Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak z ciekawosci ,ile myslisz zejsc z rachunkow za gaz przechodząc na kabelki ?,pytam poniewaz tez rozwazam taką opcje w nowym domku

Jesli bym przeszedl na klime i kable to nie wyobrazam sobie ze bym placil wiecej niz teraz.

Ale w obecnym domu moge przejsc co najwyzej na Kospela i klime, spokojnie ze sprzedazy reku i kotla gazowego by starczylo :p

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz doczytalem... Hm... Porownaj sobie ceny Emura i tego Panasonica...

Potem powiedz czy tanio;)

I czekaj biedaka... Nie biedna...

Juz wiem chyba o co chodzi...

Widzialem takie przypadki w Singapurze... Mozna sie pomylic... :D

fakt - nie po polsku - bieduli :)

dlatego pisałam, ze czekam, aż stanieje :)

zdziwiłeś się niemiło w Singapurze, jak wsadziłeś ręcę pod spodniczkę?

trauma pozostała pewnie do dziś...

Skoro ktoś chce wliczać zyski bytowe w koszty ogrzewania to trzeba by wliczać do systemu grzewczego źródło tych zysków czyli TV,kompy,indukcje,wibratory co będzi nie mniej idiotyczne.

Czy Wy tego nie rozumiecie albo zgrywacie tylko takich mało kumających ?

Czy Ty nie rozumierz, ze to Tobie najtrudniej oszacowac COP?

Kablarz za wszystko zaplaci tyle samo. Ty za CO podajesz zuzycie, wyliczasz sobie COP jakby zyski bytowe nie istnialy i nie mialy wplyw na rachunek za CO.

słuchajcie no pompiarze, macie okazję się wykazać czymś pożytecznym ;)

ja mam rurki wsadzone w plytę, jak kiedyś stwierdzę że kable są do dupy to wodną uruchomię, teraz mam plan na kable.. do tego będę miał WM chyba z reku.. dom ocieplony ze wszystkich stron 20cm (od spodu też).. i teraz pytanie do pompiarzy co pokazujecie linki jakieś zbajeżone klimatyzatory.. pytanie jest proste - jak toto wpiąć w WM tak żeby w grzało w okresie przejściowym a latem może coś schłodziło?

Kablarz za wszystko zaplaci tyle samo. Ty za CO podajesz zuzycie, wyliczasz sobie COP jakby zyski bytowe nie istnialy i nie mialy wplyw na rachunek za CO.

Arturku, Hipcia wytłumaczy: jak żona nagrzeje piekarnikiem domek, to pompka idzie lulu, bo nie ma potrzeby, by pracowała. Rozumiesz?

Nie trzeba bylo nic wsadzac... Wystarczy sie dokladniej przyjzec...;)

Pewnie i ty bys rozroznila :)

Z tym ze moze bys akurat chciala miec twarde dowody...

ja bym poprosiła o fakturę nawet w Singapurze;

a Ty nie miałeś twardych dowodów tam, ani nie masz i tutaj...

Edytowane przez Hippek

Gość Arturo72
Arturku, Hipcia wytłumaczy: jak żona nagrzeje piekarnikiem domek, to pompka idzie lulu, bo nie ma potrzeby, by pracowała. Rozumiesz?

Wsio paniał,czyli piekarnik Whirplpoola,jako,że grzeje mi dom,mam zaliczyć jako źródło ciepła ?

Chwalcie się zatem jakie macie piekarniki i w jakiej cenie,mój tylko 965zł :)

Ale co tam piekarnik,pozostało jeszcze do wymienienia kilkanaście "źródeł ciepła",które grzeją nam dom...

Widzisz bezsens tego myślenia ?

Niemartwienie sie o przyszlosc nie jest domena ludzi rozsadnych. To raczej pryszczersi tak maja a nie dorosli ludzie.

Jakbys dobrze w przyszlosc patrzyl to moze z terazniejszosci bys zauwazyl, iz dzis nie buduje sie domow na pokolenia. Potrzeba mieszkaniowa powinna byc zalatwiona tu i teraz, na kilka lat w przod, teraz sie za robota jezdzi a nie mieszka w 3 pokolenia w jednym domu.

Jak bedzie potrzeba i okolicznosc to dom mozna rozbudowac/remontowac, ale inwestowac na zas to jak wrozenie z fusow w dzisiejszych czasach.

Zarowno przepisy jak i technologie zmieniaja sie bardzo szybko. Te nasze domy moga byc za nascie lat uznawane za kule u nogi, chocby nie wiem co w nie teraz wsadzac.

Kazdy kto chce inwestowac mocno w przyszlosc powinien dom ocieplic do granic mozliwosci finansowych, a nie polegac na centralnym urzadzeniu na czesto ponad 20 tys ocieplajac dom jako tako.

Edytowane przez miloszenko

Gość Arturo72

Odpowiem Ci tak, a cóż mnie interesuje COP ?

Kompletnie mnie nie wzrusza żaden COP,SROP czy inny kupalec,ważne ,że zaplacę mniej niż gdybym grzął prądem.

Dotarało ?

Gość Arturo72
Arturo72 możesz opisać jak to jest u ciebie z tą podłogówką że domek masz 118m2 a podłogówki 120m2? podajesz 118m2 użytkowej czy całkowitej?

A widzisz,z tego co widzę,kablarze należą do mało inteligentych stworzeń,zatem żeby nie dać wszystkiego na tacy zapoznaj się z terminem "powierzchnia użytkowa" i co wchodzi w domu w to określenie :)

Wsio paniał,czyli piekarnik Whirplpoola,jako,że grzeje mi dom,mam zaliczyć jako źródło ciepła ?

Chwalcie się zatem jakie macie piekarniki i w jakiej cenie,mój tylko 965zł :)

Ale co tam piekarnik,pozostało jeszcze do wymienienia kilkanaście "źródeł ciepła",które grzeją nam dom...

Widzisz bezsens tego myślenia ?

Jesli bys tego piekarnika uzywal baaardzo duzo (zalozenie akademickie) to Twoja PC na CO zuzyla by 0 KWh, czyli grzalbys chalupe z COP = 1.

Widzisz o co chodzi?