imrahil 22.09.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 może wniosek z tego rtaki że wszyscy pompiarze peką, oglądają TV, mają nawet lodówki - no bo kasa roczna taka sama za prąd a na ogrzewanie idzie z tego 1/4 to za resztę to co napisałem.. Ale rurki do wodnej podłogówki zainstalowałeś na wszelki wypadek . Idzie tyle samo prądu bo mają gorzej ocieplone domy (albo większe). Gdyby przeszli na kable to by płacili pewnie 50% więcej. Może sam kiedyś sprawdzisz jak to jest z pompą ciepła, ja u siebie tego nie wykluczam, bo przy moim wyliczonym zapotrzebowaniu na CO + CWU = 8000 kWh pompa zwróci się w ciągu sensownego czasu nawet przy COP = 2 i cenie kWh = 0,5 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.09.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Arturo72 a jakie masz straty postojowe na tych 300l? 300l to wynik tego ze masz PCi i musisz miec tyle, ale przez to masz wieksze straty postojowe. To tak jak z silnikiem V8 kiedy R4 spokojnie by starczylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 22.09.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) U mnie od 3 września do dzisiaj 74kWh na c.o+cwu,ile czego nie wiem,w tym było jedno odpalenie kominka.Na sterowniku ustawione 22,5st.C Grzane oczywiście tylko w G11 i cena tam jest chyba 0,55zł/kWh czyli w sumie 40,7zł za ten okres za c.o+cwu. no to że tak powiem "szału nima" gdybyś nawet przeszedl na G12 to owszem bedziesz do przodu ... ale ile pytałeś ile kosztuje 3000 kWh u mnie to koszt 900 PLN czyli rocznie jestes o tyle do przodu ale koszt inwestycji --- powiedzmy 20 000 / 900 = 22 lata zwrotu przy obecnych cenach pradu. Tak jak kiedys napisalem Ty juz zaplaciles za ten prad który zużyjesz w ciagu 20 lat, a my kablarze płacimy go jak gdyby na raty (miesięcznie) rozłozone dokładnie na 22*12 = 264 miesiące tylko nie pisz ze zapłaciliśmy za kable po 10 lub 15 k PLN bo mnie kable kosztowały wraz z sterownikami (7 obwodów) 4200 PLN Edytowane 22 Września 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 22.09.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Jak ja mial bym kable, to bym zaplacil za caly prad w domu prawie 8000 zl. Jak by jasko mial gruntowke, to rachuneczek by mu zmalal do 2300-2500 zl. Przy takiej samej ilosci energii dostarczonej do tego samego domu i przy takim samym zasiedleniu i profilu uzytkowania. To mozesz porownac, bo to sie DA porownac. Czy to jest "podobnie", to ja bym sie mocno spieral. PS. Roznica jeszcze bedzie wyrazniejsza, jak uwzglednimy CWU, ale nawet tutaj wiadac az nadto wyraznie. to znaczy tylko jedno, i to co napisałem.. Ty masz bardzo słabo ocieplony dom (co widać w stopce bo tam 10cm styro) a kablarze wiedzac że będa tak grzać zadbali o ten mały szczegoł.. Roznica w 8 lat sie zwroci zakladajac ze te kabelki chca 9000kWh... tyle że u niektórych z powodów powyżej opisanych złośliwie nie chcą tyle.. Qubic, ja Ci przedstawie takie w sumie proste rachuneczki. Jesli tego nie pojmiesz, to wybacz, ale kwalifikujesz sie - bez urazy - na debila (oczywiscie licze, ze pojmiesz, bo inaczej bym sie nie pocil).. OK? Jest sobie jakis dom. Wezmy moj, bo mam z niego w miare realne odczyty zuzycia, ale rachunku mozesz tez przeprowadzic dla swojego czy kazdego innego. W sezonie w moj dom "wpakowalem" calosciowo (czyli tak jak sobie tutaj zyczycie zeby liczyc), liczac zyski bytowe, hydrofor, oswietlenie wokol domu piekarnik, slowem wszystko, wszystko co tylko jest na prad: 4800 kWh pradu bytowego + 19 000 kWh na cele CO i CWU za pomoca pompy ciepla (policzylem SPF=3,3) co daje w sumie 23800 kWh energii (podkreslam ENERGII), za co zaplacilem 4391 PLN Teraz sie skoncentruj: Wywalam pompe ciepla i mam w domu tylko czysty prad, Ile kWh pokazalby moj licznik? Oczywiscie. ... ni mniej ni wiecej tylko te 23800 kWh rocznego zuzycia za kwote ca 9860 PLN. Widzisz roznice, czy nadal jest to samo? racja co do rachunków.. to teraz policz ile by płacił za prad Bygada rr czy R&K czy Krzysiek_BB jakby miał PC a nie kable.. policz przy takim zuzyciu jak podają.. Przeciez o tym sie trabi od kilku stron... dla 3 litrowego tak... a teraz pokaz mi ile takich jest? Ktore potrzebuja tyle ... ale razem z tymi zyskami bytowymi. CWU sobie juz odpusc bo na to sa dedykowane pC jak ktos chce... Oczywiste jest ze jest granica oplacalnosci dla PC P/W czy G/W przy b. cieplym domu.... 9000kWh to wedlug Ciebie cieply dom? 7000kWh tez? ale Brygada RR podawał całkowite zużycie i temp. trzyma chyba 22-23 a ty ile masz w domu? więcej? niektórzy nie potrafią zrozumieć że dla innych 23* w domu to upał i nie da się wytrzymać.. komfort to 21-22max, wszystkie parametry liczy się dla 20* nie dlatego że tak ładniej wychodzi tylko że to temperatura optymalna dla człowieka do mieszkania.. oczywiscie są tacy co będą twierdzić inaczej.. Nie jednokrotnie pisalem ze rozumiem kable ale tylko w bardzo cieplym domu... zawsze bedzie break point gdzie duza instalacja z wodna podlogowka i PC moze byc nie oplacalna... Potem mozn gdybac czy nie ma innych lepszych rozwiazan... Ale wszystko zalezy ile dom chce... Ale tez sie nie wozcie po tych co wybrali PC... dla nich... dla mnie PC jest oszczednoscia w porownaniu z pradem... ktory nigdy nie wchodzil w gre... Dlatego tez nie piszcie ze PC sie nigdy nie oplaca... niech sie zwroci po 10 latach nawet... ale rachunki beda w miedzy czasie nizsze... zwrot bedzie sie wydluzal im cieplejszy dom... az straci sens... to tyle... Ta dyskusja jest bezowocna... Kazdy ma swoje racje... kazdy ma inny dom... pora to zrozumiec... Pozwliłem sobie wyciać nieistotne rzeczy z Twojej wypowiedzi.. i właśnie napisałeś to co ci wredni kablarze piszą od zawsze.. tyle źe nie potrafisz zaakceptować że kto oprócz takiego myslenia jeszcze tak zrobił - sam przyznasz ze to odwaga zagłosować na kable własnym portfelem.. i co gorsza nie możesz zrozumieć że niektórzy są zadowoleni z tego rozwiązania.. chociaż może się mylę i mając na uwadze powyższe stwierdzenia jednak dałes radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 22.09.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Ale rurki do wodnej podłogówki zainstalowałeś na wszelki wypadek . Idzie tyle samo prądu bo mają gorzej ocieplone domy (albo większe). Gdyby przeszli na kable to by płacili pewnie 50% więcej. Może sam kiedyś sprawdzisz jak to jest z pompą ciepła, ja u siebie tego nie wykluczam, bo przy moim wyliczonym zapotrzebowaniu na CO + CWU = 8000 kWh pompa zwróci się w ciągu sensownego czasu nawet przy COP = 2 i cenie kWh = 0,5 zł tak jak napisałes.. bo kosztowało mnie to 1400zł za rurki i tyle, tyle że u mnie ten wszelki wypadek to na razie są dwie opcje (nie mam nawet jednego komina) : 1. elektryczny kocioł wodny kospel z boforem - też prąd w 2 taryfie 2. gaz z piecem z zamknięt komorą ale najwcześniej za 8-10 lat bo gaz jest 10km dalej i może kiedyś będzie no właśnie niektórym ciężko zrozumieć to co napisałes: że idzie więcej prądu bo mają gorzej ocieplone domy i ratuja się PC.. przy termosach jakie mają kablarze zakup PC jest na granicy albo poza opłacalnością.. też rozważam PC ale na pewno nie od razu bo musiałbym do tego wodną podłogówkę odpalić a na razie nie mam zamiaru.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 22.09.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) tylko nie pisz ze zapłaciliśmy za kable po 10 lub 15 k PLN bo mnie kable kosztowały wraz z sterownikami (7 obwodów) 4200 PLN jak już tak chcesz porównywać to zrób to rzetelnie, czyli odczytaj twoje zużycie na CO + CWU (lub szacunkowe z OZC), potem policz koszty dla COP=1 i COP=2.. a na koniec policz jeszcze różnice w kosztach instalacji między COP=1 i COP=2 tylko sensownie... z kosztami robocizny w obu przypadkach dobrze też doliczyć koszty utrzymania/serwisowania w obu przypadkach. potem można określić Stopę Zwrotu i będzie wszystko wiadomo... a na koniec sam stwierdzisz czy SZ=10 lat to dla ciebie wynik wystarczający czy nie Edytowane 22 Września 2013 przez Jacekss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.09.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Arturo72 a jakie masz straty postojowe na tych 300l? 300l to wynik tego ze masz PCi i musisz miec tyle, ale przez to masz wieksze straty postojowe. To tak jak z silnikiem V8 kiedy R4 spokojnie by starczylo Dopóki nie grzałem c.o to pompa na grzanie cwu była nastawiona na tylko 2,5h/dobę czyli 6-6,60,13-14 i 19-20 i dobowe zużycie na cwu wynosiło 2,4-2,7kWh także ile w tym może być strat postojwych ? 0,2-0,3kWh/dobę ? Poza tym,jeśli odbiór wody jest na bieżąco to o stratach postojowych nie może być mowy,czyż nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 22.09.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 zauważ że im wyższa cena pompy tym jest zacieklej broniona jej niesamowitość i opłacalność.rozumiem tych którzy mają nieocieplone domy ale np. Arturo w super hiper energooszczędnym domu jakoś śmiesznie wygląda z 300 litrowym baniakiem na wodę gdzie same straty "postojowe" mogą mu robić za CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.09.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 racja co do rachunków.. to teraz policz ile by płacił za prad Bygada rr czy R&K czy Krzysiek_BB jakby miał PC a nie kable.. policz przy takim zuzyciu jak podają.. Czyli zgadzasz sie, ze ich stosunkowo niskie zuzycie to wlasciwosc DOMU a nie ZRODLA CIEPLA (w tym przypadku kabli). Wiec takie pojecie jak "COP dla domu" to sa w tej sytuacji jakies brednie potluczonego, bo ten sam obiekt (rozpatrywany jako calosc) z roznym zrodlem ciepla ma diametralnie rozne zuzycie licznikowe pradu, ale takie samo zuzycie energii. Dalej; W obu porownaniach zuzycie na cele bytowe jest jednakowe a zmienia sie tylko SPF (COP w uproszczeniu) zrodla ciepla dla domu. Ergo; Jaki sens ma "usrednianie" COP dla zrodla ciepla i innych urzadzen, skoro po usrednieniu wychodzi, ze TV ma COP=2 i pompa ma COP=2 (tylko w przypadku podzialu CO/bytowy w stosunku 50/50 jak np. u mnie), skoro w rzeczywistosci to tylko pompa pracuje jako maszyna cieplna z COP=4? Widac teraz jak "ststystyka" sprawia, ze masz jedno jadro i jeden jajnik (co chyba odbiega od stanu realnego)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 22.09.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) jak już tak chcesz porównywać to zrób to rzetelnie, czyli odczytaj twoje zużycie na CO + CWU (lub szacunkowe z OZC), potem policz koszty dla COP=1 i COP=2.. a na koniec policz jeszcze różnice w kosztach instalacji między COP=1 i COP=2 tylko sensownie... z kosztami robocizny w obu przypadkach dobrze też doliczyć koszty utrzymania/serwisowania w obu przypadkach. potem można określić Stopę Zwrotu i będzie wszystko wiadomo... a na koniec sam stwierdzisz czy SZ=10 lat to dla ciebie wynik wystarczający czy nie przecież napisalem koszt CO = 8000 kWh CWU = 1300 kWh zakładam COP 2 niech to bedzie zamiast 9000, 4500 kWh ile zyskam rocznie 1300 PLN koszt PC + dolne źródło (zaniżam do minimum) ~ 22 000 to ile lat potrzeba 22000/1300 = 17 ??? za 17 lat to bede mial 60 wole teraz korzystać z tych pieniążków a nie brać tego do grobu serwisowanie kabli teraz to chyba jakiś żarcik sytuacyjny no chyba ze chodzi o koszt 14 bateryjek do termostatów raz na 2 lata Edytowane 22 Września 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.09.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) Straty sa... tak po prostu jest... nie lejesz CWU 24/7... masz cyrkulacje? Tam tez sa straty... ale nadal lepiej niz czysty prad. No i CWU nie podgrzejesz cieplem z lodowki czy pralki... Oczywiście,że jakieś straty są ale ile ich będzie przy licznikowym zużyciu nawet 3kWh na dobę ? Cyrkulacji nie mam. Arturo w super hiper energooszczędnym domu jakoś śmiesznie wygląda z 300 litrowym baniakiem na wodę gdzie same straty "postojowe" mogą mu robić za CO. Wg powyższego ile tych strat postojowych mogę mieć ? 10-15% energii ? Ile w cyferkach to wyniesie ? Edytowane 22 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 22.09.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Jestem ciekawy tej waszej dyskusji jak to się sprawdzi. http://www.sfora.pl/Nadciaga-biala-apokalipsa-Zima-100lecia-w-Europie-a59839 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.09.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Jestem ciekawy tej waszej dyskusji jak to się sprawdzi. http://www.sfora.pl/Nadciaga-biala-apokalipsa-Zima-100lecia-w-Europie-a59839 Nie strasz, nie strasz bo się................... zdziwisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.09.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) przecież napisalem koszt CO = 8000 kWh CWU = 1300 kWh zakładam COP 2 niech to bedzie zamiast 9000, 4500 kWh ile zyskam rocznie 1300 PLN koszt PC + dolne źródło (zaniżam do minimum) ~ 22 000 to ile lat potrzeba 22000/1300 = 17 ??? za 17 lat to bede mial 60 wole teraz korzystać z tych pieniążków a nie brać tego do grobu Źle masz obliczony koszt pompy w stosunku do kabli.W Twoim domu powietrzna 7kW spokojnie da radę,odejmij od tego koszt kabli i bojlera i wtedy licz "zwrot" jak już się uparłeś na zwrot. Mi "zwrot" wychodzi po 6-7 latach zakładając,że przez te 6-7 lat nie będzie podwyżki prądu. Edytowane 22 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 22.09.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 przecież napisalem koszt CO = 8000 kWh CWU = 1300 kWh zakładam COP 2 niech to bedzie zamiast 9000, 4500 kWh ile zyskam rocznie 1300 PLN koszt PC + dolne źródło (zaniżam do minimum) ~ 22 000 to ile lat potrzeba 22000/1300 = 17 ??? za 17 lat to bede mial 60 wole teraz korzystać z tych pieniążków a nie brać tego do grobu spokojnie możesz policzyć dla PC PW to te 22 kpln to będzie maks.. poza tym od tego odlicz instalacje kabli i wtedy to będzie bardziej realny wynik dla 5 kpln za kable robi się SZ=13 lat... jakby tak PC kupić jeszcze taniej to zejdzie się do 10 lat. no i w tym przypadku już można pomyśleć o PC ja sobie poczekam na tańsze PC ale oczywiście decyzje podejmuje każdy samodzielnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.09.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Jestem ciekawy tej waszej dyskusji jak to się sprawdzi. http://www.sfora.pl/Nadciaga-biala-apokalipsa-Zima-100lecia-w-Europie-a59839 Dla kogos kto choc troszke sledzi ten temat, nie jest to zadnym zaskoczeniem. Przynajmniej od 10 lat wiadomo, ze globalne ocieplenie klimatu akurat w naszej czesci kontynentu to duzo wieksze pradopodobienstwo ostrzejszej zimy (zostaja zaburzone pewne schematy zimowej cyrkulacji, ktore blokowaly masy polarnego powietrza dlaeko na polnoc od nas). Trzeba z tym sie nauczyc zyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 22.09.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 spokojnie możesz policzyć dla PC PW to te 22 kpln to będzie maks.. poza tym od tego odlicz instalacje kabli i wtedy to będzie bardziej realny wynik dla 5 kpln za kable robi się SZ=13 lat... jakby tak PC kupić jeszcze taniej to zejdzie się do 10 lat. no i w tym przypadku już można pomyśleć o PC ja sobie poczekam na tańsze PC ale oczywiście decyzje podejmuje każdy samodzielnie... W podłodze nie dość ze mam kable to mam również 700 do 800m rurek bo obstawiałem kiedyś w przyszlosci możliwość zapięcia czegos innego podkreślam w przyszłości, koszt rurek u mnie to 800 PLN leza sobie spokojnie w 12 cm warstwie betonu i czekaja na niższe ceny PC. Kale i rurki kosztowaly mnie w sumie 4200+800 = 5000 PLN koszt robocizny 0 PLN. Pozyje poszczekam spokojnie ..... jak narazie jestem B. zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 22.09.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 a to zmienia postać rzeczy, czyli się przygotowałeś na wypadek wzrostu cen energii elektr. lub wynalezienia super źródłą ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 22.09.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Nie strasz, nie strasz bo się................... zdziwisz. Ja nie straszę , tylko jestem ciekawy dyskusji przy takiej aurze. Musisz brać wszystkie opcje pod uwagę. Wtedy faktycznie kozy i kominki nie będą tylko do patrzenia w ogień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.09.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 spokojnie możesz policzyć dla PC PW to te 22 kpln to będzie maks.. poza tym od tego odlicz instalacje kabli i wtedy to będzie bardziej realny wynik dla 5 kpln za kable robi się SZ=13 lat... jakby tak PC kupić jeszcze taniej to zejdzie się do 10 lat. no i w tym przypadku już można pomyśleć o PC ja sobie poczekam na tańsze PC ale oczywiście decyzje podejmuje każdy samodzielnie... Dla kazdego okres zwrotu bedzie rozny. Zalezy to od ceny samego urzadzenia jak i od udzialu kosztow CO+CWU. Jak bedziesz ta sama rodzine zamykal w coraz mniejszym lub coraz bardziej energooszczednym domu, to czas zwrotu bedzie sie wydluzal. W przypadku poprawy energooszczednosci domu nic nie jest za darmo. Ja u siebie, zeby doprowadzic do sytuacji w ktorej pompa zamiast obecnych 5 lat zwraca sie w ciagu lat 15 musial bym zainwestowac jakies 35-40 tys zl (docieplenie scian, poddasza,cieple okna w warstwie ocieplenia, WM z rekuperacja i od biedy GGWC), czyli wydac sporo wiecej, niz zainwestowalem w sama pompe wraz z DZ (25 tys zl). Tak to sobie liczylem i sie nie zawiodlem. Nie bralem po uwage zakupu instalacji pompy ciepla za 70 tys zl, bo na to po prostu mnie ni byloby stac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts