Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Eee, ostanio (3-4 dni temu) pisales co o 1,5 miesiaca a teraz tylko 2 tyg? Zeby sie nie okazalo, ze weekend sie zalczy, albo zona pogoni, zeby "z palca" popedzic ta automatyke. ;)

rok temu wprowadziłem się 13 października , od 10 już chodziło ogrzewanie .... tak naprawdę nie mam pojęcia kiedy zacznę grzać nie mam z tym doświadczenia - obserwuję spadek temperatury 0,1-0,2*C na dobę w kuchni która jest najcieplejszym pomieszczeniem

ogrzewanie załączy się przy 20,75 (21 +/- 0,25*C) - żona sterowników nie dotyka, nikt niczego wcześniej nie będzie poganiał ani z palca strzelał

samo się włączy gdy będzie trzeba - pierwszym pomieszczeniem będzie łazienka i pokój północny gdzie jest 22,75 i 22,25 *C

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niewazne co i na czym gotujesz... Ja mam kuchenke gazowa.

Sam fakt, cyfra... Ile kWh pradu dom chce... :)

No jak nie wazne. Gaz to nie prad.

Cyfra dla cyfry. Taki wspolczynnik musi cos mowic. Inaczej bedzie to tylko, tak jak sugerujesz, pusta cyfra.

Wiesz, ze ja lubie roznego rodzaju wspolczynniki, ale akurat ten mi do gusu nie przypadl jakos. :)

rok temu wprowadziłem się 13 października , od 10 już chodziło ogrzewanie .... tak naprawdę nie mam pojęcia kiedy zacznę grzać nie mam z tym doświadczenia

Jak nie bedzie slonaczka, to moze byc to wczesniej niz myslisz.

Zreszta takie dogrzewanie w okresie przejsciowym to sa GROSICZKI, bo na ogol reakcja domku jest bardzo szybka.

No i zuywasz 13,1k kWh rocznie. Masz pewnie jakies 150-160m2, to daje tez ponad 80kWh/m2. Wynik mowi sam za siebie (cokolwiek moze on komus powiedziec; ciekawi mnie interperatcja tego "wspolczynnika"). :)

Stopke widze przezornie wycielas w piz..u, zeby czasami ktos merytorycznie nie zgadnal. Brawo! ;)

140m2 i KABLE, kolego:)

U mnie koszt prądu za cały dom na rok wygląda jak poniżej.

Za ubiegły rok miałem całkowite zużycie 5220kWh,

w tym roku wychodzi podobnie.

Udział tania/droga na podstawie dotychczasowego zużycia

w poszczególnych taryfach.

Taryfa tania 5220kWh x 75% = 3915kWh x 0,36PLN = 1410PLN

Taryfa droga 5220kWh x 25% = 1305kWh x 0,75PLN = 980PLN

Opłaty abonamentowe: 15,74x12=189PLN

Razem na rok: 2580PLN brutto

Ponieważ przysługuje mi zniżka na prąd to płacę

6 razy w roku po 215PLN, czyli 1290PLN brutto.

czytej, Cetera i ucz się, jak wyglada uczciwe podejscie do tematu…

rok temu wprowadziłem się 13 października , od 10 już chodziło ogrzewanie .... tak naprawdę nie mam pojęcia kiedy zacznę grzać nie mam z tym doświadczenia - obserw6uję spadek temperatury 0,1-0,2*C na dobę w kuchni która jest najcieplejszym pomieszczeniem

ogrzewanie załączy się przy 20,75 (21 +/- 0,25*C) - żona sterowników nie dotyka, nikt niczego wcześniej nie będzie poganiał ani z palca strzelał

samo się włączy gdy będzie trzeba - pierwszym pomieszczeniem będzie łazienka i pokój północny gdzie jest 22,75 i 22,25 *C

teraz caly dom 22.5stC lazienka 23.5stC

21 to dla morsów a ja nim nie jestem niestety:-)

No jak nie wazne. Gaz to nie prad.

Cyfra dla cyfry. Taki wspolczynnik musi cos mowic. Inaczej bedzie to tylko, tak jak sugerujesz, pusta cyfra.

