Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak, pod dwoma warunkami:

a) że pompę przyniesie św. Mikołaj a nie pan Mietek z busa z fakturą na 20-50 000 :)

b) że ona nie zaniemoże, zanim się zwróci

Dobrze odpowiedział Värmepumpsägare.

Podejmując decyzję o budowie domu, jednym z założeń było że ma być PC (chciałem ją mieć:yes:), zastanawiałem się tylko jaka.

Ponadto jeżeli miałbym wszystko przeliczać czy opłaca się i kiedy się zwróci, to nie powinienem się budować.

Wcześniejsze Warunki mieszakniowe miałem nienajgorsze.

Nikt nikomu nie każe się budować.

Drugim założeniem było, że jak mam się budować to tak, żeby koszty całościowe w skali roku nie wzrosły, i tyle - udało się.

Od kilku syron tylko przewijam ten temat bo do czytania to to nie nadaje

Cos w tym jest, co napisales. Widze, ze nie ma szans na przekonanie jaska (przynajmniej oficjalne) co do bledu logicznego w takim liczeniu CO jakie on proponuje (co dziwne, mam jakies delikatne wrazenie, ze kebab chyba troszke chociaz dal sie przekonac) i nie ma szans, zebym uznal ich teorie liczenia za prawidlowa i zgodna ze zdrowym rozsadkiem i logika.

W takiej suytuacji chyba pora, zeby przestac zasmiecac ten watek takimi rozwazaniami.

Ma ktos jakis inny subtemat do rozwazan, czy zostanie mi tylko praca przy komputerze bez tej chwili rozrywki na forum muratora? ;)

Wow... no to prawie 94kWh/m2 vs moje 90kWh/m3 ... ale ja mam dom kilku wiadrowy... a ty?

cysternowy;

piękny referat napisałeś, ale dalej nic nie rozumiesz :)

może dlatego, że my z jaskiem piszemy o fakturach za total zużycie a ty się zawiesiłeś na CO;

o ile w ogrzewaniu masz COP 3, to w pozostałym "użytkowaniu" domu masz COP 1, co daje średni COP = 2 :p

juz bardzej łopatolgicznie nie potrafię, ale może pojmiesz różnicę: P

ja mówię: pas

Edytowane przez Hippek

dla takiego marnego COP nie kalkuluje się w żaden sposób instalować drogiej PCi i całej instalacji do tego. to jest tylko wpływ marketingu. a kto uległ ten teraz nie dopuszcza myśli że COP z ulotki nie pokrywa się z rzeczywistym.

uściśle: COP może i się pokrywa ale żuzycie CAŁEJ energii w domu nie jest min. 3x niższe a ledwo 2 z kawałkiem w przypadku Amiszów :)

cysternowy;

piękny referat napisałeś, ale dalej nic nie rozumiesz :)

może dlatego, że my z jaskiem piszemy o fakturach za total zużycie a ty się zawiesiłeś na CO;

o ile w ogrzewaniu masz COP 3, to w pozostałym "użytkowaniu" domu masz COP 1, co daje średni COP = 2 :p

juz bardzej łopatolgicznie nie potrafię, ale może pojmiesz różnicę: P

ja mówię: pas

Dokladnie tak jest i to oddaje cala ostatnia dyskusje.

Jesli dom na CO zuzywa 1000 KWh majac PC z COP 3, a na reszte 3000 KWh, to oba te zuzycia wplywaja na utrzymanie temp. w domu.

Jesli ktos ma kable zuzyje lacznie nie 4000 KWh tylko 6000 KWh, co bedzie tylko o "polowe" drozej a nie o 2 razy !!!

Jesli ktos ma juz super cieply dom to te proporcje jeszcze bardziej sie zmienia.

I o to cala wojna, o to ze jak ktos chce PC z kablami porownac to musi wziasc pod uwage wszystkie zrodla ciepla w domu a nie tylko pomiar zuzycia na CO.

A... a ja myslalem ze piszecie w watku o ogrzewaniu elektrycznoscia... no to tak to sie pomylilem...

