Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki sens przy jakiej cenie za KWh jest zmieniac cokolwiek majac rachunki ponizej 2 tys/rok ?

Ile zejdziemy? Jaka to da gwarancje, ze za 5 lat po modernizacji warunki sie nie zmienia?

Wielu z was jest tutaj troche lat, zobaczcie co sie dzialo 5 lat temu, a co jest teraz.

Prad w nocy bedzie zawsze relatywnie tani, bo to generalnie odpad.

Gaz obecnie jest praktycznie w cenie pradu noca, chodz ciezko w to uwierzyc to niestety tak jest.

Moze ktos pozyczy konwentory i 1 klime na 1 zime zebym zobaczyl czy mi w obecnym domu rachunki wzrosna przy grzaniu pradem?

Nie, ale zona do kolacji nieraz lubi swieczki zapalic. Dorzuc z 500kWh. Tak dla lepszego samopoczucia. ;)

Nie bede tych bidnych 5 paczek brykietu wliczal, tym bardziej, ze chodzilo tylko o pokazanie pewnej zaleznosci. Na CO idzie mi w domu ok 16k kWh energii. Te 23k to wraz z rocznym zuzyciem energii elektrycznej, wiec tez cale lato z klimaryzatorem i inne "pozadomowe" odbiorniki.

Zatem do komfortu potrzebujesz 24,3kkWh/rok energii - sporo, u mnie wypadło 17,5kkWh za 2012r, w tym straty kominowe, ale za ten rok wypadnie więcej.

Edytowane przez kbab

Może sam byś coś takiego zrobił?????

Podważasz wyniki - to zrób pomiary u siebie i podaj na FM - może ktoś z tego skorzysta

Może czegoś nie rozumiesz z tej tabeli - wal śmiało wszystko wyjaśnię.

Dobrze wiem, że sporo osób na podstawie moich doświadczeń zakupiło tanie klimy do swoich domów.

Nie ukrywam, że do tego zachęcałem - ale biorę na siebie odpowiedzialność za szybki zwrot takiej inwestycji.

Masz inne zdanie w tym, temacie - zapraszam do dyskusji.

Värmepumpsägare kolega kbab grzecznie zapytał się co jest nie tak z wynikami jego PC? Dlaczego podważasz i ośmieszasz? Masz jakieś inne wyniki? Wypadałoby odpowiedzieć.

Arturo, ja w tej cenie (niecale 3 tys.) do mojego konretnego przypadku ogarniam calosc: kable i sterowniki.

Ten kociol, z rozdzialaczami, pelna podlogowka i kotlownia nie wyjdzie mniej niz 7-8 tys. nawet wg Twoich niewidzialnych wykonawcow.

To co mam go brac?

Gość Arturo72
taaa...

postawisz sobie go w salonie i wtykniesz do gniazdka ...:lol2:

a cała reszta instalacji to gdzie...?

Tutaj:

uwaga tłumacze:

dlatego tak zrobiłem ponieważ do rurek trzeba jeszcze dokupić:

szafke, rotametry, rozdzielacz, zawory i inne duperele wiec do wydanych 800 PLN musialbym dołożyc jeszcze jakies 1000 do 1500 PLN

Nie chce mi się już szukać po allegro ale sądzę,że będzie to max.1200zł z wypaśnym rozdzielaczem i szafką podtynkową.

Przy okazji,każdy kablarz twierdzi,że wodna podłogówka to taka droga i skomplikowana inwestycja a tu proszę,za max.5tys.zł można...

Edytowane przez Arturo72

Tutaj:

Nie chce mi się już szukać po allegro ale sądzę,że będzie to max.1200zł z wypaśnym rozdzielaczem i szafką podtynkową.

Przy okazji,każdy kablarz twierdzi,że wodna podłogówka to taka droga i skomplikowana inwestycja...

kup, zrób i pokaż rachunki a potem będziemy dyskutowali ...

czy będziemy się o 100zł jeszcze przekomarzać ...?

Tutaj:

..

a jeszcze żeby było śmieszniej to mając oświetlenie w przedpokoju zamontowane na suficie to w podłoge między kafle a dokladniej fugi wcisnąłem pomarańczowe led-y

które świecą mi sie czały czas bo ja lubie mieć dużo rzeczy w wylewce, a i jeszce mam odkurzacz centralny znaczy narazie sama instalacje bo puki co niestać mnie na jednostke :) a i tak sobie odkurzam takim wyjcem na kablu :)