Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Masz wszystko na tacy,allegro pod ręką to licz :)

Zapewne też wliczyłeś w koszt ekspoatacji cenę prądu za 5,10,15 lat ;)

u mnie tendencja spadkowa i właśnie licze i nie mogę wyjść z podziwu ze u ciebie kosz podłogówki wodnej jest taki jak kabli i pompa na kredyt zaraz się zwraca porostu szok :jawdrop: i oscar za wciskanie kitu

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
u mnie tendencja spadkowa i właśnie licze i nie mogę wyjść z podziwu ze u ciebie kosz podłogówki wodnej jest taki jak kabli i pompa na kredyt zaraz się zwraca porostu szok :jawdrop: i oscar za wciskanie kitu

Nie musisz tylko mnie podziwiać,zobacz jaki był koszt podlogowki u Krzyska z BB, u qubica i u innych a o kablach u R&K za 9,5tys.zł nawet nie wspomnę.

.Ale tak to jest jak wbija się do głów,że kable są tanie a podlogowka droga a losie lykaja.

Edytowane przez Arturo72

Nie musisz tylko mnie podziwiać,zobacz jaki był koszt podlogowki u Krzyska z BB, u qubica i u innych a o kablach u R&K za 9,5tys.zł nawet nie wspomnę.

.Ale tak to jest jak wbija się do głów,że kable są tanie a podlogowka droga a losie lykaja.

A co mają "losiu" wspólnego kable z wodną podłogówką ? Czy wodna podłogówką sobie coś zagrzejesz ? Może tajemniczą energią z kosmosu ?

Po co tak mieszać pojęcia.

Gość Arturo72
A co mają "losiu" wspólnego kable z wodną podłogówką ? Czy wodna podłogówką sobie coś zagrzejesz ? Może tajemniczą energią z kosmosu ?

Po co tak mieszać pojęcia.

Myślałem,że są tutaj myślący i inteligentni inwestorzy ale widocznie się myliłem...

Dla dokładnego wyjaśnienia dopiszę,energię dostarcza rozbudowana grzałka w postaci pieca elektrycznego w cenie 2,3tys.zł do którego link zapodalem kilka postów wyżej :)

Edytowane przez Arturo72

Myślałem,że są tutaj myślący i inteligentni inwestorzy ale widocznie się myliłem...

Dla dokładnego wyjaśnienia dopiszę,energię dostarcza rozbudowana grzałka w postaci pieca elektrycznego w cenie 2,3tys.zł do którego link zapodalem kilka postów wyżej :)

Jak podajesz cene u RK to podajesz za calosc, jak porownujesz do niej cene kospela to raz wrzucisz sam kociol, raz same kable, raz same akcesoria.

Poza tym porownywanie ceny samego CO jest bez sensu.

Po to sie podchodzi do budowy domu calosciowo, zeby dany system w danym domu sie sprawdzil.

A Ty jak mantre 1 kwote chcesz wrzucac do dowolnego domu.

Zapytalem CIe nie mam odpowiedzi: czy do planowanego budynku gdzie kable kosztuje 2,5 tys mam planowac jednak kospela na podlogowce?

Mozesz mi to zliczyc i podac cene laczna, a nie same wycinki?

W czym ten kospel bedzie lepszy od kabli? Tylko mi nie mow ze daje mi wybor na przyszlosc, w przyszlosci wstawie klime :p

to ile potrzebujesz wody i przy ilu osobach .... zależy jeszcze co preferujesz - leżenie w wanie czy prysznic .....

ja tam nikomu nie wymawiam ale mam zbiornik 209L a z tego co widze cieplej wody dziennie idzie okolo 80L

Mnie znów powala ilośc cieplej wody dziennie u Artura 72 300L to jakaś masakra doliczając do tego ille odbiorniki wody to ma około 0,7 m3 dziennie x 30 dni i co mamy 21 m3 wody * cena wody + ścieki u mnie ~ 13PLN = ~ 300 miesięcznie to jest dopiero powalające

zauważ że niektórzy lubią kąpiele w wannie i to gorące, te niektóre nowe to mają po 200l i więcej

więc woda ciepła idzie jak ... woda ;)

Jak podajesz cene u RK to podajesz za calosc, jak porownujesz do niej cene kospela to raz wrzucisz sam kociol, raz same kable, raz same akcesoria.

Poza tym porownywanie ceny samego CO jest bez sensu.

Po to sie podchodzi do budowy domu calosciowo, zeby dany system w danym domu sie sprawdzil.

A Ty jak mantre 1 kwote chcesz wrzucac do dowolnego domu.

Zapytalem CIe nie mam odpowiedzi: czy do planowanego budynku gdzie kable kosztuje 2,5 tys mam planowac jednak kospela na podlogowce?

Mozesz mi to zliczyc i podac cene laczna, a nie same wycinki?

W czym ten kospel bedzie lepszy od kabli? Tylko mi nie mow ze daje mi wybor na przyszlosc, w przyszlosci wstawie klime :p

Podziwiam Cię, że jeszcze Ci się chce z Arturo dyskutować :).

generalnie jesli chodzi o liczenie kosztów prądu to mi odpowiada interpretacja Pyxisa.

absolutnie nie jestem przeciwnikiem kabli i kospelów

drugi raz postawiłbym mniejszy dom taki do 100m2 albo większy z poddaszem użytkowym

trochę bym jeszcze wycisnoł z domu tak do 25 kwhm2rok i zakładałbym kable pewnie bez kominka[choć jestemj z tego zadowolony że go mam]

Edytowane przez malux20

Zgadzam się z malux20.

Mam PC-PW, płacę mało, ale ten wątek pokazuje, że można też grzać w miarę

za rozsądne pieniądze kablami - nie wydając dużej kwoty na zakup źródła i

całej instalacji grzewczej.

Ale ... ale ...

pod warunkiem, że dom nie zaduży i dobrze docieplony,

czyli całkowity kosztorys na budowę domu jest ten sam.

Oszczędności na instalacji grzewczej idą na termikę budynku.

No i usterkowość kabli napewno mniejsza mni PC.