akwarium grzalki osprzęt itd?

A z ciekawosci komputer zaraz pomierze.6

PS.

side by side, przynajmniej moja pochlania 435kWh rocznie-po to sa naklejki na nich, zeby czytac ze zrozumieniem.

dziekuje-ja nie mam wiecej pytan. Wynik mowi sam za siebie.

p.s. tez mam tv, komputer, pralke, zmywarke i side by side oraz samopodlewajacy sie ogrod.

No i zuywasz 13,1k kWh rocznie. Masz pewnie jakies 150-160m2, to daje tez ponad 80kWh/m2. Wynik mowi sam za siebie (cokolwiek moze on komus powiedziec; ciekawi mnie interperatcja tego "wspolczynnika"). :)

Stopke widze przezornie wycielas w piz..u, zeby czasami ktos merytorycznie nie zgadnal. Brawo! ;)

U mnie koszt prądu za cały dom na rok wygląda jak poniżej.

Za ubiegły rok miałem całkowite zużycie 5220kWh,

w tym roku wychodzi podobnie.

Udział tania/droga na podstawie dotychczasowego zużycia

w poszczególnych taryfach.

Taryfa tania 5220kWh x 75% = 3915kWh x 0,36PLN = 1410PLN

Taryfa droga 5220kWh x 25% = 1305kWh x 0,75PLN = 980PLN

Opłaty abonamentowe: 15,74x12=189PLN

Razem na rok: 2580PLN brutto

Ponieważ przysługuje mi zniżka na prąd to płacę

6 razy w roku po 215PLN, czyli 1290PLN brutto.

Te 435kWh to dla jakich temperatur lodowki i zamrazalki?

"Dla standardowych warunkow testowych firmy xxxx" :)

To co szacuje producent to jedno, a faktyczne zyzcie to druga sprawa, chociaz nie powinno jakos dramatycznie odbiegac. Jak by mnie rzeczywiscie interesowalo ile bierze moja "szafa", to bym na dobe watomierz podlaczyl do jej gniazda, a nie pamietal, co ona ma na naklejce. Ja naklejki odkelejam i wyrzucam ;)

dalej nie grzejesz, czy zapomniales napisac, ze juz załączyleś aparaturę?

hmm jakby tu Ci odpowiedzieć żeby nie skłamać ??

nie grzeje , nic nie zapomniałem, ale aparatury nie wyłączyłem wiosna i jest 365 dni w roku "ON" licznik od wiosny ani nie drgnął i jeszcze co najmniej 2 tyg nie drgnie (tak obstawiam) , a jak słonce się pojawi to może i dłużej - obecnie w kuchni 23,7*C

Hm... Mozna sobie na swoj sposob porownac energooczczednosc lub energochlonosc domu calego w sobie... Bo jak porownac 75m z 280m2?

Uwazam ze nie gorszy "wspolczynnik" od calej zabawy z wyliczaniem COP 2 dla kazdej PC. I gdybanie o zyskach bytowych na korzysc kabli itd.

kWh/m2 pokaza jak oszczedny jest dom w calosci... Sprawiedliwsze porownanie chodzby pomiedzy roznym m2.

Szkoda ze Hipka nie podala m2.

;)

Bardzie mi sie kojarzy na ile m2 rozklada sie moj gotowany obiad czy film w TV.

Co innego jest przeliczanie CO na m2 grzanych podlog a co innego przeliczanie tak pradu bytowago, bo on w bardzo malym stopniu zalezy od wielkosci domu czy mieszkania. Pisalem, ze w 66metrowym mieszkaniu mialem praktycznie identyczne zuzycie na prad bytowy. Naprawde nic taki wspolczynnik nie powie, bo nie ma scislej korelacji: prad bytowy-powierzchnia domu.

Widzisz po przykladach, ze niektorzy maja zuzycie bytowe polowe z naszego.