Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To rozumiem ze jak masz cos w piekarniku to drzwiczki otwarte...

Grzalki zmywarki tez dom grzeja w 100%....

nie ale piekarnik wydmuchuje ciepło pod indukcją na kuchnię a zmywarka po nocy ma dokładnie temperaturę pomieszczenia, czyli 22stC a całe ciepło oddała także kuchni i dlatego w moim NCO w tej sytuacji ogrzewanie się nie właczy a Twoja PC bezmyślnie przykotłuje jeszcze parę kWh w beton, bo jak się bawić, to się bawić ...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To moze inaczej do psrawy sie odniose:

Dom dobrze ocieplony powiedzmy z 4 mieszkancami ogrzany jest niech bedzie w 70% zyskami bytowymi, reszte dostarcza CO. Calkowita ilosc energii potrzebna do ogrzania jest na niskim poziomie.

Gorzej ocieplony dom w bilansie energetycznym bedzie mial zyski bytowe pokrywajace jego zapotrzebowanie na cieplo powiedzmy w 40 %, reszte dostarcza CO.

Dlatego kablarz i pompiarz spotykaja sie w tym samym punkcie bo ten drugi mimo COP ponad 1 i tak dostarcza czesc energii z COP 1 a suma potrzeb energi jest tak duza, ze rachunki sie wyrownuja.

Jakbysmy nie liczyli wszyscy jedziemy na 1 wozku co byc moze powyzszy przyklad niektorym to w koncu uzmyslowi.

Naprawde warto choc troche pobawic sie w OZC i pozmieniac ilosc mieszkancow czy grubosc izolacji zeby na koncowych wykresach przesledzic stosunek zyskow bytowych do caklowitego zapotrzebowania na cieplo.

Nie wiem dlaczego niektorzy nie widza w powyzszym sensu skoro sami krytykowali tych co przez OZC nie przeszli.

Zycze wszystkim niskich rachunkow tej zimy :)

Zgodzilismy sie co do cieplych domow... Ale wez przyklad Hipki...

9000kWh + zyski bytowe...

Energooszczedne 140m2?

PC beeee?

:)

dom wiaderny:)

to uświadom mnie, ile bym zapłaciła za ogrzewanie majac PC o srednim COP = 3?

tyle, co za 3000kWh? na pewno nie, bo każde pomieszczenie jest ustawione temperaturowo i godzinowo inaczej - sypialnia, lazienka, kuchnia

przy pompce okazaloby sie, ze mimo gwarantowanego cop = 3 skotłowałoby z 4500kWh z racji niesterowalnosci i idiotyzmu JEDNEGO sterownika podczas np. pieczenia

a stad juz droga bliska do COP = 2, jak mawia jasio... po prostu PC jest całkiem fajna, ale bezmyślna jeśli chodzi o sterowanie i dlatego macie caloroczne wyniki nie powalajace kablarzy na kolana niestety

Gość Arturo72
Napisalem gdzies ze zyski bytowe sa skladnikiem systemu CO?

Cały czas to piszecie,od kilku stron,jasiek,hipka,Ty,qubiq,cały czas wliczacie to do rachunków za ogrzewanie(CO) czyli skoro wliczacie do do ogrzewania to musi być to składnikiem systemu ogrzewania(CO).

Czujesz teraz bezsens i idiotyzm Waszej teorii ?

Kolejny raz nie dziwie się,że sprzedajesz reku ;)

Przypomina mi się teraz walka z bzdurnymi teoriami nydara,poniekąd powiązanym z jaśkiem...

Porównałem to do sekty Ojca Dyrektora ;)

Edytowane przez Arturo72

Widzisz nie czytasz wszystkiego...

Jaka podloge?

Mam grzejniki wysokotemperaturowe i taka tez PC... Grzeje 40-60*C

Zaleznie od temp zewn.

PC chodzi i utrzymuje 22*C w domu..,

Nic sie nigdzie nie laduje...

Tak czy inaczej masz nowoczesny dom z zapotrzebowaniem 93kWh/m2

To ile to wiader....

