Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy wiata z jednej strony oparta o mur a z drugiej na słupach (w rzucie 6metrów) o łagodnym spadku, przykryta osb+ gont albo blachodachówka, moze nie miec innych punktow podparcia? krokwie pewnie beda mialy okolo 7 metrow dlugosci - jakie by musialy byc, zeby sie nie giely, byly stabilne i "bezpieczne"? i co ile powinny lezec?

dzieki

sad ripper

https://forum.murator.pl/topic/97250-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-krokwi-a-stabilno%C5%9B%C4%87-wiaty/

Wiaty o takim wymiarze jak Twoja to nie robiłem.

W swojej - rozpiętość chyba (nie pamiętam teraz dokładnie ) 4,5 m (ale wolnostojąca) robiłem - krokwie 7x14 co 60cm. OSB + gont. Nie wiem czy nie przewymiarowane - ale obejrzałem podobną w jakimś składzie drewna i tak samo zrobiłem.

Podparcia w "środku" dodatkowego nie mam . Na razie nie uchyla się za bardzo - ale poważnego testu śniegu to jeszcze nie przeszła.

Dobrze jest przyjąć rozstaw krokwi tak - aby nie trzeba było docinać OSB

pozdr Mariusz

U mnie belki będą długości coś około 3,2m. Tak aby wiata była na 3m szeroka. Belki będą co 125cm, tak aby płyta OSB wsparła się na 3 belkach. Znajomy ma podobnie i na razie bez problemu.