Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki koszty C.O

Elcia84

Recommended Posts

Witam wszystkich w tym roku mam zamiar założyć w moim domku c.o. Ma to być piec z podajnikiem na ekogroszek. Do ogrzania jest na dole 35 metrów i na poddaszu 40. Jakiiej firmy piec polecacie. Słyszałam, że w Pleszewie robia jakieś żeliwne z gwarancją na 30 lat - ale nie wiem czy to możliwe. Aha i jeszcze jedno. Ile będzie mnie kosztowała całość tzn piec, rury, grzejniki i założenie.

Jeśli ktoś jest zorientowany, to prosze o pomoc.

Dzięki

• 2 weeks później...
moj znajomy zrobil co za 26000pln.dom o pow.85m2 parterowy.to jest koszt calej hydrauliki.napisz co to jest za projekt i wjakim etapie teraz jestes i od kiedy budujesz i ile kasy wchlonol do tej pory.pzd

Mój przypadek jest trochę skomplikowany :-) Budowanie zaczęło się w 2006 roku (budowa trwa długo, ponieważ jest robiona z własnych funduszy - bez kredytu) i pierwotnie założenie było takie, że dom ma służyć jako letniskowy a nie mieszkalny. Także na tą chwile w papierach mam, że jest to budynek gospodarczy, właśnie jutro mam jechać do nadzoru budowlanego po odbiór. Jak to załatwię to zaczynam procedurę przekształcenia z budynku gospodarczego na mieszkalny (i już zaczynam się martwić, jak mi to wszystko się uda). Obecnie nie mam jeszcze projektu na którym umieszczone jest c.o. Dopiero będę to załatwiać. Na tą chwile wiem, że chce mieć piec na ekogroszek z podajnikiem.

Natomiast jeśli chodzi o ogólne koszty to dokładnie nie wiem, policzyłam tak orientacyjnie, że wyszło do tej pory wyszło jakieś 80 000 zł. Na tą chwilę stoi dom, ma okna, drzwi, podłączoną elektrykę i hydraulikę (łazienka i kuchnia), tynki wewnątrz i wylewki, dach pokryty papą termozgrzewalną. Dodam, że fundamenty i mury stawiał mój tata, także nie płaciliśmy ekipie budowlanej.

W tym roku własnie mam zamiar zrobić c.o. i szambo.

• 4 months później...
Dzisiaj skończyli mi zakładać C.O. Poszło im szybciutko bo wczoraj rano zaczęli, zeszło się im jakieś półtora dnia. Koszty mile mnie zaskoczyły, materiał (PCV) 700 zł i robocizna 1200 zł. Instalacja jest przygotowana do podłączenia grzejników i pieca (ale tych elementów jeszcze nie ma).