_artur_ 21.09.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 no i w zasadzie o co chodzi.. odwrócę pytanie - skoro PC będzie ciągnęła 3 razy mniej prądu to czemu wszysfkim rachunki wychodzą podobnie? może wniosek z tego rtaki że wszyscy pompiarze peką, oglądają TV, mają nawet lodówki - no bo kasa roczna taka sama za prąd a na ogrzewanie idzie z tego 1/4 to za resztę to co napisałem..a kablarze to chyba tylko w niedzielę TV, zamiast lodówki piwniczka w ziemi a żarowki też żadko.. no bo jak 3/4 to ogrzewanie to coś w tym jest..a może jest tak że ci co ogrzewaj kablami przyłożyli sie do ocieplenia i wentylacji, mają nieopłacalne reku, GWC i co tam jeszcze (jaśkowe wynalazki) a reszta nie? no i te zyski bytowe.. generalnie jak widać prawda jest jak dupa - każdy ma swoją.. a na koniec i tak te 4500 do energetyki w zębach zanosi, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 im więcej domowników tym większy udział zysków bytowych w CO a argument pompiarzy że nie ocieplają bo mają pompę jest nielogiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 generalnie jak widać prawda jest jak dupa - każdy ma swoją.. a na koniec i tak te 4500 do energetyki w zębach zanosi, ale wolisz wyłożyć 30k na instalację pompy czy 4k na kable? jak nie widać różnicy to po co przepłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.09.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 no i w zasadzie o co chodzi.. odwrócę pytanie - skoro PC będzie ciągnęła 3 razy mniej prądu to czemu wszysfkim rachunki wychodzą podobnie? Jak ja mial bym kable, to bym zaplacil za caly prad w domu prawie 8000 zl. Jak by jasko mial gruntowke, to rachuneczek by mu zmalal do 2300-2500 zl. Przy takiej samej ilosci energii dostarczonej do tego samego domu i przy takim samym zasiedleniu i profilu uzytkowania. To mozesz porownac, bo to sie DA porownac. Czy to jest "podobnie", to ja bym sie mocno spieral. PS. Roznica jeszcze bedzie wyrazniejsza, jak uwzglednimy CWU, ale nawet tutaj wiadac az nadto wyraznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Przeanalizuj sobie ta tabelke jeszcze raz i pomysl...tak na chlopski rozum... co jest realne... realne to jest COP 2 co przez ostatnie kilkanaście stron jest ciągle podważane przez was za 699 nie wymagam więcej niż COP 2 a jest to chyba spokojnie osiągalne.(u mnie średnioroczna temperatura 8*C) dziękuję ale nie zamierzam wtopić w pompę więcej niż 699 bo to nic nie daje REALNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 jasiek wie co pisze bo ma to przewałkowane wszerz i wzdłuż a ja mam to samo co ty za 4699 bez kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Tabelke postudiuj to zrozumiesz roznice pomiedzy klimatyzatorem z castoramy a PC tak teraz to studia muszę mieć żeby móc używać takiej pompy jak twoja....to już góra kasy nie wystarczy? i o co spór? mamy to samo tylko ja mam prościej i taniej i bez zbędnych komplikacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.09.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 realne to jest COP 2 co przez ostatnie kilkanaście stron jest ciągle podważane przez was Qubic, ja Ci przedstawie takie w sumie proste rachuneczki. Jesli tego nie pojmiesz, to wybacz, ale kwalifikujesz sie - bez urazy - na debila (oczywiscie licze, ze pojmiesz, bo inaczej bym sie nie pocil).. OK? Jest sobie jakis dom. Wezmy moj, bo mam z niego w miare realne odczyty zuzycia, ale rachunku mozesz tez przeprowadzic dla swojego czy kazdego innego. W sezonie w moj dom "wpakowalem" calosciowo (czyli tak jak sobie tutaj zyczycie zeby liczyc), liczac zyski bytowe, hydrofor, oswietlenie wokol domu piekarnik, slowem wszystko, wszystko co tylko jest na prad: 4800 kWh pradu bytowego + 19 000 kWh na cele CO i CWU za pomoca pompy ciepla (policzylem SPF=3,3) co daje w sumie 23800 kWh energii (podkreslam ENERGII), za co zaplacilem 4391 PLN Teraz sie skoncentruj: Wywalam pompe ciepla i mam w domu tylko czysty prad, Ile kWh pokazalby moj licznik? Oczywiscie. ... ni mniej ni wiecej tylko te 23800 kWh rocznego zuzycia za kwote ca 9860 PLN. Widzisz roznice, czy nadal jest to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 pompiarze włączcie odszranianie każdy kablarz od teraz może mieć tak samo jak wy za przysłowiowe 699.... ..... z niemniej sławetnym COP 2 więc proszę już nie pompować tego tematu bo są poważniejsze sprawy ...np. jak tu wspomniał jasiek nie "grzebanie" w sterownikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.09.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 A w jaki sposob... PC sama to reguluje wedlug potrzeby... a nie co 15min i juz... Nie każda i nie zupełnie. Już nie jeden cyrki z defrostami na czystej chłodnicy opissywał. Tu nie ma co się oglądać na PC, czy na producenta. Dopóki sam każdefo Wata i każdego stopnia nie sprawdzisz, nie będziesz miał pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.09.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 (edytowane) a kablarze to chyba tylko w niedzielę TV, zamiast lodówki piwniczka w ziemi a żarowki też żadko.. no bo jak 3/4 to ogrzewanie to coś w tym jest.. generalnie jak widać prawda jest jak dupa - każdy ma swoją.. a na koniec i tak te 4500 do energetyki w zębach zanosi, Ile razy czytamy o tym,że kablarze kąpią się całą rodziną w 80-120l na dobę,że pod prysznicem zakręcają krany,żeby się namydlić ? Ile razy czytamy,że dla kablarza komfortowa temperatura w domu to 20-21st.C ? Gdyby nie tego typu "pseudo-oszczędności" na pogroszeniu komfortu życia kablarze wcale a wcale nie mieliby podobnych rachunków. Ktoś tylko niespełna rozumu może porównywać rachunki jednego domostwa do drugiego a podobny ktoś uważać,ze jest to porówannie zasadne, i to jeszcze ze żródeł ciepła które mają inne psrawności w zużyciu. Ja grzeje 300l zasobnik i zuzywam na dobę ok.3kWh,kto z kablarzy grzeje podobne litry i zużywa podobnie ? Jak to sie ma do tych podobnych rachunków i "jaśkowego tego samego wozu" ? Byście się już nie ośmieszali z tym samym wozem... Być może zużycie energii w celach bytowych dla takiej samej rodziny mogłoby być podobne ale nigdy w życiu zużycie energii na ogrzewanie i cwu przy takim samym zapotrzebowaniu na energię z COP1 i COP3-4 nie będzie podobne. 10/1 to nie jest to samo co 10/3,chyba,że jasiek posiada inną matematykę,co zresztą wcześniej już zauważyłem na wątku wentylacyjnych gdzie wspólnie z nydarem tworzą "nową,inną,dziwną,niezrozumiałą rzeczywistość"... Edytowane 21 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Qubic, ja Ci przedstawie takie w sumie proste rachuneczki. Pyxis pewnie że rozumiem , każdy dom należy traktować indywidualnie tak jak samochody. Jedni lubią sportowe inni kabriolety a jeszcze inni ciężarówki. Tylko teraz ty mi odpowiedz szczerze - jeśli większość nowych domów celuje w 3 litry to naprawdę nie ma innego sposobu niż PC za niewspółmierne środki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2013 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Masz tabelke poczytac a nie PC studiowac... Jest nie realna... tak sie sklada ze COP spada z temp... nie podnosi sie... Chyba ze te z Casto maja na odwrot... Nie wazne ... dobrze ze jestes zadowolony i przekonany o swojej racji... gratuluje tez wszelkich urzadzen ze 100% sprawnoscia oddawania ciepla do domu... To Tobie ile wychodzi kWh/m2... ale przecież to nie jest z ulotki tylko kbab uczciwie spisywał, ty jesteś znawcą tych urządzeń więc może coś wywnioskujesz? wilgotność ? mnie lekko licząc programem obliczeniowym "asolt" wychodzi 40 (mam nadzieję że asolt się nie obrazi za żarcik} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.09.2013 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Pyxis pewnie że rozumiem , każdy dom należy traktować indywidualnie tak jak samochody. Jedni lubią sportowe inni kabriolety a jeszcze inni ciężarówki. Tylko teraz ty mi odpowiedz szczerze - jeśli większość nowych domów celuje w 3 litry to naprawdę nie ma innego sposobu niż PC za niewspółmierne środki? Ale my nie o tym na Boga! Chodzi tylko o to, zeby porownywac to co sie da porownac, a nie 2 rozne domy w roznych regionach kraju z ronym sprzetem i roznym profilem uzytkowania. Nie ma w nich zadnej czesci wspolnej, a tu co niektorzy porownuja sobie beztrosko fakturki z tych 2 roznych "swiatow" i co gorsza wyciagaja jakies generalne wnioski! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Ile razy czytamy o tym,że kablarze kąpią się całą rodziną w 120l na dobę,że pod prysznicem zakręcają krany,żeby się namydlić ? Ile razy czytamy,że dla kablarza komfortowa temperatura w domu to 20-21st.C ? Gdyby nie tego typu "pseudo-oszczędności" na pogroszeniu komfortu życia kablarze wcale a wcale nie mieliby podobnych rachunków. Ktoś tylko niespełna rozumu może porównywać rachunki jednego domostwa do drugiego a podobny ktoś uważać,ze jest to porówannie zasadne, i to jeszcze ze żródeł ciepła które mają inne psrawności w zużyciu. Ja grzeje 300l zasobnik i zuzywam na dobę ok.3kWh,kto z kablarzy grzeje podobne litry i zużywa podobnie ? Jak to sie ma do tych podobnych rachunków i "jaśkowego tego samego wozu" ? Byście się już nie ośmieszali z tym samym wozem... ale Brygada RR podawał całkowite zużycie i temp. trzyma chyba 22-23 a ty ile masz w domu? więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.09.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Ale ja nie pisze o kazdej tylko o mojej... Mam to opisane gdzies jak to sie odbywa...na odszranianie sklada sie kilka czynnikow... nie sam czas... tak maja te najprostsze... tu jest wedlug potrzeb... Mi nigdy z tego co widzialem nie odszraniala gdy szronu nie bylo... Ale jak ma wgrane co 15min ponizej 0 to trudno... taka sobie kupil. A zarazem Vld... jak i tak zawsze wyjdzie COP 2 to po co cokolwiek sprawdzac, mierzyc i pilnowac... Po co sie pocic temp tu temp tam... zawsze wyjdzie 2... Kupilbys 2 klimatyzatory z casto za 1400:- i mialbys z glowy... no te CWU bys musial pokombinowac Właśnie w sęk, że jak sie to wszystko ogarnie i tego Wata przypilnuje to zamiast 2 kopy, można zarobić 3kopy Ale to na osobna dysk nie tu i nie teraz Dobrn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Czytales testy instytutu energetyki w S... Nie daje ci do myslenia ze PC przy -4 ma 0,6gorszy COP anizeli przy -14,5*C i to przy wiekszej temp na wyjsciu? Ze przy +2 ma 2,3??? Pomysl normalnie logicznie... COP rosnie czy spada z temp na zewnatrz? właśnie normalnie logicznie myśląc podałem ci tą tabelkę bo mocno obśmiewałeś moją PC z Casto i nagle co kbab COP uzyskuje przy minusowych a podejrzewam że jego też "chińczyk" kablarze w każdej chwili mogą mieć pompę a nie jak tu lansujecie że jak nie ma wodnej podłogówki to już jest pogrzebany czego się nie robi dla poprawy "komfortu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.09.2013 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 jasiek wie co pisze bo ma to przewałkowane wszerz i wzdłuż tak,szczególnie dobry jest z matematyki,którą przewałkował wszerz i wzdłuż i dla którego 10/3=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 22.09.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) Cytat Napisał Pyxis Zobacz post -------- Okres: 2013-09-01 do 2013-09-21 10:42:28 (20,45 [d]) --------- Czas pracy CO: 13,92 [h] (46,5%) Czas pracy CWU: 15,99 [h] (Cykli: 97) (Średnio dziennie: 4,7) Suma pracy PCi: 29,9 [h] Startów: 103 (Średnio dziennie: 5,0) Czas pracy śr CO: 0,68 [h/d] Czas pracy śr CWU: 0,78 [h/d] Czas pracy śr: 1,5 [h/d] Szacowane zużycie: 115 [kWh] Średnio: 5,6 [kWh/d] CWU: 73 [kWh] Średnio: 3,6 [kWh/d] CO: 42 [kWh] Średnio: 2,0 [kWh/d] CO/100m2: 0,9 [kWh/(d*100m2)] Koszt [15/85%]: 47 zł w tym CO [0/100%]: 13 zł CWU [38/62%]: 34 zł ------------------------------------------------------------------------ za ten sam okres moje ... CO - 65,74kwh x 0,33zł = 21,69 zł CWU - 66,39kwh x 0,33zł = 21,9 zł razem 132,13kwh za 43,59 zł i moje dla mniejszej pow. 100m2 okres od 01-09-2013 do dzis ale liczmy do wczoraj bo dopiero wstaliśmy CO - 56,2 kWh x 0,30 = 16,86 PLN CWU - 69,9 kWh x 0,30 = 20,97 PLN suma 126,1 kWh za cene = 37,83 PLN w domu oczywiście 22*C (4 osoby) Edytowane 22 Września 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.09.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) i moje dla mniejszej pow. 100m2 okres od 01-09-2013 do dzis ale liczmy do wczoraj bo dopiero wstaliśmy CO - 56,2 kWh x 0,30 = 16,86 PLN CWU - 69,9 kWh x 0,30 = 20,97 PLN suma 126,1 kWh za cene = 37,83 PLN w domu oczywiście 22*C (4 osoby) U mnie od 3 września do dzisiaj 74kWh na c.o+cwu,ile czego nie wiem,w tym było jedno odpalenie kominka.Na sterowniku ustawione 22,5st.C Grzane oczywiście tylko w G11 i cena tam jest chyba 0,55zł/kWh czyli w sumie 40,7zł za ten okres za c.o+cwu. Edytowane 22 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts