jasiek71 19.09.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 co ciekawe oświetlenie za sprawą LED mna COP nawet lepszy, niż 3 w poronaniu do zwykłej wolframowej żarówki, ale oświetlenie to nie wszystko. przy grzaniu bezpośrednio prądem oświetlenie energooszczędne nie ma praktycznie żadnego znaczenia ... w skali roku to marne promile ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.09.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Pyxis & Varm - paniali? teraz już wiecie, dlaczego my, kablarze, patrzymy na was z uśmieszkiem? Ja tu widze raczej grymas rozpaczy niz usmieszek. Skoro ja na CO zuzywam ciut mniej niz polowe kWh z Twojego zuzycia w sporo wiekszym i gorzej docieplonym domu z WG, to nie wiem kto na kogo moze patrzec z usmieszkiem politowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Ja tu widze raczej grymas rozpaczy niz usmieszek. Skoro ja na CO zuzywam ciut mniej niz polowe kWh z Twojego zuzycia ale licznik z elektrowni mówi co innego ... zostaw już to CO w spokoju ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.09.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 ale licznik z elektrowni mówi co innego ... zostaw już to CO w spokoju ... Czyli teraz mamy porywnywac kto wiecej zuzywa na cele bytowe, wiec kto wiecej gotuje, wiecej ma wlaczony TV, zarowki, hydrofor? Kto wiecej uzywa komputera czy tostera o piekarniku nie wspominajac? To ja zadam takie fundalmentalne pytanko:A JAKIZ TO MA DO KOORWY NEDZY SENS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 19.09.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 @Jasiek - ameryki nie odkryłeś... z tymi zyskami z bytowania (elektrycznego), są i póki co będą niezależnie czym się grzeje - nawet jak świeczkami hehe tylko co to zmienia ? PC dalej daje energii cieplnej tyle co daje, jakiś tam COP dla niej wychodzi... i daje potencjalne oszczędności ludziom co to zamontują.. zależy oczywiście od wielu "ale". te brakujące kWh (zwględem PC) kablami będziesz musiał i tak wprowadzić do domu, albo TV albo piekarnikiem / indukcyjną płytą czy ceramiczną albo wszystkim naraz nie ma sensu wyliczać jakiegoś hipotetycznego COP dla domu, bo to bezedura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 To ja zadam takie fundalmentalne pytanko:A JAKIZ TO MA DO KOORWY NEDZY SENS? żaden ... tak samo jak porównywanie systemów grzewczych bo i tak wszyscy jedziemy na tym samym wozie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.09.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 żaden ... tak samo jak porównywanie systemów grzewczych bo i tak wszyscy jedziemy na tym samym wozie ... Ale jedni placa wiecej i ninni mniej. Tak ze 4x mniej niz by mieli kable. Ja bym sie jednak nad tym "4x mniej" pochylil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 nie ma sensu wyliczać jakiegoś hipotetycznego COP dla domu, bo to bezedura spójrz na rachunki ... aby je mieć o połowę mniejsze trzeba niezłą sumkę wpompować w chałupę ... czyli zapłacić za to ogrzewanie z góry na kilkanaście / kilkadziesiąt lat ... a wszystko zależy od tego bzdurnego COP-u dla całej chałupy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.09.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 nie ma sensu wyliczać jakiegoś hipotetycznego COP dla domu, bo to bezedura Bzdura, ale to taki fajny ocieracz lez dla kablarzy jest. Nie odbieraj im tego tak brutalnie. Hipka i jasiek predzej by sobie dali zdrowego zeba wyrwac, niz by sie pozbyli tego duchowego picieszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Ale jedni placa wiecej i ninni mniej. Tak ze 4x mniej niz by mieli kable. Ja bym sie jednak nad tym "4x mniej" pochylil. a kto płaci 1,2 - 1,5k rocznie za Cały prąd na posesji razem z ogrzewaniem i CWU ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.09.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 spójrz na rachunki ... aby je mieć o połowę mniejsze trzeba niezłą sumkę wpompować w chałupę ... czyli zapłacić za to ogrzewanie z góry na kilkanaście / kilkadziesiąt lat ... a wszystko zależy od tego bzdurnego COP-u dla całej chałupy ... Aaaa, wiec "Hinc ilie lacrymae". Widze teraz co Cie boli! Dzieku temu ze mam PC a nie kable rocznie zaoszczedzam 4 tys zl przy kompletnej instalacji pompy (nie licze zasobnika CWU) na poziomie 25 tys. Policz czy to bedzie "kilkadziesiat" lat czy moze w granicach szesciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.09.