Bo my z miloszenko mowilismy o pradzie w domach ca 20-30kWh/m2

Gdzie zyski bytowe praktycznie starcza...

to kto tutaj ma taki dom? pokaż mi takiego z fakturą

jeeest - HeniU, ktory zalozyl pompkę i pierwotne zuzycie podzielił przez 3 i mieszka prawie pasywnie :)

Cały czas to piszecie,od kilku stron,jasiek,hipka,Ty,qubiq,cały czas wliczacie to do rachunków za ogrzewanie czyli skoro wliczacie do do ogrzewania to musi być to składnikiem ogrzewania.

DLATEGO MY CHCEMY POROWNYWAC FAKTURY a nie podliczniki CO!

Arturku! dziabnąłeś coś, czy się uderzyłeś w szafeczkę?

W

Mam grzejniki wysokotemperaturowe i taka tez PC... Grzeje 40-60*C

Zaleznie od temp zewn.

PC chodzi i utrzymuje 22*C w domu..,

i jeszcze jedno: tak zawiły system sterowania mnie rozwala - co mnie obchodzi, ile jest za oknem, skoro mam miec 22 w pomieszczeniu?

sterownik mierzy temp za oknem -> pompka dobiera parametry grzania (czas, temp) i grzeje wodę -> woda grzeje grzejnik - > grzejnik grzeje powietrze -> powietrze grzeje termostat w najczesciej niereprezentatywnym miejscu w domu -> termostat zwraca tem do pompki, która mierzy temp na zewnątrz - bosh....

ja pierdziu

u mnie termostat mierzy temp pow - wszystko w temacie - jest 21,5 - pyk - jest 22 - pyk.

no i jest 22.00 - pyk - jest 6.00 - drugie pyk... a co sie dzieje w miedzyczasie - nie wiem, bo mnie to wali :)

Cały czas to piszecie,od kilku stron,jasiek,hipka,Ty,qubiq,cały czas wliczacie to do rachunków za ogrzewanie(CO) czyli skoro wliczacie do do ogrzewania to musi być to składnikiem systemu ogrzewania(CO).

Kolejny raz nie dziwie się,że sprzedajesz reku ;)

Przypomina mi się teraz walka z bzdurnymi teoriami nydara,poniekąd powiązanym z jaśkiem...

Porównałem to do sekty Ojca Dyrektora ;)

A czy Ty, ktory jeszcze niedawno byles tutaj doradca od energooszczednosci rozumiesz rozniece miedzy "zrodlem ciepla" a centralnym ogrzewaniem?

Nie rozumiesz, ze rachunek za ogrzewanie to tylko czesc energii jaka dom przyjal aby utrzymac zadana temp.?

Wliczam to do bilansu cieplnego !!! To nie jest poprawne? RObie to dokladnie tak jak kaze OZC.

Rozumiem, ze masz w domu piekarnik czy suszarke ktore podczas pracy nie wydzielaja ciepla.

Wszyscy poza Toba, rasowym uzytkownikiem PC sa sekciarzami, idiotami i innymi ograniczonymi obywatelami.

Gratuluje Ci postawy zyciowej.

Gość Arturo72
DLATEGO MY CHCEMY POROWNYWAC FAKTURY a nie podliczniki CO!

Czyli porównujemy również faktury za piekarniki,które na grzeją dom ?

Do ogrzewania domu służy główne żródło ciepła(PC,kable,kospel,kocioł na gaz,kocioł na wegiel) to w jakim celu chcesz porównywać faktury za obsługę ładowaki do wibratora ? Mam przedstawić również fakturę zakupu za niego ?

Bzdura !

Przyklad z piekarnikiem za malo pokazuje, ze wystarczy miec dosc cieply dom i intesnywnie go uzywac i zaden COP PC moze sie nie przydac przy intensywnym uzytkowaniu domu?

Tak to tylko w Erze, sorry ... Tmobile haha... no i w pasywniakach. Tylko kto tu ma pasywniaka na Forum ? A był --- j-j. Poza nim - noone.

Rozumiesz, ze system CO w dobrze ocieplonym domu moze byc zbedny?

Hameryki nie odkryłeś ... albo odkrywasz teraz po raz n-ty tylko po czasie

się to nazywa Pasywniak, i owszem może być zbędny typowy CO, wystarczy pewnie nadmuchowe które będzie uruchamiane w mrozy ;)

Posiadacz PC taki jak Arturo moglby miec PC tylko do CWU, bo leje tyle cieplej wody ze domu grzac nie trzeba wcale :p

Ta cala wielka inwestycja w PC przy cieplym domu z 4,5 mieszkancami jest nieporozumieniem, bo ta PC bedzie dawac tylko promil na utrzymanie zadanem temp.

I tu się mylisz, w domach energooszczędnych (nie pasywnych) system CO będzie jeszcze pracował "intensywnie" te promile pracy możesz wsadzić między bajki :)

co do instalacji PC to montować w takich domach raczej warto, ale to zależy od ceny - napewno PC PP (klima) będzie dobrym rozwiązaniem, PC PW - mniej dobra ze względu na cenę, ale bardziej uniwersalna. PC gruntowa - chyba tylko jakaś tania + samodzielny montaż, to może się jeszcze opłacać.

Chcecie czy nie tak juz jest i trzeba to ogarniac, oczywiscie mozna sie podniecac rachunkiem 500 PLN za ogrzewanie za rok, ale jesli rachunek za caly prad bedzie 5 tys to trzeba sie zastanowic kto bardziej grzeje dom, system CO czy mieszkancy :)

No jak ktoś tak dużo zużywa energii na bytówkę.. to czas pomyśleć o optymalizacji kosztów i zainwestowanie w eko rozwiązania w domu :)

Ale reasumując... oszczędność 1000-1500 zł / rok na ogrzewaniu z powodu zastosowania np PC... jeśli tylko stopa zwrotu jest sensowna to rozwiązanie jak najbardziej sensowne... szału nie ma ale ..

a podniecać lepiej się innymi rzeczami hehe

Do ogrzewania domu służy główne żródło ciepła(PC,kable,kospel,kocioł na gaz,kocioł na wegiel) to w jakim celu chcesz porównywać faktury za obsługę ładowaki do wibratora ? Mam przedstawić również fakturę zakupu za niego ?

Bzdura !

FAKTURĘ ZA PRĄD a nie za piekarnik!

droczysz się z Hipcią - co nie?

Bzdura !

Ktorys raz udowadniasz, ze nie rozumiesz slowa pisanego.

Nikogo nie interesuje za ile kupiles wibrator czy co tam innego na prad.

Do ogrzewania domu sluzy glowne zrodlo ciepla o ile to jest dom wiadrowy :)

Jak bedzie w Twoim domu mieszkac 10 osob to nadal bedziesz tyle samo KWh z PC bral?

PC zuzyje 0 wtedy obiwescisz, ze masz COP tryliardowy :p

Gość Arturo72
A czy Ty, ktory jeszcze niedawno byles tutaj doradca od energooszczednosci rozumiesz rozniece miedzy "zrodlem ciepla" a centralnym ogrzewaniem?

Nie rozumiesz, ze rachunek za ogrzewanie to tylko czesc energii jaka dom przyjal aby utrzymac zadana temp.?

Wliczam to do bilansu cieplnego !!! To nie jest poprawne? RObie to dokladnie tak jak kaze OZC.

Rozumiem, ze masz w domu piekarnik czy suszarke ktore podczas pracy nie wydzielaja ciepla.

Wszyscy poza Toba, rasowym uzytkownikiem PC sa sekciarzami, idiotami i innymi ograniczonymi obywatelami.

Gratuluje Ci postawy zyciowej.

Jeśli ktoś rząda ode mnie faktury za zużycie energii na ładowanie wibratora dla żony i przedstawia to jako "źródło ciepła" domu to jest dla mnie osobnikiem mocno ograniczonym...

Zrozum człowieku,że zyski bytowe są ale nie muszą być,ktoś piecze w piekarniku ale inny nie piecze wogóle ale dom musi zagrzać,ktoś inny używa golarki a inny nie a grzać dom do np.22st.C głownym źródłem raczej trzeba.

Twoja żona nie używa wibratora i co teraz ?

Jesteście nornalni czy normalni inaczej ?

Chociaż sądząc po wentylacji jesteście normalni inaczej...

Aż brzydkie słowa przychodzą do ust jak ludzie mogą być tak głupii...

Edytowane przez Arturo72

Bzdura !

ale co z tego że pompa chodzi w 2 taryfie jak za prąd dostajesz rachunek z jedną ceną ? ka-pe-wu?suma sumarum twoja pompa ma COP 2 i nic nie poradzisz