Pyxis 20.09.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Boszzz, to jaka "freudowska" wersja zazdrosci "Hipki" o czlonka, czy cos takiego? Majac kable podswiadomie chcialo by sie miec pompe ciepla? Toz to jakas paranoja juz jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 20.09.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Wszystko prawda, tylko czemu Arturo ma dom 4-litrowy i PC? Bo sie kapie w wannie? I zuzywa tyle wody co ja? Minie sporo czasu zanim ludzie zrozumieja, ze obecnie bez problemu buduje sie dom ktory mozna dogrzewac w razie potrzeby a nie trzeba ogrzewac nie wiadomo jak. Jasiek ma duzo racji w tym, ze ostatecznie wszyscy placimy wiecej niz podobnie. Jakos te wszystkie rachunki oscyluja miedzy 1000 a 2500 tys co w skali budzetu domowego rocznego nie jest to najwiekszy koszt. Nie rozumiem tylko dlaczego w tym watku pojawiaja sie tacy, ktorzy kablarzom udowadniaja jaki to powazny popelnili blad. Twoj dom to przyklad modernizacji, tutaj wiekszosc mowi o domach dopiero co postawionych, co troche wypacza ta dyskusje. Osobiscie wole miec prosty system grzania z drozszym ale dalej niskim rachunkiem w skali calego budzetu, bo moge sie ratowac zawsze byle czym. Natomiast majac dom 6-7 litrowy kazda sytuacja awaryjna czy ew. zmiana zrodla CO bedzie o wiele bardziej kosztowna. Dopoki dom moze grzac obecnie czystem pradem do 2000 PLN/sezon to nie ma dyskusji. Jak prad zdrozeje to wstawienie klimy do salonu od reki zmniejszy rachunki o polowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 20.09.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 No to niech sobie bytowy Jasko dolicza do CO, bo ma cieply dom (chyba by sie rzucil z okna parteru na trawnik), ale dlaczeog ja mam je tez doliczac? Jasiek ma U sciany na pograniczu obecnych dopuszczen, duzo gorsze niz Twoje, a jednak jego zyski bytowe maja wieksze znaczenie niz u Ciebie? Nawet law fundamentowych nie ma ocieplonych, a lacznie za rok za prad placi tyle co Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.09.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Jak prad zdrozeje to wstawienie klimy do salonu od reki zmniejszy rachunki o polowe:) Patrz Pan jakie to proste. Takie teksty potwierdzaja tylko moja diagnoze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.09.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Jasiek ma U sciany na pograniczu obecnych dopuszczen, duzo gorsze niz Twoje, a jednak jego zyski bytowe maja wieksze znaczenie niz u Ciebie? Nawet law fundamentowych nie ma ocieplonych, a lacznie za rok za prad placi tyle co Ty Moze chlopina oszczedny i bytowego "wypala" polowe z tego co ja, a i moze dodatkowo domek jakis mniejszy. Nie wiem, nie dzieli sie informacjami w jakim "pudelku" mieszka. Tylko co to ma wspolengo z miomi kosztami CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.09.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Wszystko prawda, tylko czemu Arturo ma dom 4-litrowy i PC? Bo sie kapie w wannie? I zuzywa tyle wody co ja? Zapytaj go. Ja widze ewidentnie, ze policzyl, pomyslal i wybral lepsze rozwiazanie. Ekonomiczniejsze. To, ze nie chce sie przyznac, ze na poczatku bladzil, to tylko jego cecha szczegolna i ja bym sie w tym nie dopatrywal jakis glebszych pobudek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 20.09.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Boszzz, to jaka "freudowska" wersja zazdrosci "Hipki" o czlonka, czy cos takiego? Majac kable podswiadomie chcialo by sie miec pompe ciepla? Toz to jakas paranoja juz jest! a wiesz, ze Hipcia i tak będzie mieć powietrzną PC? ja nie neguję samego urzadzenia ale grzecznie poczekam, aż urzadzenie o konstrukcji lodówki bedzie kosztowac tyle, co lodówka (czytaj: nie dam się strzyc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.09.