Zgadzam sie zarowki, pralka, lodowka, suszarka i czajnik chodza z COP 1

Co nie zmienia faktu ze moj cysternowy dom zuzywa mniej energii /m2 niz Twoj nowoczesny...

Wiesz... moze to wy nie zrozumieliscie...PC nie kupuje sie aby obnizyc calej energii x 3.... to nie tak dziala :D

PC to takie urzadzenie do CO i CWU... nie do prania, gotowania czy suszenia wlosow... Tego nie ma w zadnym marketingu...

Moze tak ... potrzebujesz 9000kWh energii z kabli aby utrzymac 22*C w domu , komfort etc.

Majac PC potrzebowala bys 2,5-4 razy mniej w zaleznosci od PC ( juz pomijajac nawet CWU )

Te 9000kWh potrzebujesz tak czy inaczej ponad zyski z gotowania, suszenia, etc... jestes ze mna?

Te 9000kWh mozesz pomniejszyc do np 3000kWh. Tez prosciej nie potrafie tego wytlumaczyc...

Ktos kto pali w piecu weglem zuzyje moze 4000kWh na dom... to ma w porownaniu z Toba COP >3 tak? Tak analogicznie do Twojego myslenia i Jaska...

:)

Ten pas to moze dobry pomysl... A teraz idz policz kiedy autko sie zwroci... i czy byl to rozsadny zakup ;)

no nie ucz ojca dzieci robić, Bejbe!

Twoj cysternowy dom to skrajny przypadek gdzie zyski bytowe maja minimalny wplyw, natiomiast wszystkie, 2,3 litrowce czy lepsze to sa domy gdzie na CO idzie mniej KWh niz na potrzeby bytowe. Tam to ma znaczenie ogromne dlatego wmawianie, ze komus rachunki za ogrzewanie spadna 3 razy po montazu PC w domu super ocieplonym jest nieporozumieniem. No chyba, ze dom stoi pusty.

A jak chce z gazem porownac? A jak z weglem?

Ale bzdety wypisujecie. Az boli. :)

Przeliczam m3 gazu na KWh, dodaje zyski bytowe i wiem na czym stoje.

Czemu bzdety? A czemu dom nie potrzebuje odpalenia CO jesli na zewnatrz temp. 12-13 stopni?

Zyski bytowe w cieplym domu maja duze znaczenie, czy sie to nam podoba czy nie.

Policzylas...czy Prius sie zwroci?

Ja wiem ze to moze draznic jak dom cysternowy lepiej wypada... no coz... dzieki PC :D

Nikt tu nie napisal zeby klasc kable do domu takiego jak Twoj, wiec nie wiem do czego pijesz.

Kazdy dom rozpatrujemy indywidualnie, zgadza sie?

Powtarzam, dom dobrze ocieplony w wiekszym stopniu korzysta z zyskow bytowych niz z ogrzewania z CO, dom slabo ocieplony ledwo te zyski bytowe zauwazy, zgadza sie?

PC nie sluzy do obnizania calkowitego zuzycia pradu w domu... tu chyba jestesmy zgodni.,

Potem.... nikt Tobie nie kaze PC kupowac... nikt Cie przeciez nie namawia...

Ale w waszym rozumowaniu wszystkie PC to COP 2 .

Czy instalator ma spytac jak pan mieszka... ilosc dzieci... duzo gotujemy? Czesto pralka chodzi?...

O to przykro mi , nie jestesmy w stanie zagwarantowac COP... :D

Instalator nie bedzie Ci uzmyslawial, ze jak CI wyjdzie wypasiony niski rachunek za CO to bedzie to zasluga 5 dzieci, dziedkow i tesciow :p

Jesli chalupa sie prawie sama moze ogrzewac to po co mi CO za 20-30 tys PLN?

No to niech sobie bytowy Jasko dolicza do CO, bo ma cieply dom (chyba by sie rzucil z okna parteru na trawnik), ale dlaczeog ja mam je tez doliczac? ;)

U CIebie moze to miec mniejsze znaczenie, ale poniewaz zuzycie masz troche ponad tego co przecietnie to moze to byc zauwazalne (nie musi), ale COP moze zbic i o 1:)