Wiesz, ze ja lubie roznego rodzaju wspolczynniki, ale akurat ten mi do gusu nie przypadl jakos. :)

gaz jest lepszy do produkcji ciepla bytowego, bo grzeje bigos mniej efektywnie od indukcji:-)

wada: oblepia klejacym syfem cala kuchnie -ale to nie o tym watek

Czekaj bo nie jarzę,mniej zapłacę za c.o w domu nie mieszkając w nim i utrzymując temperatury komfortu niż gdybym go normalnie użytkował ?

raczej mniejszy rachunek za energię ....;)

ale do rzeczy ...

mamy dwa identyczne domy obok siebie tyle że jeden jest grzany prądem bezpośrednio a drugi przez PC z COP-em 3 ...

w określonych warunkach te budynki potrzebują np. 30kwh na dobę dla utrzymania np. 22*...

jeżeli w tych budynkach nie będzie żadnych dodatkowych zysków to liczniki energii na ogrzewanie a także licznik główny wykażą odpowiednio 30kwh i 10kwh na dobę...

wpompujmy teraz 30kwh z różnych urządzeń elektrycznych znajdujących się w domu, liczniki energii na CO nawet nie drgną a główne z elektrowni w obydwu przypadkach wykażą te 30kwh...:p

U mnie koszt prądu za cały dom na rok wygląda jak poniżej.

Za ubiegły rok miałem całkowite zużycie 5220kWh,

w tym roku wychodzi podobnie.

Udział tania/droga na podstawie dotychczasowego zużycia

w poszczególnych taryfach.

Taryfa tania 5220kWh x 75% = 3915kWh x 0,36PLN = 1410PLN

Taryfa droga 5220kWh x 25% = 1305kWh x 0,75PLN = 980PLN

Opłaty abonamentowe: 15,74x12=189PLN

Razem na rok: 2580PLN brutto

i z wielką biedą COP-2 ...;)

przecież ja cały czas pisze że wszyscy i tak jedziemy na tym samym wozie ...

wielkie ekscytacje COP-ami i tak dalej a po zliczeniu wszystkiego do kupy okazuje się że i tak jesteśmy w czarnej doopie ...:p

jasiu! jasieńku! jasiulku! przecież my to wiemy od momentu, kiedy swoją fakturę naświetlił nam Liwko

(świeć Panie nad jego duszą ale tylko w II taryfie)

raczej mniejszy rachunek za energię ....;)

ale do rzeczy ...

mamy dwa identyczne domy obok siebie tyle że jeden jest grzany prądem bezpośrednio a drugi przez PC z COP-em 3 ...

w określonych warunkach te budynki potrzebują np. 30kwh na dobę dla utrzymania np. 22*...

jeżeli w tych budynkach nie będzie żadnych dodatkowych zysków to liczniki energii na ogrzewanie a także licznik główny wykażą odpowiednio 30kwh i 10kwh na dobę...

wpompujmy teraz 30kwh z różnych urządzeń elektrycznych znajdujących się w domu, liczniki energii na CO nawet nie drgną a główne z elektrowni w obydwu przypadkach wykażą te 30kwh...:p

Pyxis & Varm - paniali?

teraz już wiecie, dlaczego my, kablarze, patrzymy na was z uśmieszkiem?

dlatego interesuje mnie faktura - licze zużycie przez m2 i mam COP domu waszego wzgledem domu swojego :) Zakłądam, że każdy z nas, mieszkając w domu za ponad pół bańki ma w miarę podobne wyposażenie i podobnej wielkości telewizor czy komputer z tego wieku).

ironicznie napiszę, że aby utrzymać COP w wartościach podanych w DTRkach, trzeba także resztę domowych urządzeń mieć z tą sprawnością - nieważne, czy to suszarka, czy wibrator (choć te częściej są na baterie :p ), czy lodówka :)

co ciekawe oświetlenie za sprawą LED mna COP nawet lepszy, niż 3 w poronaniu do zwykłej wolframowej żarówki, ale oświetlenie to nie wszystko.

także pompiarze teraz udają się do wuja google'a w poszukiwaniu telewizora z COP = 3 - panom już dziękujemy :) - odmaszerować:p

Edytowane przez Hippek