Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
ale co z tego że pompa chodzi w 2 taryfie jak za prąd dostajesz rachunek z jedną ceną ? ka-pe-wu?suma sumarum twoja pompa ma COP 2 i nic nie poradzisz

Czy Ty naprawdę jesteś taki tempy ?

Zużycie na ogrzewanie wg OZC z zyskami bytowymi to ok.5000kWh,PC daje mi COP2,5 czyli zużyje na ogrzewanie 2000kWh czyli o 3000kWh mniej niż gdybym grzał prądem !

Przelicz sobie ile to jest 3000kWh wg własnego widzimisie....

O cwu nie wspomnę bo jeden tylko obmywa brud a drugi się myje :)

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odnośnie ogrzewania elektrycznego podłogowego - z ciekawości sprawdziłem ile ono kosztuje inwestycyjnie.

Okazuje się że dla domu 125m2 = 20 647,00PLN (tak podaje devi-danfoss)

Wcale nie tak mało.

http://devi.danfoss.com/Poland/Consumer/Costs/

HIPKA

Co do sterowalności to też można w przypadku ogrzewania wodnego podłogowego mieć w każdym pomieszczeniu sterownik połączony z zaworem regulacyjnym.

Po co, skoro ja to moge zdalnie zobaczyc. Lacznie ze zuzyciem za dany okres i rozbiciem na taryfy:

http://szkut.com/dom/PCi_STAT_SS3.jpg

Zrob sobie taki programik dla kabelkow cwaniaczku. ;)

na CO i CWU są w tej pompie osobne obwody?

ja wszystko będę miał sterowane przez PLC, każdy kabel odobno załączany, i będą przez licznik.. hmm.. zainspirowałeś mnie tym screenem.. zrobię sobie coś podobnego do kabli, WM itp. a żeby było śmieszniej własnie kładę sobie kable wg schematu prawie każde gniazdo (piekarnik, lodówka, zmywarka, podgrzewacze do wody na pewno) lub grupa bezpośrednio do rozdzielni.. liczników napakuję i będę miał odczyty..

Odnośnie ogrzewania elektrycznego podłogowego - z ciekawości sprawdziłem ile ono kosztuje inwestycyjnie.

Wcale nie tak mało.

No tak, jak do ceny wliczona przylacz na 4,5 tys i montaz za 5 tys :p

Swoja droga wyceny PC na taki domek sa rzedu 40-50 tys :)

Po co, skoro ja to moge zdalnie zobaczyc. Lacznie ze zuzyciem za dany okres i rozbiciem na taryfy:

http://szkut.com/dom/PCi_STAT_SS3.jpg

Zrob sobie taki programik dla kabelkow cwaniaczku. ;)

a tak umiesz?

oczywiscie mogę to wygenerować dla kazdego z pomieszczeń z osobna - tutaj masz całość :)

[ATTACH=CONFIG]213544[/ATTACH]

Wcale nie tak mało.

HIPKA

Co do sterowalności to też można w przypadku ogrzewania wodnego podłogowego mieć w każdym pomieszczeniu sterownik połączony z zaworem regulacyjnym.

następny gość z dalekiej przeszłości.

skąd te ceny wyskrobałeś, z notatnika subiekta?

te sterowniki to rzeczywiście konstrukcja doskonała....;) tylko byś latał i kręcił rotametrami

Wiesz, miedzy pasywniakiem (takim wg wytycznych) a 5-litrowcem moze nie byc zadnej roznicy, wystarczy ze w tym drugim mieszka 5 osob a w tym pierwszym 1:)

Niestety z zyskami bytowymi nie jest tak latwo, nie zawsze sa tam gdzie ciepla potrzeba, dlatego nawet w pasywniakach narzeka sie (wg raportu z osiedli pasywniakow w roznych krajach) na brak komfortu cieplnego mimo utrzymania odpowiedniej temp.

no i dlatego zyski bytowe traktuje się w wyliczeniach statystycznie, a nie jako element/część systemu CO

i to jest logiczne

Wcale nie tak mało.

chyba kogoś pogieło, realnie to połowa będżie, nie jest napisane jakie moce na pomieszczenia są podobierane a o ile pamiętam to oni jakieś 2x więćej zalecają od tego,co wychodzi z obliczeń..

a tak umiesz?

oczywiscie mogę to wygenerować dla kazdego z pomieszczeń z osobna - tutaj masz całość :)

[ATTACH=CONFIG]213544[/ATTACH]

Niestety nie mam (jeszcze) cyfrowego pomiaru temperatur. Mam podgld termometrow kamerka IP. Po prostu kamerka robi fotke co 5 min i wrzuca plik na serwer. Moge tak podejrzec lub online. Niestety jam informatyk (programik moge sam napisac) a nie elektronik i musze prosic w takich sprawach jak onewire o pomoc. :)

Niestety nie mam (jeszcze) cyfrowego pomiaru temperatur. Mam podgld termometrow kamerka IP. Po prostu kamerka robi fotke co 5 min i wrzuca plik na serwer. Moge tak podejrzec lub online. Niestety jam informatyk (programik moge sam napisac) a nie elektronik i musze prosic w takich sprawach jak onewire o pomoc. :)

ale widzisz, jak w kablowni to ładnie pracuje? ja naprawdę nie dotykam sterowników cały sezon :) no i w domu panuje CISZA :)

ide na kolacje

Gość Arturo72
nie wiem co to są tempy :jawdrop:

poprawka:

Czy Ty naprawdę jesteś taki tęmpy ?

Zużycie na ogrzewanie wg OZC z zyskami bytowymi to ok.5000kWh,PC daje mi COP2,5 czyli zużyje na ogrzewanie 2000kWh czyli o 3000kWh mniej niż gdybym grzał prądem !

Przelicz sobie ile to jest 3000kWh wg własnego widzimisie....

O cwu nie wspomnę bo jeden tylko obmywa brud a drugi się myje :)

Przy okazji ile kosztuje kablarzy 3000kWh ?

Tyle kasy mniej zapłacę gdybym ogrzewał dom prądem,oczywiście cwu w zanadrzu ;)

ale widzisz, jak w kablowni to ładnie pracuje? ja naprawdę nie dotykam sterowników cały sezon :) no i w domu panuje CISZA :)

Ladnie? Ale to co pokazalas to jakies szczatkowe parametry tylko mam nadzieje, bo jesli to calosc, to bardzo ubogo. :)

Ja mam pompe w kotlowni za garazem a nie w kuchni. Tez jej nie slysze.

Sterownika nie mam potrzeby dotykac. To co pokazalem to REJESTRACA parametrow pracy pompy, a nie ich ustawianie. One zostaly ustawione raz w tamtym roku i od tej pory nie ruszane sa. Nie ma takowej potrzeby.