Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

każdy z nas dziś budując dom na 90% dałby 2x lub 3x mniej kabli i kupiłby tania PP z Casto za 800-1000 zł

ja tak zrobiłem,dałem kable wg.przepisu jaśka 70W/m2 co i tak jest na wyrost ponieważ na piętrze można spokojnie sporo zejść z tej wartości i kupiłem PC p-p 5kW z Casto za dokładnie 699zł :)

co TY pier.... - wyliczył 4600 i na CO tyle prawie poszlo ... w tym będzie "podrecznikowo"

wyszło tak właśnie dlatego że program do OZC dobrze oblicza i uwzględnia zyski bytowe jak i słoneczne

tak w lecie przegrzewa dom - ale od tego rachunków nie masz ani większych ani mniejszych ...

za to w zimie to ma bardzo duże znaczenie - koniec kropka

Jesli tyle policzyl na cele CO i tyle poszlo, to po co cala ta dyskusja i proby "poprawiania Pana Boga"?

No niestety nawet moj klimatyzator slabo dziala, jak mu do gniazdka wtyczki nie wetkne. Jak juz wetkne, to skubaniec kreci mi licznikiem! ;)

ja tak zrobiłem,dałem kable wg.przepisu jaśka 70W/m2 co i tak jest na wyrost ponieważ na piętrze można spokojnie sporo zejść z tej wartości i kupiłem PC p-p 5kW z Casto za dokładnie 699zł :)

Super., ale to jest mimo wszystko jakas tam "proteza". Szukanie oszczednosci poniewczasie.

Moze jak bys sie zaglebil w temat PCi wczesniej, to bys pisal na wtkach pompowych zamiast na kablowych. ;)

Jesli tyle policzyl na cele CO i tyle poszlo, to po co cala ta dyskusja i proby "poprawiania Pana Boga"?

zedytowalem post wyzej ale juz go zacytowales ... tu masz odpowiedz

wyszło tak właśnie dlatego że program do OZC dobrze oblicza i uwzględnia zyski bytowe jak i słoneczne - gdyby ich nie uwzględniać - pewnie wyszło by na samo CO znacznie więcej - ile ? to pytanie do Andrzeja - strzelam 6000 na CO - dla pustego domu

gdybym zyl np na cyprze czy w Egipcie moj rachunek za Co = 0 zł

za zycie 6000-7000kwh prądu

CO - pusty dom - 6000 kwh

zycie bez CO - 6000-7000 kwh

Zycie w domu razem NIE 12-13 kkWh tylko 11 kkWh

TERAZ ROZUMIESZ????

tak więc widać ewidentną zależność między zyskami bytowymi a CO - bez względu na to kto ile oglada TV, pracuje przy komputerze, czy włącza hydrofor

Super., ale to jest mimo wszystko jakas tam "proteza". Szukanie oszczednosci poniewczasie.

Moze jak bys sie zaglebil w temat PCi wczesniej, to bys pisal na wtkach pompowych zamiast na kablowych. ;)

Twoje 1350 zł na CO to jak moje ok 1250 liczone wg ceny z taryfy nocnej ... i czym się tu podniecać ??? skoro finalnie rocznie i Ciebie i mnie ŻYCIE kosztuje 4,5 tys ?????? to tylko manipulacja cyferkami ..... nic więcej .....

instalując PC p-p nie szukałem oszczędności a optymalizacji ogrzewania domu zwłaszcza w okresach przejściowych,ponieważ na moim terenie średnioroczna temperatura to 8 oC. w temat pomp wgłębiłem się i dlatego wybrałem kable. uważam że w moim przypadku droga pompa to jak jeżdżenie ciężarówką na dojazdy do pracy po mieście. za droga w zakupie, za droga w serwisie i nieopłacalna w szeroko opisywanym COP ;) PC p-p to nie jest żadna "proteza" tylko normalna PC . na wątkach pompowych to myślę że będzie prawdziwy "wysyp" postów po kilku sezonach użytkowania :p bo awaryjności tego sprzętu nie można porównywać do kabli .

gdybym zyl np na cyprze czy w Egipcie moj rachunek za Co = 0 zł

za zycie 6000-7000kwh prądu

TERAZ ROZUMIESZ????

