Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kuknoles na tego D z Allegro ( byl link jakas strone wczesniej ) za 2100:- ? Do mniejszego domku w sam raz... a masz ogrzewania do -15*C... jak nie do -20*C

:)

Zerkne, ale i tak bede nikim jesli ten D z inverterem nie ma w nazwie pompa ciepla :p

Edit, srednioroczny SCOP 3,6 :) Czemu PC P-P musi byc 8 razy drozsza?

Edytowane przez miloszenko

Widać,że "inna" matematyka działa dalej...

I tu jest właśnie pies pogrzebany, ja już się nie raz pytałem o namiary na KONKRETNE ekipy, to że do słupska daleko to nie problem dostaną więcej kasy i nocleg zapewniony. Tyle że nigdy jeszcze nikt mi nie podał na prv namiarów na firmę co mu tą PCi za ~20 zrobiła. Nie rozumiem o co chodzi, ciągle jest wałkowane jakie to PCi tanie ale pomóc nikt nie chce, ja wolę firmę sprawdzoną a nie taką co mi Panas poleci, lepiej żeby ktoś ze znajomych czy forumowiczów ich sprawdził.

Ja nie latam po innych tematach na FM, bo nie mam tyle czasu to Arturo pixisy i inne pompowe ludki więc bądźcie tak uprzejmi i dajcie znać.

.

Dużo się nie pomyliłem, standard, norma. Tak własnie robi się instalacje widmo, płacą po ~20 ty ś ale to cena widmo bo jak chce namiar na firmę to już głowa w piasek jak to PIXIS pisze...

Dzwoniłeś do Panasonica ???

Tak jasne zaraz po tym jak mi to zaproponowales...(w normalnym świecie w niedziel o 21 ludzie nie pracują, ale pompiarze mają swój świat)

Ja moje kable kupowałem w hurtowni elektrycznej Markoz (aktualnie Nova France) w słupsku. Czy coś jeszcze podać? Namiar na dobrego i taniego alarmowca? Czy to takie trudne? Nie jeśli to jest faktycznie prawda a nie ściema...

Alez oczywiscie a tabela bardzo wiarygodna... COP przy +6*C 2,75... gdzie normalne PC maja czesto >5 ale co ciekawe przy -14,5*C 2,7.

przy +2 C na zewnatrz i wywiewie 45 pobor 1500 i COP oszalamiajace 2,3... a przy -14,5C i wywiewie 51 z poborem 1638W COP skacze do 2,7...

Takze oczywiscie marketing drozszych PC... patrzac na ten wykres... wierz mi pozostane przy moim Mitsu :)

Przeanalizuj sobie ta tabelke jeszcze raz i pomysl...tak na chlopski rozum... co jest realne... tylko nie doliczaj zmywarki czy lodowki do tych cyfr bo wyjdzie

kiepski COP... on liczyl bezposrednio na PC... bez pralki... chyba ze nawiew wspomagal suszarka a nic nie powiedzial

Spojrz sobie na wyniki przy -4 i -14,5... tez ciekawe...

Zrob sobie taka sama tabelke dla Twojej... i sie podziel... :)

Może sam byś coś takiego zrobił?????

Podważasz wyniki - to zrób pomiary u siebie i podaj na FM - może ktoś z tego skorzysta

Może czegoś nie rozumiesz z tej tabeli - wal śmiało wszystko wyjaśnię.

Dobrze wiem, że sporo osób na podstawie moich doświadczeń zakupiło tanie klimy do swoich domów.

Nie ukrywam, że do tego zachęcałem - ale biorę na siebie odpowiedzialność za szybki zwrot takiej inwestycji.

Masz inne zdanie w tym, temacie - zapraszam do dyskusji.

4800 kWh pradu bytowego + 19 000 kWh na cele CO i CWU za pomoca pompy ciepla (policzylem SPF=3,3) co daje w sumie 23800 kWh energii (podkreslam ENERGII), za co zaplacilem 4391 PLN

Teraz sie skoncentruj: Wywalam pompe ciepla i mam w domu tylko czysty prad, Ile kWh pokazalby moj licznik? Oczywiscie. ... ni mniej ni wiecej tylko te 23800 kWh rocznego zuzycia za kwote ca 9860 PLN.

Czy do tych 23,8k dodajesz inne nośniki energii?

Jego tabelka jest nie logiczna... i watpie aby byla poprawna... bylo by to dziwne.

Wyjaśnij swoje zarzuty proszę.

Edytowane przez kbab

Kuknoles na tego D z Allegro ( byl link jakas strone wczesniej ) za 2100:- ? Do mniejszego domku w sam raz... a masz ogrzewania do -15*C... jak nie do -20*C

:)

wsadzę sobie takie ustrojstwo gdzieś w salonie i będę dmuchał na maxa próbując zagrzać oddalone sypialnie i łazienkę z zamkniętymi drzwiami ...

no..., ale będzie tanio ...:lol2:

Z tego co czytam na ostatnich stronach to czterech kablarzy ma oprócz kabli w wylewce rozłożone także rurki do wodnej podłogówki...

Dla mnie bzdura jakich mało :)

jak mialem mozliwosc zalatwic rurki za 1PLN z groszami to grzechem byłoby nie brać

nie zakladalem ze po kilku latach bede pruł wylewke akumulacyjna wiec 800 PLN to żaden majątek więc sobie je w wolnym czasie ułożyłem

dokupując kospela już sobie komplikuje instalacje. A tak ułożyłem kable i system gotowy do działania natychmiast.

Bzdurą sa Twoje wywody i mijanie sie z prawda..... odnośnie niektórych kwestii.

Mysle o klimie tylko pod katem komfortu przy potrzebie szybkiego grzania/chlodzenia.