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 a kto płaci 1,2 - 1,5k rocznie za Cały prąd na posesji razem z ogrzewaniem i CWU ...??? Przeciez napisales, ze liczenie zuzycia mojego TV to bez sensu a teraz znowu liczysz. Znowu ocieramy lezki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Aaaa, wiec "Hinc ilie lacrymae". Widze teraz co Cie boli! Dzieku temu ze mam PC a nie kable rocznie zaoszczedzam 4 tys zl przy kompletnej instalacji pompy (nie licze zasobnika CWU) na poziomie 25 tys. Policz czy to bedzie "kilkadziesiat" lat czy moze w granicach szesciu. taaa... tylko pompiarze tak potrafią ... rachunki mówią wszystko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Znowu ocieramy lezki? ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.09.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 taaa... tylko pompiarze tak potrafią ... rachunki mówią wszystko ... A no taaa. Malo tego. Mysle, ze docieplenie Twojej chalupy do poziomu, zeby wogole kable mialy sens i nie zzarly cie rachunki z butami + same kable, to bedzie drozsze niz zrobienie wodnej podlogowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.09.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 ??? No znowu wliczasz w CO bytowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 19.09.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 i z wielką biedą COP-2 ... OK. 5220kWh/2580PLN = 2,02 Policzmy jak bym nie miał PC: Z 5220kWh PC łyknęła 2860kWh. Z tych 2860 zimą poszło 2220kWh. Z tych 2220kWh na samo co poszło 2220-(190dnix4,5kWh)=1365kWh (minus cwu) Gdybym nie miał PC tylko kable, to na co poszłoby 1365kWhx2,9=3960kWh (COP=2,9 dla powietrznej na co) Gdybym nie miał PC tylko bojler, to na cwu poszłoby (190dnix4,5kWh)+(175dnix3,4kWh)=1450kWhx1,9=2755kWh (COP=1,9 dla powietrznej na cwu) Zużycie bytowe bez zmian, czyli 365dnix6,5kWh=2370kWh Razem cały dom 3960+2755+2370=9085kWh Koszty wynosiłyby z tym samym udziałem co dla PC: Taryfa tania 9085kWh x 75% = 6814kWh x 0,36PLN = 2453PLN Taryfa droga 9085kWh x 25% = 2271kWh x 0,75PLN = 1703PLN Opłaty abonamentowe: 15,74x12=189PLN Razem na rok: 4345PLN brutto 9085kWh/4345PLN=2,09 Rzeczywiście też 2. Zgoda. Ale chyba mimo wszystko lepiej płacić za cały prąd za rok 2580PLN niż 4345PLN. Nośniki energii tanieć nie będą, ten współczynnik będzie dalej 2 (nie nazywajmy go COP), ale różnica w kosztach wyrażona w PLN będzie rosła. To tak jak z grubością izolacji kiedyś optymalna była 6cm później 10, ... 12, ...., 15 ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 19.09.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 spójrz na rachunki ... aby je mieć o połowę mniejsze trzeba niezłą sumkę wpompować w chałupę ... czyli zapłacić za to ogrzewanie z góry na kilkanaście / kilkadziesiąt lat ... a wszystko zależy od tego bzdurnego COP-u dla całej chałupy ... mieszasz.. i motasz i te pe mylisz przyczynę ze skutkiem... a może ten hypotetyczny COP chałupy zależy od COP CO/CWU, COP używanych sprzętów i sposobu użytkowania go przez mieszkańców no i od samych mieszkańców czy tylko pomieszkują czy mieszkają na całego ... a nie na odwrót jak twierdzisz że wszystko zależy od COP chałpy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 19.09.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 a kto płaci 1,2 - 1,5k rocznie za Cały prąd na posesji razem z ogrzewaniem i CWU ...??? Ja płacę, ale to wyjątkowa sytuacja, która nie musi być wieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.09.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 A jak to roznica, ze zoszczedzilem 4x na kosztach CO (bo taki SPF ma pompa mniej wiecej na te cele), czy ze zaoszczedzielm 2x na kosztach pradu calego domu, bo akurat prad bytowy jest porownywalny z tym co wziela pompa (przupadkowo), skroro kwotowo i tak wychodzi na jedno. W jednym i drugim przypadku zaoszczedzilem 4 tys zl z racji tego ze mam pompe a nie z racji tego, ze mam toster z "COP=2". Place energetyce 4 kola mniej i moga mnie cmoknac w rzeczona pompe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts