Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A wiec masz cieply dom... gratuluje... zarazem to faktycznie tylko cyfry... bo nie wiem czym jak grzejesz... jaka masz wentylacje...

kuchenke... kominek... itd.

A wiec wynik dobry... ale z czym porownac?

ciepły dom...

dobre sobie...

ściany z klocków TH 250 ( U - 0,28 ), 15cm na gruncie bez izolacji fundamentów, dach 30cm wełny i dziurawy jak sito, okna zwykłe 2 szyby / 3 komory, wentylacja mechaniczna z GWC bez rekuperatora, ogrzewanie kablami o łącznej mocy 10,6kw

zapomniałbym ...

żadnego okna od południa ...:bash:

Edytowane przez jasiek71

ciepły dom...

dobre sobie...

ściany z klocków TH 250 ( U - 0,28 ), 15cm na gruncie bez izolacji fundamentów, dach 30cm wełny i dziurawy jak sito, okna zwykłe 2 szyby / 3 komory, wentylacja mechaniczna z GWC bez rekuperatora, ogrzewanie kablami o łącznej mocy 10,6kw

Jesli zuzywasz na caly dom 10,5k kWh grzejac czystm pradem (zakaldam ze masz te 22*C i sie nieraz kapiesz), to w jakis sposob oszczedzasz energie. Na CO poszlo Ci pewnie z 7-8 tys kWh. Reszta (2,5-3 tys kWh) to prad bytowy. Wyjdzie jakies 200-250kWh/mc. Malusko - ale przy kablach trzeba oszczednie, skoro tyle kWh leci w podloge. ;)

Masz oczywiscie pomiar na kablozje osobny, ale nie powiesz ile nabil podliczniczek. Prawda? Bo to slodziutka tajemnica jest. A moze jednak.... :D

Przychodzi podobny kwota, ale u mnie 1/4 to CO a reszta "zabawa". U ciebie 3/4 to CO. Mamy jednakowo?

Poczekam cierpliwie az podasz odczyt z kabelkow. ;)

a ja poczekam cierpliwie te 10 lat i podasz mi swoją średnią ...;)

sezon sezonowi nie równy , rozrzut jest od 7,5 do 10 tys. kwh

w jednym było coś popalane w kominku w innym wcale, to tylko średnia ale dużo mówi ...

a ja poczekam cierpliwie te 10 lat i podasz mi swoją średnią ...;)

sezon sezonowi nie równy , rozrzut jest od 7,5 do 10 tys. kwh

w jednym było coś popalane w kominku w innym wcale, to tylko średnia ale dużo mówi ...

Czyli praktycznie trafilem w "10" z moja zgadywanka.

Sam widzisz, ze jesli dwoch ma to samo, to nie jest to samo. :D

A w jaki sposob... PC sama to reguluje wedlug potrzeby... a nie co 15min i juz...

a właśnie jeśli chodzi o twoją markową pompę a moją "chińszczyznę" z casto to wkleję wątek z tabelką kbaba(mam nadzieję że się nie pogniewa}

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5244742&viewfull=1#post5244742

drogie wypasione pompy to tylko marketing dla naiwnych

Dziwne ze niejeden kablowiec ma lub chcialby miec PC P/P... tak sobie dla komfortu... w okresach przejsciowych :lol2: (kable nie sa na te okresy widocznie)

jak ktoś kumaty to ustawi sobie raz a dobrze i nie musi kombinować z tym "komfortem"...

ten system działa najlepiej jak przestanie się grzebać w sterownikach, niestety na początku chyba większość próbuje coś "wygrzebać"...:cool:

A u ciebie jak ... klimatyzatorek teraz grzeje czy nie oplaca sie tylko dla COP 2?

Policzylem wczesniej za ciebie... nie dotarlo... nawet COP 2 oszczedzil na tyle ze PC sie zwrocila w 6-8lat...

A przez nastepne 6... co? Wez przyklad Hipki ... ( bo akurat ma podane 9000kWh )

Zrozumiesz jak napisze ze jej 9000 mozna podzielic prze 3... 2,5 a nawet 2 i ze wtedy zaplaci mniej za prad... czy nie?

Niezaleznie ile placi za zmywarke czy piekarnik...

ale chyba Ty jej nie zabronisz żeby odwiedziła Casto w promocji ? i będzie miała to samo co ty za 699 :) ......

...... czyli COP 2 hihihii

Edytowane przez qubic