Pyxis 21.09.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 wiesz, tak trochę rozumiem Twoje myslenie:D elewacje im później zrobisz, tym dłużej bedzie jak nowa:D no chyyyba, ze elewacja stoi w kotłowni i burczy noca:D Niestety zenujaco malo rozumna jestes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.09.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 we wrzesniu poszło na co 13 kg brykietu+ 2-3 kg brzozy na podpałke=8 zł w polowie domu 24-25 reszta 21-22 przy odpowiednim rozmieszczeniu wnetrz i szyb przy podłogówce wod nie ma ZADNEGO problemu ze sterowaniem z cwu mieszczę się w 3 kwh doba gdybym uparl się to obyłoby się z kominkiem ale kobiety rządzą -------- Okres: 2013-09-01 do 2013-09-21 10:42:28 (20,45 [d]) --------- Czas pracy CO: 13,92 [h] (46,5%) Czas pracy CWU: 15,99 [h] (Cykli: 97) (Średnio dziennie: 4,7) Suma pracy PCi: 29,9 [h] Startów: 103 (Średnio dziennie: 5,0) Czas pracy śr CO: 0,68 [h/d] Czas pracy śr CWU: 0,78 [h/d] Czas pracy śr: 1,5 [h/d] Szacowane zużycie: 115 [kWh] Średnio: 5,6 [kWh/d] CWU: 73 [kWh] Średnio: 3,6 [kWh/d] CO: 42 [kWh] Średnio: 2,0 [kWh/d] CO/100m2: 0,9 [kWh/(d*100m2)] Koszt [15/85%]: 47 zł w tym CO [0/100%]: 13 zł CWU [38/62%]: 34 zł ------------------------------------------------------------------------ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.09.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 u mnie koszt 24-26 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.09.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 i tutaj jeszcze rozważ to co jasiek napisał , zgoda masz dwa takie same domy jeden z kablami ,drugi z PC i niby ten drugi powinien mniej płacić. ale dziwnym trafem przy porównaniu rachunku za prąd z obu tych domów mamy podobne faktury za całość nie zastanawia cię to? Słuchaj jaśka a daleko zajdziesz... poniżej masz wyjaśnione,na cyferkach jeśli trudno pojać: Wyobraz sobie dom ktrory potrzebuje 9000kWh na CO, 4000 CWU i 4000kWh na byt Mamy 17000kWh.... ten sam teoretyczny dom z PC i z COP zalozmy 3... wyjdzie 8333kWh 17000/8333kWh da nam ten slynny COP 2 dla domu... ale roznice w rachunkach 9180:- vs 4500:- i co takie same? 4680:- roznicy... takie same rachunki Licze srednia z II taryf 0,54:-kWh Nie przypadkowo pisałem o sekcie bo sekta także bezmyślnie wierzy w swojego guru... Życzę powodzenia tym,którzy wierzą w wentylację na opak i wszelakie wynalazki obu panów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Przeczytaj.... przeanalizuj to jeszcze raz... podobne faktury za calosc... To znaczy ze Dom z PC ma wieksze zuzycie pradu na "zyski" bytowe anizeli ten z kablami... tak... Jak kupisz PC to Twoj piekarnik bedzie mial 2 x taka moc... tez ciekawa zaleznosc... A zarowki beda tak samo swiecic? Czy tego z PC 2 x mocniej? imrahil podal hipoteze dwoch identycznych domow... abyscie zrozumieli... bo prawdopodobienstwo jest nikle ze takie cos moze wystapic. Wyobraz sobie dom ktrory potrzebuje 9000kWh na CO, 4000 CWU i 4000kWh na byt Mamy 17000kWh.... ten sam teoretyczny dom z PC i z COP zalozmy 3... wyjdzie 8333kWh 17000/8333kWh da nam ten slynny COP 2 dla domu... ale roznice w rachunkach 9180:- vs 4500:- i co takie same? 4680:- roznicy... takie same rachunki Licze srednia z II taryf 0,54:-kWh Teraz jak juz liczymy COP domow jako calosc policzmy instalacje PC... nie najtansza bo za 40000:- odejmijmy kabelki... 10000:- ( czy za duzo... moze tanie sa jak barszcz... ? ) mamy 30000:- /4680:- i mamy 6,5 roku jak PC sie zwroci... aspekt jak nie wazny dla posiadacza kabli... PC musi sie zwrocic... nic innego w gospodarstwie domowym juz nie... (Tak tez liczycie jak kupujecie lodowki... zuzycie vs cena? A+ czy A+++... kiedy sie zwroci ta drozsza bardzie energooszczedna? Czy patrzycie ktora najwiecej ciepla odda?) No dobrze dolozmy przeglady przez 3 lata aby utrzymac gwarancje... 31000/4680:- 6,6 roku I pewnie ... moze sie zepsuc.... ale wtedy proponuje tez do kabli doliczyc ewentualna awarie pralki, zmywarki i piekarnika... gdyz sa glownymi zrodlami CO... a liczymy calosc. Wiec jakbyscie sie nie wykrecali to z PC bedzie taniej... Roznica bedzie dopiero przy bardzo cieplych domach... ktore dodatkowego zrodla ciepla praktycznie nie potrzebuja... Ale takimi nie sa domy ktore chca 90kWh/m2 Widze ze temat nie do wybicia ale nikt sie nie wykręca że PC z dobrym COP będzie taniej pracowała w idealnych warunkach, i jest wspaniale,cud miód malina. tylko sumaryczny rachunek z elektrowni nie utwierdza w tym przekonaniu, owszem na liczniku pompy jest pięknie ale trochę jest to iluzoryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Słuchaj jaśka a daleko zajdziesz... poniżej masz wyjaśnione,na cyferkach jeśli trudno pojać: Nie przypadkowo pisałem o sekcie bo sekta także bezmyślnie wierzy w swojego guru... Życzę powodzenia tym,którzy wierzą w wentylację na opak i wszelakie wynalazki obu panów ja na tej budowie sprawdzę na własnym przykładzie jak działa WMG ty na swojej budowie sprawdzasz jak tania w zakupie i eksploatacji jest PC tyle tylko że ja nie napiszę że byłeś w sekcie i bezgranicznie zaufałeś swojemu guru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.09.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 ale nikt sie nie wykręca że PC z dobrym COP będzie taniej pracowała w idealnych warunkach, i jest wspaniale,cud miód malina. tylko sumaryczny rachunek z elektrowni nie utwierdza w tym przekonaniu, owszem na liczniku pompy jest pięknie ale trochę jest to iluzoryczne. Moze juz nie brnij dalej, bo to zaczyna byc lekko smieszne. Zwlaszcza ta rownowaznosc w kosztach pradu dla mojego domu z pompa i na kablach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 21.09.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Jakbys dobrze w przyszlosc patrzyl to moze z terazniejszosci bys zauwazyl, iz dzis nie buduje sie domow na pokolenia. Potrzeba mieszkaniowa powinna byc zalatwiona tu i teraz, na kilka lat w przod, teraz sie za robota jezdzi a nie mieszka w 3 pokolenia w jednym domu. Jak bedzie potrzeba i okolicznosc to dom mozna rozbudowac/remontowac, ale inwestowac na zas to jak wrozenie z fusow w dzisiejszych czasach. Zarowno przepisy jak i technologie zmieniaja sie bardzo szybko. Te nasze domy moga byc za nascie lat uznawane za kule u nogi, chocby nie wiem co w nie teraz wsadzac. Kazdy kto chce inwestowac mocno w przyszlosc powinien dom ocieplic do granic mozliwosci finansowych, a nie polegac na centralnym urzadzeniu na czesto ponad 20 tys ocieplajac dom jako tako. Idąc tym tokiem rozumowania, to najlepiej Campera kupić i jeździć nim za pracą, zamiast budować. Jeśli już budujesz dom, to musisz się liczyć z wydatkami w przyszłości. Nie tylko na "kilka lat" jak to określiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 I dziwie sie troszke ze kable nie zapewniaja kofortu w okresach przejsciowych... a "klimatyzatory" juz tak... albo sie ma 22*C albo nie... czy sie myle no to możesz być pewien że się mylisz. poczytaj np. jak j-j odczuwał w domu temp. 22*C i dlaczego myślał żeby "kwoki" instalować,poczytaj jak w pasywniakach ludzie marzną w 23*C przyjmij do wiadomości że nie ma idealnego systemu ogrzewania w nowoczesnych domach, owszem jak hajcujesz non-stop to spokojnie masz to do czego jesteś przyzwyczajony. domy się zmieniły więc i system ogrzewania się zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.09.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 przyjmij do wiadomości że nie ma idealnego systemu ogrzewania w nowoczesnych domach, owszem jak hajcujesz non-stop to spokojnie masz to do czego jesteś przyzwyczajony. domy się zmieniły więc i system ogrzewania się zmienia. Zmieniaja sie, tylko dolaczego niby na gorsze? Ja sie przesiadlem z mieszkania z kaloryferami w ktorym musialem miec 23-24*C do domu z podlogowka w ktorym mam 22*C i odczucie komfortu cieplnego jest nieporownywalnie wieksze. Smiem twierdzic, ze podlogowka to typ ogrzewania bliski idealu. Ulepszyc to bedzie naprawde trudno. PS. Tez sie dziwie, ze niektorzy kablarze musza dogrzewac sie klima w takim okresie. Mi by nawet nie przyszlo do glowy, zeby taki system zastosowac przy wodnej podlogowce. Dla oszczednosci rozumiem, ale kazdy zarzeka sie, ze tylko dla "komfortu" to robi. Dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 ale j-j też ma podłogówkę tak jak ty Pyxis. tylko że dom ma troszkę bardziej nowoczesny i trzeba to zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.09.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 a pyxis ma nienowoczesny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.09.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 (edytowane) i tutaj jeszcze rozważ to co jasiek napisał , zgoda masz dwa takie same domy jeden z kablami ,drugi z PC i niby ten drugi powinien mniej płacić. ale dziwnym trafem przy porównaniu rachunku za prąd z obu tych domów mamy podobne faktury za całość nie zastanawia cię to? nie, bo nie ma dwóch takich samych domów . jeszcze tutaj piszecie, że co jeśli w domu mieszka 5 osób a nie 1 osoba. mieszka tyle ile mieszka, zapotrzebowanie na CO wynika z różnicy między zapotrzebowaniem na CO domu niezamieszkałego i zamieszkałego. do tego należy doliczyć CWU, wtedy przy przeciętnej rodzinie i pewnie przeciętnym domu z tego wątku zapotrzebowanie wychodzi koło 7-9 tys. kWh (u mnie 8 tys., a ile będzie to się okaże jak zamieszkam). Markową pompę powietrzną dla naszych domów z montażem i zbiornikiem CWU można dostać za jakieś 20 tys. zł. Czyli niecałe 20 tys. należy dołożyć do kabli (bo zbiornik CWU w każdym wypadku trzeba mieć a podłogówka wodna to koszt porównywalny do kabli). To ma szansę się zwrócić przy obecnych cenach prądu w skończonym czasie . Zależy też czy pompa na kredyt czy za gotówkę, jakie stopy procentowe, jaka będzie cena energii. wiele zależy od domu i mieszkańców. Jednym wystarczy 20 stopni, dla innych 23 to mało. Itd. Z tego wynika, że bez sensu ta dyskusja Edytowane 21 Września 2013 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.09.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Dokladnie... o doope to rozbic... bo nie ma identycznych warunkow dla porownania nawet jakby sie chcialo... Pozatym kazdy ma inna sytuacje... i inny dom i inaczej zyje... Dlatego porownuje sie TEN SAM dom i zuzycie dla kabli lub dla pompy i masz wszystko jak na dloni. Wystarczy rachunek za grzanie kablami podzielic na SPF pomy (<>4), lub grzejac pompa pomnozyc przez ta wartosc. Szybko, prosto i logicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.09.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Nie dla wszystkich... To juz, dzieki Bogu, nie moj problem i nie moje zmartwienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 pamięta ktoś gdzie kbab wklejał tabelkę ze zużyciem swojego klimatyzatora i COP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.09.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 11 stron przez ostatnie 24h, po 15-stej dwa posty? Czy Wy nie macie nic do roboty w pracy... Tusk się załamie jak PKB spadnie i nie będziemy zielona wyspą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.09.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 i podniesie VAT na prad bo gdzies sie musi mu zwrocic A zarazem dla was przez ostatnie 24h to juz weekend byl... Niekoniecznie ja mam G12r wiec każdy dzień tak samo 13-16 22-7 II taryfa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 21.09.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Witam Kilka dni temu minął równo roczek od wprowadzenia, dom zamieszkiwany przez 2 osoby, rok temu za pierwszy miesiąc bez ogrzewania (włączona tylko łazienka) wyszło ok 200PLN za prąd, niestety nie mam pod-liczników na ogrzewanie. Wyniki za wszystko: I - 2*488,30 kWh II - 9*272,00 kWh Łącznie do zapłaty 4405 PLN W domu: ciepła woda - Bojler 80L, indukcja, piekarnik, zmywarka chodzi prawie codziennie,pralka, suszarka, pompa do wody, klimatyzator,rekuperator,2 kompy, Radio, bez TV Jak wspominałem był to pierwszy sezon, ale jak dla mnie rachunek jak najbardziej do przyjęcia Temperatura w domu 22C - 23C Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Witam Kilka dni temu minął równo roczek od wprowadzenia, dom zamieszkiwany przez 2 osoby, rok temu za pierwszy miesiąc bez ogrzewania (włączona tylko łazienka) wyszło ok 200PLN za prąd, niestety nie mam pod-liczników na ogrzewanie. Wyniki za wszystko: I - 2*488,30 kWh II - 9*272,00 kWh Łącznie do zapłaty 4405 PLN W domu: ciepła woda - Bojler 80L, indukcja, piekarnik, zmywarka chodzi prawie codziennie,pralka, suszarka, pompa do wody, klimatyzator,rekuperator,2 kompy, Radio, bez TV Jak wspominałem był to pierwszy sezon, ale jak dla mnie rachunek jak najbardziej do przyjęcia Temperatura w domu 22C - 23C Pozdrawiam piękny wynik w dodatku bez pompy za 20k kable rulezz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts