Gość Arturo72 22.09.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 a to zależy gdzie to chcesz zamontować... jak w piętrowym to trzeba jeszcze dołożyć ... To jest fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.09.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 No chyba nie sadzisz, ze nagle zaczalem wliczac rachunek za prad z okresu wakacji, do mojego rozcznego zuzycia na cele CO. Odniosłem wrażenie, że policzyłeś roczne zapotrzebowanie swojego domu na kWh - w tym wszystko CO również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 22.09.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 a i jeszce mam odkurzacz centralny znaczy narazie sama instalacje bo puki co niestać mnie na jednostke a i tak sobie odkurzam takim wyjcem na kablu odkurzacz centralny u mnie chodzi bardzo ładnie przerobiony z takiego: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114290-Odkurzacz-centralny-plusy-i-minusy&p=6058284#post6058284 koszt w Leroyu w promocji chyba 149 i przeróbka 120 przekaznik i pare złotych dla elektryka.polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.09.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) Tutaj: Nie chce mi się już szukać po allegro ale sądzę,że będzie to max.1200zł z wypaśnym rozdzielaczem i szafką podtynkową. Przy okazji,każdy kablarz twierdzi,że wodna podłogówka to taka droga i skomplikowana inwestycja a tu proszę,za max.5tys.zł można... Ech, zebys Ty choc raz jakas instalacje sam kompletnie wykonal, to bys moze te glupoty dawno skonczyl. Srednio za m2 podlogowki z materialem placi sie 70-80 zl w gore. Mozesz wszystko zrobic sam, ale potem masz 2 sprawy do rozwiazania: - znalesc hydralika ktory zepnie Twoja robote w calosc, - znalesc hydraulika ktory ew caly system CO wykonany przez Ciebie podpisze protokolem odbioru instalacji. Jakos nie miales problemu zarzucac Nydarowi czy Jaskowi iz ich wentylacja nie spelnia norm, ktorych dla domu jednorodzinnego notabene nie ma, kiedy powyzsze bedzie niczym innym jak poswiadczeniem nieprawdy. Albo jestesmy formalistami i pilnujemy wszystkiego albo sie czepiamy bez sensu. Elektryk sprawdzi kable 1 urzadzeniem, hydraulik niestety jakosci zlaczek bez dluzszej proby szczelnosci (ktory Ty jako niby doswiadczony w boju nawet nie raczyles wykonac) nie zweryfikuje, a i tak bedzie takiego ciezko znalesc bo dosyc, ze sie nazwiskiem podlozy to jeszcze g... zarobi. Acha, probe szczelnosci tak jak u Ciebie mozna pominac, bo przeciez to mogloby ta Twoja kalkulacje nieco nadwyrezyc P.S. Jak potrzebujesz rozmowce normami i przepisami zarzucic to nie ma problemu, jak najwazniejsza rzecz w domu chcesz zrobic partyzancko to jakos przepisy potrzebne nie sa Edytowane 22 Września 2013 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 22.09.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) gdzie jest ikona do pisania na PRIV bo szukam szukam i znalesc nie moge OK znalazłem Edytowane 22 Września 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.09.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Macie ta tabelke gdzies... Poszukaj, dodam że gdybyś nieco przyłożył się do poczytania tamtego wątku to poznałbyś moje zdanie na temat sprawności klimy - ale skoro od razu podważyłeś podane wyniki - to pewnie o tym nie pogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.09.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Odniosłem wrażenie, że policzyłeś roczne zapotrzebowanie swojego domu na kWh - w tym wszystko CO również. Tak. Jesli rozumiesz to jako roczne zapotrzebowanie "domu" (w sensie budynku, jego otoczenia i jego mieszkancow) na ENERGIE, to tak to mniej wiecej wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.09.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 gdzie jest ikona do pisania na PRIV bo szukam szukam i znalesc nie moge Klikasz w nick po lewej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 22.09.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 kbab Masz ta tabelke ... to wytlumacze o co mi chodzi... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5244742&viewfull=1#post5244742 mam nadzieję że kbab mnie nie zje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.09.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Tak. Jesli rozumiesz to jako roczne zapotrzebowanie "domu" (w sensie budynku, jego otoczenia i jego mieszkancow) na ENERGIE, to tak to mniej wiecej wyglada. Jeśli to już wszystkie nośniki energii to zsumuj łączny koszt również z opałem, potem podaj Z/Z (zużyłem/zapłaciłem - policzymy jednostkowy koszt, wtedy porównamy nasze domy wg wskaźnika kWh/m2 i zł/m2 - ja takie podaje od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.09.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Jeśli to już wszystkie nośniki energii to zsumuj łączny koszt również z opałem, potem podaj Z/Z (zużyłem/zapłaciłem - policzymy jednostkowy koszt, wtedy porównamy nasze domy wg wskaźnika kWh/m2 i zł/m2 - ja takie podaje od lat. Wiem co podajesz i juz Ci wielokrotnie tlumaczylem, ze sensu to nie ma. Juz przez moment myslalem naiwnie, ze "zalapales" o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.09.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 kbab jakamasz podana nominalna moc i COP przy 7*C na urzadzeniu ? dane urządzenia i warunki w jakich były robione pomiary dokładnie opisałem w tamtym wątku, nie chcę tego dublować zwłaszcza w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.09.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) Wiem co podajesz i juz Ci wielokrotnie tlumaczylem, ze sensu to nie ma. Juz przez moment myslalem naiwnie, ze "zalapales" o co chodzi. Pewnie nie pasują Ci te wskaźniki, ale uwierz mi - są na prawdę dobre dla porównań - przede wszystkim chodzi o najprostsze wyliczenie, najlepiej wg faktur kWh/m2 i zł/m2 z zużytych nośników energii. Masz rację w jednym, rzeczywiście chodzi mi o "ENERGIĘ" - jak to poprawnie nazwałeś, a nie o jej wybraną część. Oczywiście dla Ciebie sensu to nie ma, bo najważniejsze są 1350zł ze stopki, ale z czym ma to ktokolwiek porównać? Edytowane 22 Września 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 22.09.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 OK , dzieki. kbab jakamasz podana nominalna moc i COP przy 7*C na urzadzeniu ? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4907928&viewfull=1#post4907928 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.09.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Oczywiście dla Ciebie sensu to nie ma, bo najważniejsze są 1350zł ze stopki, ale z czym ma to ktokolwiek porównać? Kazdy jakas czesc energii przeznacza na cele CO. To jest wlasnie moja porcja kosztow przeznaczona na grzanie domu zima (nie zaden "wskaznik"). Koniec. Kropka. Zbyt proste, zeby bylo prawdziwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.09.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Kazdy jakas czesc energii przeznacza na cele CO. To jest wlasnie moja porcja kosztow przeznaczona na grzanie domu zima (nie zaden "wskaznik"). Koniec. Kropka. Zbyt proste, zeby bylo prawdziwe? Zbyt prosto liczone. Jedynie biedny kablarz dokladnie wie na czym stoi. Wszyscy pozostali musza kalkulowac COP, kalorycznosc paliwa, sprawnosc kotla, itd. Jeden kupi tanszy opal i rozwali kociol, drugi liczy na zywotnosc swojego na 20 lat, a trzeci ma kabelki i rachunki za CO oplaca z odsetek kwoty nie wydanej na PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 22.09.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 w środku PC kbaba jest firma galanz http://www.galanz.com/pages/product_list.aspx?catid=7|12 jakiś model sprzed 3 lat prawdopodobnie. porządny markowy chińczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.09.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Zbyt prosto liczone. Skoro wiecej energii elektrycznej nie przeznaczylem na cele CO, to prostota jest uzasadniona. Jak bym mial kilka systemow CO, to bym sumowal je wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.09.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Zapytajcie jak mierzył pobór prądu, przepływ powietrza i jego temperaturę, a wszystko będzie wiadome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.09.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Jak jego wentylator w j wew też ma modulowaną moc, to wszystkie te pomiary sa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts