Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

podziwiam zuzycie na cwu przy grzałkach w okolicach 3 kwh doba

przy grzaniu co widziałem róznice miedzy kablami a pompą

a przy cwu nie ło co chodzi?

niektórym między innymi mi wystarcza 35-40 L aby wziąć prysznic 15 min (i wcale stojąc pod nim nie zakręcam wody)

ale sa takie osobniki aby sie wymoczyć bo myciem to tego nie mozna nazwac potrzebują HEKTOLITRY wody ...... :D

grzanej z PC i to co przyoszczedza i tak zaplaca w rachunku za wode ot cała oszczedność, oczywisnie nie tyczy sie to wszystkich pompiarzy :)

do poniższego postu:

u nas sa 4 osoby w zimie mam zużycie na poziomie 4,5 kWh latem w okolicach 3 kWh

i ani dzieci, żona i ja nie chodzimy brudni jak sie to komuś może wydawać :)

Edytowane przez Krzysiek_BB

Źle masz obliczony koszt pompy w stosunku do kabli.W Twoim domu powietrzna 7kW spokojnie da radę,odejmij od tego koszt kabli i bojlera i wtedy licz "zwrot" jak już się uparłeś na zwrot.

Mi "zwrot" wychodzi po 6-7 latach zakładając,że przez te 6-7 lat nie będzie podwyżki prądu.

To w takim razie ile kosztuje Twoja pompa ze wszystkim na gotowo ze żródłem itp?Ale jak bym ja miał całość kupić z montażem ???

przepraszam

ale te cwu mnie powala- szczerze:D

to ile potrzebujesz wody i przy ilu osobach .... zależy jeszcze co preferujesz - leżenie w wanie czy prysznic .....

ja tam nikomu nie wymawiam ale mam zbiornik 209L a z tego co widze cieplej wody dziennie idzie okolo 80L

Mnie znów powala ilośc cieplej wody dziennie u Artura 72 300L to jakaś masakra doliczając do tego ille odbiorniki wody to ma około 0,7 m3 dziennie x 30 dni i co mamy 21 m3 wody * cena wody + ścieki u mnie ~ 13PLN = ~ 300 miesięcznie to jest dopiero powalające

nie wierze ze można codziennie zużywać 300 l wody o temp 50 stop

Arturo napisał że miesięcznie zużywa ogólnie ok 12-13m3 jak mnie pamięć nie myli .

Takze ten 300l zbiornik to chyba mocno na wyrost bo cosik się tu nie zgadza.....

Ja mam 120l i miesiecznie zużywam 10-11m3 wody..

Edytowane przez pyton79

Ile masz rurek?

Tylko 400 złotych?

Bardzo duży rozstaw masz lub kupiłeś z przeceny.

kupiłem chyba po 1,08 i mam tylko 4 pętle mniej więcej równej długości na parterze. na piętrze nie zakładałem bo nie ma sensu. nawet jak bym używał rurki to w sypialniach na piętrze niech sobie kabelki grzeją.taki miałem plan od początku.

Na poczatek mozna sie spytac dlaczego nie wybudowali domow 3 litrowych.

80000:- jest absurdem w PL... ale to juz bylo w innym watku... wykonawcy maja biura projektowe, sekretarki, ZUS itd. itp.

Na forum sa przyklady ofert na kompletne instalacje PC P/W za 23000:- Ci i CWU, chociazby Panasonic T-Cap. Podlogowka ile 80-100:-/m2 no to 14000:- : Mamy 37000:-

Pamietajmy ze tak jak napisales... domy wieeeeelo litrowe... a wiec PC moze i tak im sie oplaca....

W cieplejszych domach PC moga byc mniejsze i tansze.... te P/W na przyklad

140m2 rozsadnie docieplony dom ogrzejesz 1 lub 2 PC P/P za 8000:- do 10000:-

Tylko jak gaz wyszedl 65000:- :o

no właśnie jak to jest że kable są drogie a wszystko inne takie tanie i nieskomplikowane? zwłaszcza ta pompa za 37k-taka tania że nic tylko brać ;)