Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy wszyscy kablarze rozumują tym tokiem ? Jeślii tak to współczuje.

Kospelowcy widzę jarzą o co chodzi a jedynie kablarze mają coś tam poprzestawiane...

Widocznie ta "pojetnosc" jest odwrotnie proporcjionalna do tego, jak sie dalo d..y z systemem grzewczym. ;)

Nie widzisz, ze sedno sprawy lezy w tym, ze oni nie chca pewnych spraw zrozumiec a nie nie moga. Nie ma sensu tlumaczyc.Po prostu jak ktos sobie zbuduje swoj swiatek (np. jasko), to za cholere go z niego nie wyciagniesz. Nie pozwoli go zburzyc, bo realne logiczne porownanie kosztow nie zapewni juz dobrego samopoczucia, a teraz juz zeby skaly sraly to sie z tym nic nie zrobi. Przeciez kable moze zasilic tylko czystym pradem. Niczym wiecej. Wszystkie inne drogi zamkniete (nie licze protez z marketu za 699,- w promocji ;)). Postaw sie na jego miejscu. Byl bys zadowolony w takiej sytuacji?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Dziś rozmawiałem z gościem i powiedział mi że kable w wylewce maja bardzo dużą bezwładność i często, gęsto jest za gorąco.

Pozdrawiam

U kablarzy na forum nie ma dużej bezwładności w wylewce,u nich jest przecież NCO ;)

Przypomnij proszę co masz na podłodze w salonie ? Czy musi być tylko ceramika na kablach ?

Czy w sypialni w nocy jak grzeją kable nie jest gorąco ? Czy wieczorem nie jest zimno w sypialni bo kable podłączone są do II taryfy ?

Dziś rozmawiałem z gościem i powiedział mi że kable w wylewce maja bardzo dużą bezwładność i często, gęsto jest za gorąco.

Pozdrawiam

Salon i pokoje mam w panelach 7mm egger. Sypialnia to samo, mam w niej niskie łóżko, materac jakieś 10cm nad podłogą, nie zauwałyłem różnicy, do komfortu spania w porównaniu do wczesniejszego wyższego łóżka. To nie ma znaczenia czy masz kable czy podłogówke wodna, w danym domu temp posadzki bedzie taka sama a co do bezwladnosci to przy identycznej ilosci betonu kable szybciej rozgrzeja i przestana ładować podloge w momencie wylaczenia przez sterownik a nie w momencie kiedy te,p wody w rurkach zrowna sie z temp wylewki (czytaj wtedy kiedy cala energia zgromadzona w wodzie zostanie oddana do posadzki), nie jest to z pewnością długo, ale mimo tego dłużej niż przy kablach wiec i bezwladnosc wieksza.

nie wiemczy ten "gościu" teoretyzuje czy moze ma ostro przewymiarowane kable, ktorych moze nie ogranicza temperatura posadzki (po to przeciez jest czujka w wylewce), albo ma za zbyt dużą nastawe max temp wylewki, a może dom energochłonny -tzw wiadrowiem/dwuwiadrowiec;) i siłą rzeczy musi ostro grzać żeby mieć w domu temp jaką chce.

Widocznie ta "pojetnosc" jest odwrotnie proporcjionalna do tego, jak sie dalo d..y z systemem grzewczym. ;)

Nie widzisz, ze sedno sprawy lezy w tym, ze oni nie chca pewnych spraw zrozumiec a nie nie moga. Nie ma sensu tlumaczyc.Po prostu jak ktos sobie zbuduje swoj swiatek (np. jasko), to za cholere go z niego nie wyciagniesz. Nie pozwoli go zburzyc, bo realne logiczne porownanie kosztow nie zapewni juz dobrego samopoczucia, a teraz juz zeby skaly sraly to sie z tym nic nie zrobi. Przeciez kable moze zasilic tylko czystym pradem. Niczym wiecej. Wszystkie inne drogi zamkniete (nie licze protez z marketu za 699,- w promocji ;)). Postaw sie na jego miejscu. Byl bys zadowolony w takiej sytuacji?

Wiesz Pyxis, myslalem, ze tak nisko nie upadniesz:(

Z jednej strony zgadzacie sie (wy uzytkownicy PC) ze dal malych lub bardzo dobrze ocieplonych domow kable sa dobrym rozwiazaniem (jest o jedna z tych drog do niskich kosztow za CO), ale jak trzeba przyje..... rozmowcy to nie ma problemu zeby obrazic tych co inna droge niz Ty obrali.

Tak, kable mozna zasilic tylko czystym pradem, ale ze wzgledu na niska inwestycje mozna do niej dolozyc PC P-P w dowolnej chwili, jesli np. cena pradu bedzie 2 zl/KWh.

I wtedy oni beda mieli nowiutka PC w cenie pewnie 1/4 Twojej, natomiast Twoja bedzie sie wybierac na emeryture.

Kablarz przechodzac na dowolne inne zrodlo bedzie zawsze na plus, Ty juz taniej (poki co) miec nie mozesz.

Kablarz nie musi czekac na stope zwrotu. On korzysta z zaoszczedzonych srodkow w kwiecie wieku, Ty musisz ta sama kwote latami odkladac, po tych latach moze juz nie byc jak i czym sie cieszyc.

Acha, kablarz i Ty placa tyle samo za prad za rok. On ma cieplejszy dom i zawsze moze miec taniej. Ty masz dom "zimniejszy" i mozesz miec tylko drozej.

Z jednej strony zgadzacie sie (wy uzytkownicy PC) ze dal malych lub bardzo dobrze ocieplonych domow kable sa dobrym rozwiazaniem (jest o jedna z tych drog do niskich kosztow za CO), ale jak trzeba przyje..... rozmowcy to nie ma problemu zeby obrazic tych co inna droge niz Ty obrali.

Tak, kable mozna zasilic tylko czystym pradem, ale ze wzgledu na niska inwestycje mozna do niej dolozyc PC P-P w dowolnej chwili, jesli np. cena pradu bedzie 2 zl/KWh.

I wtedy oni beda mieli nowiutka PC w cenie pewnie 1/4 Twojej, natomiast Twoja bedzie sie wybierac na emeryture.

Kablarz przechodzac na dowolne inne zrodlo bedzie zawsze na plus, Ty juz taniej (poki co) miec nie mozesz.

Kablarz nie musi czekac na stope zwrotu. On korzysta z zaoszczedzonych srodkow w kwiecie wieku, Ty musisz ta sama kwote latami odkladac, po tych latach moze juz nie byc jak i czym sie cieszyc.

Acha, kablarz i Ty placa tyle samo za prad za rok. On ma cieplejszy dom i zawsze moze miec taniej. Ty masz dom "zimniejszy" i mozesz miec tylko drozej.

Przeczytaj co napisales i zobacz ile w tym jest prawdy. To jakis desperacki akt udowodnienia sobie, ze kable to byl wybor o niebo lepszy niz np pompa czy kazde inne zrodlo.Dla mnie cos takiego jest wlasnie oznaka "upadku".

Nawet nie bede sobie strzepil "klawiatury" na polemike, bo w tym tekscie nonsens goni nonsens. Istny zbior mitow i zabobonow. ;)

No i tu jest problem bardzo idiotycznego rozumowania co poniektórych...

bo na kompletny system grzewczy wg jaśka,hipki,miloszenki,qubica wchodzi również TV,wibrator z zasilaniem sieciowym,indukcja,oświetlenie,komputery,lodówki,odkurzacze itp. i nie można określić kosztu tegoż kompletnego systemu grzewczego gdyż byłby to kolejny idiotyzm.

Nie wiem Arturo co jest idotycznego w powszechnie znanych zyskach bytowych. NIkt tutaj nie zaprojektowal systemu "nizej" bo liczyl na zyski. Projektuje sie pod szczytowe zapotrzebowanie. Wiekszy zyski bytowe - mniejsze zuzycie.

Nie wiem dlaczego za kazdym razem jak spotkam Cie na jakims watku gdzie ktos ma inaczej niz Ty to w wiekszosci wypadkow wyzywasz od idiotow.

Roblies OZC dla swojego domu? Rozumiesz co tam jest napisane?

Tu nie chodzi o koszt urzadzen ktore dostarczaja cieplo poza systemem CO, chodzi o ich wplyw na bilans energetyczny domu. Co tu jest niezrozumiale?

Przeczytaj co napisales i zobacz ile w tym jest prawdy. To jakis desperacki akt udowodnienia sobie, ze kable to byl wybor o niebo lepszy niz np pompa czy kazde inne zrodlo.Dla mnie cos takiego jest wlasnie oznaka "upadku".

Nawet nie bede sobie strzepil "klawiatury" na polemike, bo w tym tekscie nonsens goni nonsens. Istny zbior mitow i zabobonow. ;)

Miłoszenko ma wodną podłogówke i piec gazowy, a kable planuje w nowo budowanym domu

Hehe, Pyxis, zerknij uprzejmie na moja stopke, grzeje gazem z pelna podlogowka:) co nie znaczy, ze musze wszystkim i wszedzie udowadniac, ze jak maja inaczej to zrobili zle :p

Planuje budowe domu ok. 80 m2, i nic innego jak kable sie tam nie kalkuluje.

To jest właśnie to płacimy podobnie, tyle że ja już drożej mieć nie mogę, a Ty już nie możesz mieć taniej

Miłoszenko ma wodną podłogówke i piec gazowy, a kable planuje w nowo budowanym domu

Lobo, to nie ma znaczenia, dopoki nie mam PC jestem nikim :p Moje ogrzewanie oprocz samego kotla nie rozni sie od podlogowki z PC, ale ze koszt faktyczny z rachunkow i poboru pradu przez piec wychodzi prawie 27 gr/KWh to dzis chetnie zamienilbym to na kable i klime a zaoszczedzone 20 tys spozytkowal bardziej efektywnie.

P.S. Zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego tak nielubiani kablarze, ktorzy podobno nie moga wybaczyc sobie fatalnego wyboru systemu CO nie lataja po innych watkach i nie wyzywaja sie na uzytkowniach PC, groszkow, wegla?

Jakos tak ta ilosc zlosliwosci i zawisci jest wprost proporcjonalna do wydanych pieniedzy na system CO, czyli zupelnie odwrotnie.

Ja rozumiem, ze ciezko uwierzyc ze CO za 3,4 tys moze ogarnac dom i rachunki nie zabijaja, ze na pewno ten grubszy styro sie nie oplacal i jest bez sensu, ale litosci, dajcie uzytkownikom kabli dogorywac w samotnosci :p

Edytowane przez miloszenko

Hehe, Pyxis, zerknij uprzejmie na moja stopke, grzeje gazem z pelna podlogowka:) co nie znaczy, ze musze wszystkim i wszedzie udowadniac, ze jak maja inaczej to zrobili zle :p

Planuje budowe domu ok. 80 m2, i nic innego jak kable sie tam nie kalkuluje.

Nim sie wybudujesz, to pompy ciepla beda przeciez za 1/4 ceny. Skoro tak naprawde uwazasz, to moze jednak warto zrobic wodna podlogowke, bo a nuz sie nie myslisz i za 5 tys inwestycji w pompe bedziesz mial 4x mniejsze rachunki za CO? Do tego dochodzi jeszcze grzanie CWU (bo nawet w malym domu trzeba sie kapac tyle samo co w palacu - chyba mam racje?) Kilka latek i jestes do przodu, a teraz postawic kociolek z grzalka. Koszta w stosunku do kabli beda pewnie niewiele wieksze a droga otwarta.Z kabelkami dupa blada.

Ty sobie to jeszcze przemysl na spokojnie. Pozastanawiaj sie. Jak Arturek sie zachowasz, ale ocalisz budzet w czasach, gdy Twoimi poborami bedzie emeryturka. ;)

Gość Arturo72

Chyba nie piszesz prawdy.

Kablarz nie może przejść na dowolne źródło ciepła,kablarz może przejść tylko i wyłącznie na źródło ciepła,w którym medium grzewczym jest powietrze a nie woda.Co się z tym wiąże,tak ważna akumulacja ciepła z II taryfy przestaje istnieć a wogóle grzanie w II taryfie przestaje mieć sens,dodatkowa kasa z poczatku budowy wyrzucona.Tu jest problem i nie obeznanie tematu przez new kablarzy.

Lobo, to nie ma znaczenia, dopoki nie mam PC jestem nikim :p Moje ogrzewanie oprocz samego kotla nie rozni sie od podlogowki z PC, ale ze koszt faktyczny z rachunkow i poboru pradu przez piec wychodzi prawie 27 gr/KWh to dzis chetnie zamienilbym to na kable i klime a zaoszczedzone 20 tys spozytkowal bardziej efektywnie.

Tak z ciekawosci ,ile myslisz zejsc z rachunkow za gaz przechodząc na kabelki ?,pytam poniewaz tez rozwazam taką opcje w nowym domku

Albo komorka wydasz polecenie zeby juz sie zalonczyla zanim z wrocisz...;)

http://www.saturnsales.co.uk/images/products/editor/Pana_Ultra.pdf

Co prawda troszke iwksze pieniadze...ale fajna... ;)

A wracajac do tego co wczesniej pisales odnosnie b. cieplych domow... mysle ze takie urzadzenie bedzie wstanie zapewnic komfort w calym domu...

bez zadnych kabli... Pewnie troszke zaleznie od urzadzenia... i rodzaju wentylacji...

Ta jest akurat fajnba bo potrafi zejsc do 0,6kW oddawanej mocy... no i dziala do -25*C minimum

co Ty mi za barachło pokazujesz...

http://www.daikin.pl/minisite/daikin-emura/index.jsp

pisałam, że mnie, biedaka, nie stać na rzeczy tanie...

Gość Arturo72
Nie wiem Arturo co jest idotycznego w powszechnie znanych zyskach bytowych. NIkt tutaj nie zaprojektowal systemu "nizej" bo liczyl na zyski. Projektuje sie pod szczytowe zapotrzebowanie. Wiekszy zyski bytowe - mniejsze zuzycie.

Nie wiem dlaczego za kazdym razem jak spotkam Cie na jakims watku gdzie ktos ma inaczej niz Ty to w wiekszosci wypadkow wyzywasz od idiotow.

Roblies OZC dla swojego domu? Rozumiesz co tam jest napisane?

Tu nie chodzi o koszt urzadzen ktore dostarczaja cieplo poza systemem CO, chodzi o ich wplyw na bilans energetyczny domu. Co tu jest niezrozumiale?

Idiotyczne a nawet bardzo idiotyczne jest zaliczanie zysków bytowych do kosztów ogrzewania.

No i tu jest problem bardzo idiotycznego rozumowania co poniektórych...

bo na kompletny system grzewczy wg jaśka,hipki,miloszenki,qubica wchodzi również TV,wibrator z zasilaniem sieciowym,indukcja,oświetlenie,komputery,lodówki,odkurzacze itp. i nie można określić kosztu tegoż kompletnego systemu grzewczego gdyż byłby to kolejny idiotyzm.

Czy wszyscy kablarze rozumują tym tokiem ? Jeślii tak to współczuje.

Kospelowcy widzę jarzą o co chodzi a jedynie kablarze mają coś tam poprzestawiane...

zakładam, że sprzatamy, oglądamy tv i używamy z Twoją żoną wibratora mniej więcej tyle samo;

wyjątkiem jest R&K, ktorego żona nie używa a on zużywa ca 6000-7000kWh na ŻYCIE

załatw fakture budowlanego, bo to jedyny kospelowiec, ktorego pamiętam

Nim sie wybudujesz, to pompy ciepla beda przeciez za 1/4 ceny. Skoro tak naprawde uwazasz, to moze jednak warto zrobic wodna podlogowke, bo a nuz sie nie myslisz i za 5 tys inwestycji w pompe bedziesz mial 4x mniejsze rachunki za CO? Do tego dochodzi jeszcze grzanie CWU (bo nawet w malym domu trzeba sie kapac tyle samo co w palacu - chyba mam racje?) Kilka latek i jestes do przodu, a teraz postawic kociolek z grzalka. Koszta w stosunku do kabli beda pewnie niewiele wieksze a droga otwarta.Z kabelkami dupa blada.

;)

idac tym tokiem rozumowania to i nagrobek sobie już teraz zrób - bo z emerytury też nie wystarczy

Gość Arturo72
Idiotyczne a nawet bardzo idiotyczne jest zaliczanie zysków bytowych do kosztów ogrzewania.

Skoro ktoś chce wliczać zyski bytowe w koszty ogrzewania to trzeba by wliczać do systemu grzewczego źródło tych zysków czyli TV,kompy,indukcje,wibratory co będzi nie mniej idiotyczne.

Czy Wy tego nie rozumiecie albo zgrywacie tylko takich mało kumających ?