No wlasnie nie, bo my nie rowazamy teorii tylko praktyke. Ja pytam ile ZAPLACILES za CO a nie ile BYS ZAPLACIL w jakis hipotetycznych warunkach. Dom w Polsce, zasiedlony. Ile Cie kosztuje CO? Tak brzmi pytanie. :)

Wspomniane zyski sloneczne tez zaliczasz do kosztow CO? To taki sam gratis dla domu jak cieplo z zagotowania wody w czajniku na herbatke czy ogladania TV.

Teraz rozumiesz?

Twoje 1350 zł na CO to jak moje ok 1250 liczone wg ceny z taryfy nocnej ... i czym się tu podniecać ??? skoro finalnie rocznie i Ciebie i mnie ŻYCIE kosztuje 4,5 tys ?????? to tylko manipulacja cyferkami ..... nic więcej .....

Taka mala roznica miedzy naszymi domami, ze ja mam nieco wiekszy dom, tylko 10cm styro zamiast 30cm na scianach, 20 niecale pod posadzka zamiast 30cm, welny w dachu 25 a nie 40cm i brak rekuperacji i GGWC. W sumie to "szczegoly" dla zuzycia CO, ale ja mysle, ze dosyc istotne. :D

A czemu dom nie potrzebuje odpalenia CO jesli na zewnatrz temp. 12-13 stopni?

Zyski bytowe w cieplym domu maja duze znaczenie, czy sie to nam podoba czy nie.

Tak wlasnie jest, u mnie nadal jue zanosi sie na odpalenie nCO, teraz nadal uchylany

Dla uscislenia , kominek nie tkniety

instalując PC p-p nie szukałem oszczędności a optymalizacji ogrzewania domu zwłaszcza w okresach przejściowych,ponieważ na moim terenie średnioroczna temperatura to 8 oC. w temat pomp wgłębiłem się i dlatego wybrałem kable. uważam że w moim przypadku droga pompa to jak jeżdżenie ciężarówką na dojazdy do pracy po mieście. za droga w zakupie, za droga w serwisie i nieopłacalna w szeroko opisywanym COP ;) PC p-p to nie jest żadna "proteza" tylko normalna PC . na wątkach pompowych to myślę że będzie prawdziwy "wysyp" postów po kilku sezonach użytkowania :p bo awaryjności tego sprzętu nie można porównywać do kabli .

Jakiej "optymalizacji". W okresach przejsciowych przy cieplym domu z kablami przeciez CO nie zalaczasz. A nawet jak bys musial, to bys chyba nie poplynal jakos strasznie na rachunku. W okresie, gdzie chcesz dom dogrzac o max 1*C zalaczanie nadmuchu ciepla w jednym miejscu w domu to nie optymalizacja a przegrzewanie czesci domu.

Z gowna bata nie ukrecisz. Urzadzenie kalsy "totalna chinszczyna" za 700 zl wystrzyma bezawaryjnie moze ze 2-3 sezony. Wyrzucisz, kupisz nowe lepsze. Jak bys mial wode a nie kable, to bys rozwazal pompe PW, a tak dupa blada. :)

TERAZ ROZUMIESZ????

niebezpiecznie duże masz ŻYCIE bez CO - ale to pewnie hydrofor :)

a nie jest troche tak, ze proporcje są inne, tylko maskujesz babola asolt'a?

ja to widzę tak:

CO - pusty dom - 6750 kwh

zycie bez CO - 4250kwh

Zycie w domu razem - 11 kkWh

skorygowałam CO, bo nie wierzę, że żona siedzi w +21stC i ze gotujesz nocą a swiecisz w dzień :)

Jakiej "optymalizacji". W okresach przejsciowych przy cieplym domu z kablami przeciez CO nie zalaczasz. A nawet jak bys musial, to bys chyba nie poplynal jakos strasznie na rachunku. W okresie, gdzie chcesz dom dogrzac o max 1*C zalaczanie nadmuchu ciepla w jednym miejscu w domu to nie optymalizacja a przegrzewanie czesci domu.

Z gowna bata nie ukrecisz. Urzadzenie kalsy "totalna chinszczyna" za 700 zl wystrzyma bezawaryjnie moze ze 2-3 sezony. Wyrzucisz, kupisz nowe lepsze. Jak bys mial wode a nie kable, to bys rozwazal pompe PW, a tak dupa blada. :)

masz spore mniemanie o swojej "polskiej" pompie, a w myśleniu o ogrzewaniu brakuje ci co nieco finezji.optymalizacja to komfort a nie 0-1 włącz /wyłącz pomyśl: PC mam na parterze w centralnym miejscu w domu,wentylację mam a'la WMG czyli wyciągi w pomieszczeniach i teraz uruchamiam PC powietrze się ogrzewa i chcesz mi powiedziec że to ciepłe powietrze nie rozejdzie się po domu? pyxis już nie idź w zaparte tylko dlatego że masz drogą pompę i taką ci wcisnął marketing , są naprawdę tańsze sposoby na osiągnięcie COP 2 ;)

jeśli chodzi o trwałość tych urządzeń to mamy porównywalne :) serio myślisz że masz coś z tytanu w środku a ja mam plastik? podzespoły są pewnie z tej samej fabryki hi,hi,hi,hi

Ma rurki, tyle że bez wody :p

o i widzisz Pyxis ,Klaudiusz mi przypomniał :D , przecież jak mam kable i "święty" spokój to mogę też mieć rurki.

jedno drugiego nie wyklucza, prawda Pyxis? :p

mogę sobie w każdej chwili kupić taką samą pompę jak ty ale musiałbym "lekko gorzej" się poczuć żeby popełnić tak nierozważny krok.

wolę za tą gotówkę poopalać się na St. Barths :cool:

A naklejke wtedy sciagniesz czy nie?... Wiesz juz teraz sobie mozesz kupic to urzadzenie <800:- PLN No ale zalezy kto za ile ma lodøwke,

mozliwe ze musisz jeszcze poczekac.

Bedzie pewnie dzialac tylko do 0*C moze -5*C ale zawsze... Te okresy przejsciowe... nie? :)

Kto wie jak kupisz to moze i zejdziesz <90kWh/m2 ;) Na 800:- jest VISA ale satysfakcja bedzie bezcenna :)

tę za 800 zostawię tobie; poczekam też, aż serwis się nauczy wszystkiego na twojej i wypusci mkII :p

mnie - biedaczyny, nie stać na kupowanie rzeczy po 2 razy

niebezpiecznie duże masz ŻYCIE bez CO - ale to pewnie hydrofor :)

a nie jest troche tak, ze proporcje są inne, tylko maskujesz babola asolt'a?

ja to widzę tak:

CO - pusty dom - 6750 kwh

zycie bez CO - 4250kwh

Zycie w domu razem - 11 kkWh

skorygowałam CO, bo nie wierzę, że żona siedzi w +21stC i ze gotujesz nocą a swiecisz w dzień :)

no tak ... co by czlowiek nie napisał TY wiesz lepiej ....

wiele osób zna moje wskazanie licznika za CO co do 1 kwh i nie odbiega w sposób znaczący od 4600 z OZC

sterowniki sa obecnie poustawiane na 21*C , w domu tak jak pisałem na razie koło 23*C

wczoraj gdy ż w stringach biegała po domu pytałem się (myśląc o Tobie ...) czy jej nie jest czasem zimno ... powiedziała że nie

sterowniki sa obecnie poustawiane na 21*C , w domu tak jak pisałem na razie koło 23*C

wczoraj gdy ż w stringach biegała po domu pytałem się (myśląc o Tobie ...) czy jej nie jest czasem zimno ... powiedziała że nie

no to znak, że w obowiązkach małżeńskich stajesz na wysokości zadania )