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 a wiesz, ze Hipcia i tak będzie mieć powietrzną PC? ja nie neguję samego urzadzenia ale grzecznie poczekam, aż urzadzenie o konstrukcji lodówki bedzie kosztowac tyle, co lodówka (czytaj: nie dam się strzyc) Czyli kurde trafilem! Jak bedzie Ci stac na zmiane plci, to sobie taki zabieg zafundujesz. I slusznie, slusznie. Tylko o ile plci sie nie wybiera swiadomie, to system CO juz mozna, ale z dwojga "zlego" lepiej pozno niz wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 20.09.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Jak bedzie Ci stac na zmiane plci, to sobie taki zabieg zafundujesz. I slusznie, slusznie. i jak juz bede miec siusiaka, to Cie klasycznie wydymam, tak, jak producent PC obiecując Ci grzanie prawie za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.09.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 i jak juz bede miec siusiaka, to Cie klasycznie wydymam, tak, jak producent PC obiecując Ci grzanie prawie za free Co producent czy sprzedawca obiecuje, to mnie wiesz w co szczypie. Jesli potrafie cos sam policzyc, to to licze nie ogladajac sie na to co mi ktos pociska, albo co jest nadrukowane na nalepce (mam nadzieje, ze sprzedawca lodowki przy dymanku byl delikatny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 20.09.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Jak prad zdrozeje to wstawienie klimy do salonu od reki zmniejszy rachunki o polowe:) do salonu to trochę nieużytecznie lepiej w centralnym miejscu domu , hol czy coś takiego. w połączeniu z nydarowo-jaskową wentylacją może pięknie zadziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.09.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 OK. 5220kWh/2580PLN = 2,02 (....) 9085kWh/4345PLN=2,09 Rzeczywiście też 2. Zgoda. u mnie od 20 października 2012 do 14 sierpnia 2013 (brakuje 1 FV za 2 miesiace) mam dokladnie 10 kkWh i ok 4200-4300 PLN dojdzie ok 500 zl i 800-1000 kWh za prąd w miesiącach niezimowych place 430-550 zł /2mce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 20.09.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Co producent czy sprzedawca obiecuje, to mnie wiesz w co szczypie. Jesli potrafie cos sam policzyc, to to licze nie ogladajac sie na to co mi ktos pociska, albo co jest nadrukowane na nalepce (mam nadzieje, ze sprzedawca lodowki przy dymanku byl delikatny). tak - strasznie się pocił ale był delikatny; wchodził przez taras strasznie zaniżasz poziom ostatnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 20.09.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 u mnie od 20 października 2012 do 14 sierpnia 2013 (brakuje 1 FV za 2 miesiace) mam dokladnie 10 kkWh i ok 4200-4300 PLN dojdzie ok 500 zl i 800-1000 kWh za prąd w miesiącach niezimowych place 430-550 zł /2mce czyli cirka 11kkWh myślę, ze Arturo się wypowie w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.09.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 (edytowane) Twoj cysternowy dom to skrajny przypadek gdzie zyski bytowe maja minimalny wplyw, natiomiast wszystkie, 2,3 litrowce czy lepsze to sa domy gdzie na CO idzie mniej KWh niz na potrzeby bytowe. dokładnie tak jest u mnie , bez wdawania sie w szczegóły można przyjąć że CO to 40-45% Zyski bytowe w cieplym domu maja duze znaczenie, czy sie to nam podoba czy nie. Ci którzy mają domy dobrze zaizolowane , o niskim zapotrzebowaniu - nie grzeją bo zyski bytowe i słoneczne to rekompensują ... pozostali już grzeją zupełnie jak przykład z lokalem pod działalność gosp . który ktoś tu przytaczał kilka stron wcześniej ... moje, Logo czy miloszenko CO - nadal =0 a co do wywodów urlihVONPompen .... wszyscy 3 (wyżej wymienieni) myslimy o taniej PP do ogrzewania okresow przejściowych ale przedewszystkim do chłodzenia latem .... - wiec Twoje wywody nie do końca są trafione co do kablarzy ..... każdy z nas dziś budując dom na 90% dałby 2x lub 3x mniej kabli i kupiłby tania PP z Casto za 800-1000 zł Edytowane 20 Września 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.09.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 u mnie od 20 października 2012 do 14 sierpnia 2013 (brakuje 1 FV za 2 miesiace) mam dokladnie 10 kkWh i ok 4200-4300 PLN dojdzie ok 500 zl i 800-1000 kWh za prąd w miesiącach niezimowych place 430-550 zł /2mce Czyli kolega asolt, to kompletny partacz? Wyliczyl Ci 4600 kWh/rok na CO, a tobie realnie poszlo (wg lansowanej tu teorii oczywiscie) ponad 10000 kWh. Kostka do gry rzucal przy liczeniu, czy te jego rachunki maja jednak jakas wartosc? Podaj ile poszlo na podliczniku CO, to sprawdzimy sami. No to na bytowy jedziesz ostrzej niz ja. To pocieszajace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.09.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 strasznie zaniżasz poziom ostatnio No w dyskusjach z Toba zdecydowanie. Po prostu szybko potrafie sie dostosowac do adwersarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.09.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Ci którzy mają domy dobrze zaizolowane , o niskim zapotrzebowaniu - nie grzeją bo zyski bytowe i słoneczne to rekompensują ... pozostali już grzeją Mniej grzeja zima, wiecej jada klima lub wentylacja latem. Przeciez to co jest zyskiem w zimie to cholerny "smiec bytowy" latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.09.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 każdy z nas dziś budując dom na 90% dałby 2x lub 3x mniej kabli i kupiłby tania PP z Casto za 800-1000 zł Oj chyba raczej mow za siebie, bo sa tu tacy, co by zadej pompy do ust nie wzieli. BTW: Co sie stalo z Twoja stopka. "Znikla" nagle. To jakas plaga zaczyna byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.09.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 (edytowane) Czyli kolega asolt, to kompletny partacz? Wyliczyl Ci 4600 kWh/rok na CO, a tobie realnie poszlo (wg lansowanej tu teorii oczywiscie) ponad 10000 kWh. Kostka do gry rzucal przy liczeniu, czy te jego rachunki maja jednak jakas wartosc? Podaj ile poszlo na podliczniku CO, to sprawdzimy sami. co TY pier.... - wyliczył 4600 i na CO tyle prawie poszlo ... w tym będzie "podrecznikowo" wyszło tak właśnie dlatego że program do OZC dobrze oblicza i uwzględnia zyski bytowe jak i słoneczne - gdyby ich nie uwzględniać - pewnie wyszło by na samo CO znacznie więcej - ile ? to pytanie do Andrzeja - strzelam 6000 na CO - dla pustego domu gdybym zyl np na cyprze czy w Egipcie moj rachunek za Co = 0 zł za zycie 6000-7000kwh prądu tak więc widać ewidentną zależność między zyskami bytowymi a CO - bez względu na to kto ile oglada TV, pracuje przy komputerze, czy włącza hydrofor No to na bytowy jedziesz ostrzej niz ja. To pocieszajace. małe dziecko - pralka chodzi nonstop , do tego pracujemy z zona sporo w domu - wiec koputer i np tv chodzi nie po kilka lecz likanascie godzin czasami (8-22/24) Mniej grzeja zima, wiecej jada klima lub wentylacja latem. Przeciez to co jest zyskiem w zimie to cholerny "smiec bytowy" latem. tak w lecie przegrzewa dom - ale od tego rachunków nie masz ani większych ani mniejszych ... za to w zimie to ma bardzo duże znaczenie - koniec kropka Edytowane 20 Września 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts