Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wsio paniał,czyli piekarnik Whirplpoola,jako,że grzeje mi dom,mam zaliczyć jako źródło ciepła ?

Chwalcie się zatem jakie macie piekarniki i w jakiej cenie,mój tylko 965zł :)

Ale co tam piekarnik,pozostało jeszcze do wymienienia kilkanaście "źródeł ciepła",które grzeją nam dom...

Widzisz bezsens tego myślenia ?

pytanie powinno być postawione inaczej: dlaczego nie widzisz sensu tego myślenia?

Gość Arturo72
pytanie powinno być postawione inaczej: dlaczego nie widzisz sensu tego myślenia?

Ponieważ Wy posiadacie źródło ciepła zwane kablami i za te źródło ciepła płacicie i te źródło ciepła porównujecie i rachunki z tego źródła ciepła podajecie,nie spotkałem się jeszcze od pierwszego posta w tym wątku,ba nie spotkałem się jeszcze na tym forum lub innym budowlanym,żeby ktoś do kosztów żródła ciepła wliczał koszt piekarnika,koszt lodówki,koszt wibratora,koszt komputera,koszt TV(1,2,3,4),koszt odtwarzacza CD,koszt ożwietlenia,koszt ładowarki do telefonu,koszt golarki,koszt suszarki do włosów,koszt lokownicy,koszt gofrownicy,koszt mikroweli,koszt sokowirówki,koszt zmywarki do naczyń itp.

Biorąc po uwagę ogólny koszt tych źródeł ciepła to przecież taniej wyjdzie kupić najbardziej wypasną gruntówkę niż w/w źródła ciepła+kable...

Ponieważ Wy posiadacie źródło ciepła zwane kablami i za te źródło ciepła płacicie i te źródło ciepła porównujecie i rachunki z tego źródła ciepła podajecie,nie spotkałem się jeszcze od pierwszego posta w tym wątku,ba nie spotkałem się jeszcze na tym forum lub innym budowlanym,żeby ktoś do kosztów żródła ciepła wliczał koszt piekarnika,koszt lodówki,koszt wibratora,koszt komputera,koszt TV(1,2,3,4),koszt odtwarzacza CD,koszt ożwietlenia,koszt ładowarki do telefonu,koszt golarki,koszt suszarki do włosów,koszt lokownicy,koszt gofrownicy,koszt mikroweli,koszt sokowirówki,koszt zmywarki do naczyń itp.

Biorąc po uwagę ogólny koszt tych źródeł ciepła to przecież taniej wyjdzie kupić najbardziej wypasną gruntówkę niż w/w źródła ciepła+kable...

bo jesteś stary jak ta góra i nie pamiętasz ile było domów energooszczędnych jak zaczynałeś tu trolować a ile jest teraz.proporcje się zmieniły i musisz się dostosować.COPy nas nie interesują.

Kablarz za wszystko zaplaci tyle samo. Ty za CO podajesz zuzycie, wyliczasz sobie COP jakby zyski bytowe nie istnialy i nie mialy wplyw na rachunek za CO.

a czy ty nie rozumiesz że zyski bytowe to nie system CO :) są bo są bo tak działa otaczający nas sprzęt, i powstające ciepło to "odpad".. jednakże idea używania tych "bytowych" sprzętów jest inna niż CO :)) pewnie że przy CO z COP=1 to wszystko jedno czy się dogrzewa mieszkanie systemem CO czy TV i żarówkami

ale dla posiadacza PC, gazowca czy Węglowca nie jest to obojętne, więc grzeje dom za pomocą CO, tyle ile trzeba ... zyski bytowe zmniejszają to zużycie to wiadome

btw. zakręciliście się już na dobre w tych swoich "przemyśleniach" na temat ogrzewania i bytowania ;)

Biorąc po uwagę ogólny koszt tych źródeł ciepła to przecież taniej wyjdzie kupić najbardzoiej wypasną gruntówkę niż w/w źródła ciepłą...

ciepło, ciepło... już dojrzewasz...

nie rozumiesz, że mając nawet DRJ Dr. No i tak te urządzenia musisz posiadać,bo mamy XXI wiek?

podejdz do tematu od doopy strony i pojmij, ze pomkpką czy kablem musisz UZUPEŁNIĆ to, czego nie zagrzeją w/w urzadzenia podczas normalnego życia w domu - czyli świecenia, prasowania i wibrowania też.

p.s. zapomniałeś o hydroforze .

Gość Arturo72
Jesli bys tego piekarnika uzywal baaardzo duzo (zalozenie akademickie) to Twoja PC na CO zuzyla by 0 KWh, czyli grzalbys chalupe z COP = 1.

Widzisz o co chodzi?

To teraz powiem żonie,żeby piekła codziennie ciasta...

Oj kablarzu,prawdopodobnie na składniki na te ciasta wyda więcej kasy niż na kWh z PC...

Nie dziwie się,że chesz sprzedać reku :D

Oj kablarzu,prawdopodobnie na składniki na te ciasta wyda więcej kasy niż na kWh z PC...

nie mów tak, bo będzie gruba.

już lepiej kup jej maselnicę - taką, jak w teledysku u Donana czy jak mu tam

Gość Arturo72
to jeszcze prowokacyjnie zapytam - a jak grzeję tylko w drugiej taryfie kablami to mam COP=1 czy nie ..

Dobre pytanie ;)

Skieruj je do jaśka,on kablarz i to on przoduje w takich wymyślnych teoriach COP-u dla domu ;)

Jak piekarnik włączysz już w I tayfie to COP domu spada Ci do 0,5 :D

Edytowane przez Arturo72

13111kWh to twoje calkowite zuzycie...

Masz 100% sprawnosc urzadzen w domu i wszystkie wraz z kosiarka przyczyniaja sie do CO .. Tak?

kosiarka jest spalinowa - ale hydrofor już nie :)

tak, generalnie tak; sprawność jest różna - np żarówka w kuchni ma sprawność 95%, bo jest klasyczna a tylko 5% energii zamienia na światło - reszta to ciepło - itd...

oj szykuje się megateza - wal śmiało

a czy ty nie rozumiesz że zyski bytowe to nie system CO :) są bo są bo tak działa otaczający nas sprzęt, i powstające ciepło to "odpad".. jednakże idea używania tych "bytowych" sprzętów jest inna niż CO :)) pewnie że przy CO z COP=1 to wszystko jedno czy się dogrzewa mieszkanie systemem CO czy TV i żarówkami

ale dla posiadacza PC, gazowca czy Węglowca nie jest to obojętne, więc grzeje dom za pomocą CO, tyle ile trzeba ... zyski bytowe zmniejszają to zużycie to wiadome

Napisalem gdzies ze zyski bytowe sa skladnikiem systemu CO?

Przyklad z piekarnikiem za malo pokazuje, ze wystarczy miec dosc cieply dom i intesnywnie go uzywac i zaden COP PC moze sie nie przydac przy intensywnym uzytkowaniu domu?

Rozumiesz, ze system CO w dobrze ocieplonym domu moze byc zbedny?

Posiadacz PC taki jak Arturo moglby miec PC tylko do CWU, bo leje tyle cieplej wody ze domu grzac nie trzeba wcale :p

Ta cala wielka inwestycja w PC przy cieplym domu z 4,5 mieszkancami jest nieporozumieniem, bo ta PC bedzie dawac tylko promil na utrzymanie zadanem temp.

Chcecie czy nie tak juz jest i trzeba to ogarniac, oczywiscie mozna sie podniecac rachunkiem 500 PLN za ogrzewanie za rok, ale jesli rachunek za caly prad bedzie 5 tys to trzeba sie zastanowic kto bardziej grzeje dom, system CO czy mieszkancy :)

Edytowane przez miloszenko

haha, ale mi się udało.. mija żona prawie codziennie piecze albo ciasto albo bułki itp.. znaczy na ogrzewaniu kablami oszczedzę ;)

nie mów tak, bo będzie gruba.

już lepiej kup jej maselnicę - taką, jak w teledysku u Donana czy jak mu tam

nie będzie.. moja mimo pieczenia waży 50kg i za nic nie chce przytyć..

Dobre pytanie ;)

Skieruj je do jaśka,on kablarz i to on przoduje w takich wymyślnych teoriach COP-u dla domu ;)

Jak piekarnik włączysz już w I tayfie to COP domu spada Ci do 0,5 :D

no nie.. z cop2 to spadnie do cop1 ;)