Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niech kuzyn zadzwoni do Panasonica w Warszawie,podadzą mu instalatora z okolicy a negocjacje cenowe zależą głównie od niego,jak łoś to dostanie ofertę dla łosi jak wie jakie są ceny to dostanie odpowiednią wycenę :)

a "łosie " przejadą przez pół kraju i zrobią po kosztach a nawet dołożą ...

skoro klient dyktuje cenę ...;)

przecież inwestor naczytał się FM więc mają mu zrobić za tyle ile tu napisali ...:p

czy wy naprawdę wierzycie w te ceny co piszecie ...?

robię wszelkie instalacje hydrauliczne i często nawet materiałów nie idzie kupić w takiej kasie jak tu często się przytacza a o robociźnie to nawet nie wspomnę...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
a "łosie " przejadą przez pół kraju i zrobią po kosztach a nawet dołożą ...

skoro klient dyktuje cenę ...;)

A łosie kupią pompę w cene dla łosi.

Powtarzam,sąsiad dostał namiary od głównego Panasa z Warszawy,polecanego przez Panasa instalatora z okolicy,dostał namiary z Sosnowca,wynegocjował cenę taką jaką wynegocjował.

Z tego co czytam na ostatnich stronach to czterech kablarzy ma oprócz kabli w wylewce rozłożone także rurki do wodnej podłogówki...

Dla mnie bzdura jakich mało :)

To jest nowoczesna dywersyfikacja :p

Bzdura to jest miec 2,3 systemy CO tylko po to zeby uzywac tego ktory jest tanszy w danej chwili :p

Swoja droga jak znam zycie wiekszosc z nich w tych extra rurek nigdy nie skorzysta.

Bo jaki sens kupowac cokolwiek dodatkowo kiedy rachunki beda na 3,4 miejscu w budzecie domowym?

Jak ktos bedzie na czystym pradzie placic 1500 to predzej gaz do paliwozernego auta zalozy niz bedzie myslal o modernizacji CO.

Arturo, mozesz nam wytlumaczyc jak to jest, ze lejesz tyle wody do wanny a zuzycie jej masz na porowywalnym poziomie tych co wanny praktycznie nie uzywaja?

Niech kuzyn zadzwoni do Panasonica w Warszawie,podadzą mu instalatora z okolicy a negocjacje cenowe zależą głównie od niego,jak łoś to dostanie ofertę dla łosi jak wie jakie są ceny to dostanie odpowiednią wycenę :)

Ja kiedys dzwonilem do Xelli o namiary na wykonawce przez nich polecanego.

Ceny komentowac nie bede...

Czyli nie masz nikogo kto to moze tak tanio zrobic, a jesli tak tanio sie nie da to wina losia inwestora?

Gość Arturo72
Czyli nie masz nikogo kto to moze tak tanio zrobic, a jesli tak tanio sie nie da to wina losia inwestora?

Za rączkę mam prowadzic ? Zapodałem wyżej cytat R&K,nie chce się szukać i negocjować to masz gotowca z Bielska.

Jak ktos bedzie na czystym pradzie placic 1500 to predzej gaz do paliwozernego auta zalozy niz bedzie myslal o modernizacji CO.

jak zaczęliśmy mieszkać to rzuciłem palenie, w skali roku puszczałem z dymkiem mniej więcej równowartość prądu na CO więc jak by nie było w budżecie nic nie ubyło...

ostatnio zagazowałem swojego "katamarana", instalacja właśnie się zamortyzowała więc teraz oszczędności są na poziomie całkowitego zużycie energii na posesji ...

dla budżetu domowego to tak jak bym zrobił chałupę zero energetyczną za 2,6k...:yes:

2.48 zeta z oplatami

Czyli prawie 26gr za kWh.

Po jesiennej podwyżce pewnie wyjdzie z 2,65-2,70.

9300 to 2464 zł + 250 za przegląd kotła (150 minimum) daje 2714.

Prądem to 2883 w nocnej.

Nie liczę średnie z G12 dla całościj, gdyż u mnie spokojnie z prania, zmywarki jestem w stanie zejść do średniej z bytowej do tych 51 gr tak jak w G11 którą miałbym mając gaz.

Za rączkę mam prowadzic ? Zapodałem wyżej cytat R&K,nie chce się szukać i negocjować to masz gotowca z Bielska.