Dokupie jej jesli sie okaze, ze to co bedzie juz w domu nie da rady:)

Ale rozmawiamy tu i jakis smiesznych kwotach gdzie kable do planowanego budynku to koszt max 3 tys pln wlacznie ze sterownikami, i wycenie je takze u tych Panow z okolic Slupska:)

Klima, ktora moze zbic zuzycie na CO o ponad polowe kosztujaca nieco ponad 2 tys PLN to tez jest nic w porownaniu z instalacja na PC rzedu 30 tys.

Dom ocieplnic porzadnie i tak trzeba. Nigdy nie zrozumiem przesuwania srodkow z lepszego ocieplenia na wydajniejszy system CO. Przeciez w koncu jesli cena za energie bedzie rosla i rosla to i uzytkownik PC pojdzie z torbami, a ten z cieplym domem poszuka swieczek w promocji :p

Gość Arturo72
Dużo się nie pomyliłem, standard, norma. Tak własnie robi się instalacje widmo, płacą po ~20 ty ś ale to cena widmo bo jak chce namiar na firmę to już głowa w piasek jak to PIXIS pisze...

Czy po polsku nie umiesz czytać ? Nie szukasz pompy od dzić,także zadałem Ci pytanie czy dzwoniłeś wcześniej do głownej siedziby Panasonica w Polsce,żeby polecili Ci instalatora w okolicy.Jeśli dzwoniłeś to czy negocjowałeś cenę i jaka była pierwotna cena instalacji ?

Czy kablarzy trzeba prowadzić za rączkę ??

Kuknij na Allegro... nie mam z nimi doswiadczenia ale nie sa chyba firma "za rogiem"( oprocz tego ze koniecznie chcieli mi grzalki zainstalowac w ofercie ) , AJB...

Instaluja w Slupsku...

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=Aquarea

Moj instalator z Gd. za 23000:- PC mial nie bedzie...

To jest tak jak ktoś wbije sobie do łba,że kable są najlepsze a pompy drogie...

AJB to znana firma w Polsce,mają oddziały w całej Polsce,robią tanio ale jak ktoś łoś to łosiem pozostanie i nie znajdzie bo nie chce znaleść.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
wsadzę sobie takie ustrojstwo gdzieś w salonie i będę dmuchał na maxa próbując zagrzać oddalone sypialnie i łazienkę z zamkniętymi drzwiami ...

no..., ale będzie tanio ...:lol2:

Przecież Ty i nydar macie tylko jeden nawiew z GWC w domu i dmucha super po całym domu i to z tylko 70m3/h :D

Przecież Ty i nydar macie tylko jeden nawiew z GWC w domu i dmucha super po całym domu i to z tylko 70m3/h :D

Czy te 70 m3 sluzy do grzania?

Zeby grzac przez wentylacja potrzeba tak jak i do chlodzenia setek m3.

Problem miedzy grzaniem a chlodzeniem jest taki, ze chlodzimy na full i nam to latem nie przeszkadza, natomiast zima grzanie na full przez wentylacje wysuszy na pieprz cala kubature.

Gość Arturo72
W stopce czytujesz S.P. JP2, a w wiekszosci postow ublizasz i ponizasz kogo popadnie, tzn. tych co maja inne zdanie.

Co Ty soba prezentujesz?

Jeśli ktoś raz kręci,męci,ok,wyjaśniam i podpowiadam,jeśli po raz kolejny kręci męci i to coś musi być nie tak.

tyle ze to nie cyrkuluje a działa na zasadzie tu wlatuje a tam wylatuje ...:yes:

w przypadku takiej "klimy" z marketu cała cyrkulacja jest tylko w obrębie jednego pomieszczenia z tym "kuromysłem", predzej jak by takie coś wsadzić w obieg DGP od kominka ...

Gość Arturo72
To odpowiedz zyczliwie dlaczego wszyscy uzytkownicy kabli sa gorsi od Ciebie?

Bo wielokrotnie dales do zrozumienia, ze tak jest.

Nie są gorsi,po prostu uważam,że wpakowanie kabli w podłogę do domu na długie lata jest bezsensem,jeszcze gorszym bezsensem jest dla mnie wpakowanie kabli i wodnej podłogówki w jedną wylewkę.

Co to miałoby to mieć na celu nie zrozumiem do końca,wszak wodną podłogówką także możeny grzać z COP1 bez zbędnej inwestycji w kable.

Edytowane przez Arturo72

tyle ze to nie cyrkuluje a działa na zasadzie tu wlatuje a tam wylatuje ...:yes:

w przypadku takiej "klimy" z marketu cała cyrkulacja jest tylko w obrębie jednego pomieszczenia z tym "kuromysłem", predzej jak by takie coś wsadzić w obieg DGP od kominka ...

To nie tak, na górze mam 2 klimy zainstalowane w 2 sypialniach, zwykle włącza się jedna i bez problemu zmienia temp we wszystkich (4) pomieszczeniach przy otwartych drzwiach. Oczywiście robi zdecydowanie szybciej w jednym przy zamkniętych,

Nie są gorsi,po prostu uważam,że wpakowanie kabli w podłogę do domu na długie lata jest bezsensem,jeszcze gorszym bezsensem jest dla mnie wpakowanie kabli i wodnej podłogówki w jedną wylewkę.Co to miałoby to mieć na celu nie zrozumiem do końca.

Proponuje udać się do BIEDRONKI położyć głowę na wagę i wcisnąć znaczek BURAK

Bez obrazy ale Twoje wypowiedzi i ignoranckie zachowanie nie pozwalają mi Cie inaczej nazwać

h..j Ci do tego co kto włożył w podłoge, w ściany i inne przypierdolasy Ty masz PC a ja mam kable i rurki

Edytowane przez Krzysiek_BB