Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozmywa sie to strasznie. Przypomne, ze chodzi tu o podawanie kosztow CO jako kosztow poniesionych przez instalacje dostarczajaca cieplo na cele CO. To jest jedyne prawidlowe podawanie takiego zuzycia. Proste i logicznie. Bez zadnych COPow.

a ten swoje... Ty nie jestes bootem czasem?

to po kiego ja daję fakturę a Lobo jej nie daje?

zuzycie mam w stopce od dawna, panie Pixel

Wiesz, miedzy pasywniakiem (takim wg wytycznych) a 5-litrowcem moze nie byc zadnej roznicy, wystarczy ze w tym drugim mieszka 5 osob a w tym pierwszym 1:)

Niestety z zyskami bytowymi nie jest tak latwo, nie zawsze sa tam gdzie ciepla potrzeba, dlatego nawet w pasywniakach narzeka sie (wg raportu z osiedli pasywniakow w roznych krajach) na brak komfortu cieplnego mimo utrzymania odpowiedniej temp.

ale co z tego że pompa chodzi w 2 taryfie jak za prąd dostajesz rachunek z jedną ceną ? ka-pe-wu?suma sumarum twoja pompa ma COP 2 i nic nie poradzisz

walcz, qubic, bracie, walcz z ciemnotą, bo to na nic :)

ja miałam iśc na kolację ale pójdę za godzinę albo z tabletem, bo dyskusja nabiera rumiencow :p

Gość Arturo72
Do ogrzewania domu sluzy glowne zrodlo ciepla o ile to jest dom wiadrowy :)

Alboś naćpany albo nie w temacie...

Pyxis podaje zużycie swojego żródła ciepła na ogrzanie domu.

Jasiek,Ty,hipka, wymagają od niego rachunku za wibrator...

jednak jesteś botem, jakby cię przenieśli z lat 80-tych. czytasz czasami fakturę z twojej elektrowni czy tylko siedzisz i się lampisz na pompę?

Czytam i to dokladnie. Nawet przepisuje do arkusza w Excelu, takiego z wykresikami.

Chyba nie bedziesz mnie przekonywal do debilnego usredniania ceny prady dwutaryfowego dla urzaden pracujacych tylko w taniej taryfie? Oszczedz sobie prosze. :D

Alboś naćpany albo nie w temacie...

Pyxis podaje zużycie swojego żródła ciepła na ogrzanie domu.

Jasiek,Ty,hipka, wymagają od niego rachunku za wibrator...

Jakie kompleksy musisz miec ze walisz takie epitety co chwila?

Pyxis podal tez ile zuzywa pradu w ogole.

I jest tego troche. I to troche moze miec wplyw na COP, bo skoro wystarczylo zuzyc iles KWh z PC, a w domu w tym czasie dzialaly piekarniki, wibratory, i rozumiem, ktos mieszkal to niestety ten COP bedzie zawyzony.

Wole tkwic w przekonaniu, ze moj dom przy moim sposobie uzytkowania potrzebuje dolozyc z CO tyle i tyle.

A jaki miales COP 2 tyg temu kiedy na zewnatrz bylo zimniej niz w srodku, a jednak temp w domu nie spadala?

Nie grzales i co, dom strat nie mial?

Jak taki cieply i szczelny to po co Ci PC?

czyli efekty są niejadalne - no cóż - może niech się zajmie ogrodnictwem - uprawa kapusty, marchwi itp

efekty są bardzo jadalne, widać po moim brzuchu ;)

marchew też uprawia ;)

Spytaj Lobo. Moze sensu nie widzi.

No to skoro masz zuzycie w stopce to wszystko jasne. Nie wiem po co sie tyle pocisz pani Hipkrytko.

sorry.. w sumie to już nie wiem kto o co się tu kłóci i w ogóle dlaczego..

jeszcze inaczej . pompiarze postawcie swoje komputery obok waszych super drogich sterowników i napiszcie kiedy wam się pompa włączy :D

Po co, skoro ja to moge zdalnie zobaczyc. Lacznie ze zuzyciem za dany okres i rozbiciem na taryfy:

http://szkut.com/dom/PCi_STAT_SS3.jpg

Zrob sobie taki programik dla kabelkow cwaniaczku. ;)