I tu jest właśnie pies pogrzebany, ja już się nie raz pytałem o namiary na KONKRETNE ekipy, to że do słupska daleko to nie problem dostaną więcej kasy i nocleg zapewniony. Tyle że nigdy jeszcze nikt mi nie podał na prv namiarów na firmę co mu tą PCi za ~20 zrobiła. Nie rozumiem o co chodzi, ciągle jest wałkowane jakie to PCi tanie ale pomóc nikt nie chce, ja wolę firmę sprawdzoną a nie taką co mi Panas poleci, lepiej żeby ktoś ze znajomych czy forumowiczów ich sprawdził.

Ja nie latam po innych tematach na FM, bo nie mam tyle czasu to Arturo pixisy i inne pompowe ludki więc bądźcie tak uprzejmi i dajcie znać.

Bo jeśli ktoś kablarzy pyta gdzie kupił tak tanio kable to zawsze dostaje namiaru, a nie odpowiedź w stylu poszukaj to znajdziesz...

Czyli prawie 26gr za kWh.

Po jesiennej podwyżce pewnie wyjdzie z 2,65-2,70.

9300 to 2464 zł + 250 za przegląd kotła (150 minimum) daje 2714.

Prądem to 2883 w nocnej.

Nie liczę średnie z G12 dla całościj, gdyż u mnie spokojnie z prania, zmywarki jestem w stanie zejść do średniej z bytowej do tych 51 gr tak jak w G11 którą miałbym mając gaz.

dolicz jeszcze prąd na sterowanie kotła i pompkę / pompki obiegowe ...

średnio 1-2kwh na dobę przeważnie w G 11( sprawdzałem w kilku domach...)

jak zaczęliśmy mieszkać to rzuciłem palenie, w skali roku puszczałem z dymkiem mniej więcej równowartość prądu na CO więc jak by nie było w budżecie nic nie ubyło...

No to jak sie zdazy, ze prad zdrozeje, to przestan pic. Bedziesz na forum z sensem pisal. Przy kolejnej podwyzce zacznij sobie i rodzinie ograniczac racje zywnosciowe. Te kable wymagaja wielu posiwecen jak widze. ;)

Odlicz od tego instalacje kabli.... podziel przez zysk w zaleznosci od zapotrzebowania CO i CWU..... :rolleyes:

Jednym sie bedzie oplacalo... innym nie... chyba nie chcesz tego jeszcze raz przerabiac...:jawdrop:

Albo wiesz.... mozna ogrzac dom tym http://allegro.pl/klimatyzator-daikin-ftxn25l-rxn25l9-wyprzedaz-i3535757296.html,

Na cieple 100m2 starczy spokojnie...( jak wiekszy dom mozna kupic 2 ) jak sie ma 2100:- PLN do Twojej instalacji kablowo, pompowo, rurkowej?

:)

Do CWU druga za 3,5k na lato.

To nie takie proste...

Gość Arturo72
oczywiście za darmo ...

tak samo jak jakiejś skrzynki na niego czy trochę różnych zaworów, rurek, złączek, kolanek i innych pierdołek których wartość znacznie przekracza cenę owych rurek w wylewce ...:yes:

Widać,że "inna" matematyka działa dalej...

Jaka znowu dywersyfikacja ?

Do tych rurek podłączasz tylko rozdzielacz i Kospela w sumie za ok.3tys.zł i grzejesz z COP1 zamiast kabli za ok.5tys.zł grzejących z COP1.

Gdzie sens,gdzie logika kabli i wodnej podłogówki w jednej wylewce ?

Przesmieszny jestes:)

Pokaz mi taki dom gdzie jedynym kosztem ogrzwanai wodnego podlogowego jest sam piec i same rurki w wylewce :p

No i kazdy to sobie podlaczy sam w wolnej chwili:)

Co do namiarow na PC, mam obecnie 2 znajomych co im sie mury pna do gory, obaj maja warunki na przylacz gazu ale obaj teoretycznie mogliby wziasc PC.

No to jak sie zdazy, ze prad zdrozeje, to przestan pic. Bedziesz na forum z sensem pisal. Przy kolejnej podwyzce zacznij sobie i rodzinie ograniczac racje zywnosciowe. Te kable wymagaja wielu posiwecen jak widze. ;)

ty raczej wychylasz kilka głębszych i zaciągasz się ożywczym dymkiem pisząc swoje wywody...;)

no ale co by nie było ogrzewanie masz prawie darmo choć w portfelu bez zmian ...;)