Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do DZIENNIKA Roksany i Piotra

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Naleśniku! :D

Miło,że wpadłeś :lol: do mojego dziennika.Już myślałam,że nikt tu nie zagląda :cry: Muszę nadrobić zaległości w dzienniku i wgrać nowe fotki bo już jesteśmy dużo dalej :D :D :D Wreszcie coś widać. Pozdrawiam.

Nie bluźnij! :evil: :x :evil: :x :wink:

nie zagląda to właścicielka :lol: :lol:

:D Hi hi.... faktycznie ostatnio nie zaglądałam :roll:

:D Witajcie Kochani :lol:

widzę,że sobie urządziliście pogaduchy :wink:

Witam Cię Rossa w moich komentarzach :D Masz rację,że ja się gubię gdzie się udzielam :oops: :roll: Staram się pamiętać gdzie "byłam" :p hi hi... Ale tych dzienników jest tak strasznie duuuużo.... :lol: Gdyby były te okienka byłoby łatwiej się połapać 8)

jak jest dziennik Amtli Nefer czy Braży to od razu wiem o co chodzi. oczywiście kilka dodatkowych pamiętam ale niestety z nowymi to mam problem. Ty to chociaż masz imie podobne do nicka choć z Roksanką mi się myli :roll:

:cry: Dlaczego Ci się myli? Przecież na imię mam Roksana a nick Roksanka.To chyba łatwe do zapamiętania :roll: :-? :lol:

Witamy wszystkich a zwłaszcza autorkę tego dziennika Roksankę, która jest tak dobra i znajduje czas na pisanie i wklejanie zdjęć. Od dziś będziemy podpatrywać co się u Was zmienia i jak Gloria w oczach rośnie. My także zdecydowaliśmy się na ten projekt - to było jak miłośc od pierszego wejrzenia.. :D Projektów tysiące.. ale Gloria tylko jedna!

U nas w tym roku tylko zrobinie fundamentów wchodzi w grę.. bo jak wspomniałaś biurokracja jest nie do przeskoczenia. Czy znasz może inne jeszcze osoby , które budują lub wybudowały wg tego projektu? na forum Archipelagu nie ma za wiele.. :( niestety).

Powiedz, czy oprócz tych zmian o ktorych pisałaś (jeden poziom zamiast dwóch, wyjście na balkon i tym samym zadaszenie tarasu) jeszcze dokonywaliście jakiś przeróbek? Kurcze, mamy masę pytań do Was.. ale to może nastęnym razem 8)

Aha, i cieszę się , że nie zmianiacie kolorystyki domu - taka jest najepsza naszym zdaniem.

:D Witam wielbicieli Glorii :lol:

Oprócz tych zmian,o których pisałam będziemy próbować zmienić konstrukcję dachu ( zachowując zewnętrzny kształt ) Czy wiadomo Wam,że jest parter,wykorzystane poddasze i nie wykorzystane pomieszczenie nad poddaszem o wysokości 1.70 m które chcielibyśmy wykorzystać na stryszek. :wink: :D Wiąże się to ze zmianą konstrukcji dachu :roll:

Nie znam żadnych osób,które by budowały jeszcze taki dom :cry: Oprócz Was :lol: :lol: :lol: Bardzo się cieszę,że będziemy mogli się wymieniać naszymi spostrzeżeniami.Może Wy macie jakieś pomysły na zmiany lub coś w tym stylu??? :wink: Jutro wkleję świeże fotki.Już mamy prawie całe mury parteru :D :D :D

Pozdrawiam cieplutko Roksana. :D

Przyznam się szczerze , że gapiliśmy się z męzem dziś na te Wasze mury i już wyobrażaliśmy sobie jak to będzie u nas wyglądało.. dzięki temu forum a zwłaszcza Waszemu dziennikowi budowy chodzimy ciągle rozmarzeni...

Co do zmian w naszym projekcie to tak:

1. Z prawej i lewej strony dachu chcemy zamiast okien dachowych wstawić facjatki z podwójnymi niewielkimi oknami - jedna facjatka ta po lewej obejmować będzie łazienkę i pokój, ta po prawej największy pokój na poddaszu. reszta okien na poddaszu zostaje.

2. Rezygnujemy z wykusza na parterze - w związku z tymi własnie facjatkami,

3. Na parterze planujemy mieć sypielnię a górę pozostawić dla chłopców (Mateusz ma 3 latka, a Jakub będzie z nami za 1,5 miesiąca), w związku z tym powiększamy łazienkę na parterze o wnękę na prysznic kosztem kotłowni oraz planujemy wcisnąć bidet. Pewnie pralka wyląduje w kotłowni lub kuchni.

4. Od kotłowni robimy dodatkowe drzwi na zewnątrz, bo piec na gorszek będzie a nie gazowe, więc żeby było wygodniej z dworu nosić co tam będzie potrzeba

5. Oddzielnie kupimy projekt garażu dwustanowiskowy z bud gosp, gdzie będzie prysznic, kibelek i umywalka oraz miejsce na opał. Podczas imprez na powietrzu unikniemy spacerujących po domu gości, którzy w miarę rozkręcania się imprezy zapomną o zdejmowaniu butów :wink:

Dwa poziomy w salonie zostawiamy, koniecznie dwa okrągłe okienka na przodzie również, podobnie z kolorystyką całości z zewnątrz.

Co do tego stryszku to bardzo dobrze, że jest - zawsze się coś upchnie - a to sanki, a to narty.. i inne klamoty

Jeszcze wracając do ogrzewania chcemy z tradycyjnej kotłowni rozprowadzić też rury ogrzewania podłogowego do łazienek, kuchni, holu i w salonie dookoła zamiast kaloryferów. Myslimy też o odkurzaczu centralnym, ale zobaczymy jak to wyjdzie. Mąż juz mysli jak to zrobić, żeby było taniej 8)

Jak sobie jeszcze coś przypomnę to dopiszę, bo teraz padam ze zmęczenia :) Już się nie mogę doczekać kolejnych fotek z Waszego placu budowy. Pozdrowienia, marysia i adam

Witaj Marysiu. :D

Widzę,że też macie już dokładnie przemyślane pomieszczenia :D Szkoda tylko,że chcecie zrezygnować z wykusza na dole :cry: On ozdobi dom no i wnętrze.Jest bardzo zgrabny i stworzy przyjemny klimacik przy jadalni. No i sam dom nie będzie taki prosty. Jak zobaczysz na fotkach-my też mamy osobne wejście do kotłowni :lol: Chyba dobry pomysł bo Wy myślicie tak samo.My też będziemy mieć piec na miał lub groszek.Też chcemy podłogowe ogrzewanie całego dołu natomiast góra ma mieć kaloryfery.Ten największy pokój będzie podzielony na dwa pokoje. Ponieważ mamy troje dzieci to potrzeba trzech pokoi no i nasza sypialnia będzie ta środkowa z wyjściem na balkon :D .Na dole też jest pokój powiększony o tą mała ubikację.Natomiast łazienka będzie przeniesiona w miejsce kotłowni przy schodach.Kotłownia będzie zmniejszona i nie duża.Tam ma być piec i bojler do ciepłej wody.łazienka będzie z dużym oknem a prysznic umieścimy pod schodami...Myślimy,że to dobre rozwiązanie.

Okna dachowe zostawiamy tak jak są w projekcie (ewentualnie dokupimy dodatkowe)

Wolno stojący garaż w późniejszym czasie wybudujemy w dalszej części działki.Wasze rozwiązanie garażu też jest ciekawe :D

Po południu wkleję następne fotki.

HEJ:)

No więc widzisz.. z tym wykuszem to jest tak, że skoro będą okna z facjatkami z prawej i lewej strony dachu to ten daszek od wykusza do tego wszystkiego będzie słabo wyglądął , tzn będzie za dużo tych skosów i udziwnień. No sama przyznaj.. 8) Poza tym wiesz... planujemy wykończyć dom nie w stylu nowoczesnym ale bardziej stylowym. Mamy duże drewniane meble o ktorych rozplanowaniu musimy mysleć już teraz. Duży prostokątny stół nie będzie pasowął do wykusza - bardziej by się sprawdzil okrągły.

Z tą łazienką nieźle wymyśliliście! Nie wpadliśmy na to ale płaczę, że będzie ona taka mała. No i że okno od kotłowni będzie od ulicy.. jakoś słabo to widzę. A Wy proszę - duże okno połączyliscie z łazienką. Tylko jak tak patrzę na projekt to nie wiem dokąldnie co i jak - w związku z tym mam prośbę - czy mogłabyś wkleić lub wysłać mi na priva projekt po zmianach? Może być zwykły odręczny rysunek :)Rzucimy okiem, bo to naprawdę dobre rozwiązanie by było. Zwłaszcza że sypielnię planujemy mieć na dole więc łazienka powinna być funkcjonalna.

I Was namawiam do sypialni na dole. Nas przekonala moja siostra cioteczna mówiąc że dopiero miała dzieci małe (też trójka) a już mają swoje sympatie. Mieszkają w nowym domu od roku. Wcześnije mieszkali w starym więc mają porównanie. Dzieci przychodzą późno, odwiedzają ich znajomi - po co więc dyskomfort zarówno z jadnej jak i drugiej strony. Niech sobie dzieci mają górę z wygodną łazienką a my dół. Teraz mieszkamy też w domu i uwierz mi - nogi wysiadają jak się biega z góry na dół - z dołu do góry. U góry (póki mamy dwójkę dzieci) zrobię w tym najmniejszym małą komputerownię.

Co do ogrzewania podłogowego to myslimy podobnie jak wy - na dole podłogówka, na górze kaloryfery. :D Tam gdzie będzie mały salonik z opuszczonym poziomem będą płytki ceramiczne oraz taka "rama" wokół pozostałej częśći - czyli w holu i jadalni, gdzie w środku będzie parkiet.. tak to sobie wyobrazamy..

Przekazujemy Wam radę jaka usłyszeliśmy - mianowicie jak będziecie kłaść rury pod posadzką w kuchni to nie róbcie tak gęsto jak w pozostałych pomieszczeniach - w kuchni zwykle jest cieplej od gotowania i pieczenia - żeby nie było Ci za gorąco. No i oczywisćie oddzielne obiegi do kuchni, łazienki, żeby w razie czego można odłączyć. :wink:

Powiedz - czy zastanawiałaś się nad wyglądem kolumn w elewacji(najogólniej mówiąc, bo kolumnę przypominają tylko okrągłym przekrojem)? Ja sobie ostatnio głowę nabijam jak zrobić - czy nie wstawić przypadkiem bazy i głowicy? Bo tak to są takie "łyse" i czy nie zrobić tak w ogóle podwójnych tych kolumn z przodu? Tylko obawiam się , że mogą zasłonić te śliczne okrągłe okienka a tego bym nie chciała. I czy wtedy jeśli zmiana kolum z przodu to czy zmieszczą się one przy elewacji ogordowej takie same? Czy nie będzie za ciasno?

No własnie,.... wiesz ja mam 4 strony A4 takich myśli i rozważań ... mogłabym pisać i pisać...

Szkoda że mieszkamy tak daleko od siebie :-? bo tę kawę , którą piję teraz mogłybyśmy wypić razem i wymienić poglądy.

Widzisz, u nas nie ma jeszcze fundamentów a ja już myślę i planuję nawet kształt i kolor firanek hehehe :) :D

Proszę Cię - wyśłij mi te zmiany co do łazienki - dobrze? Z góry dzięki :lol:

Marysiu. Fotki wgrałam :D Myślę,że dużo zobaczycie i będziecie zorientowani.Co do łazienki obiecuję,że dam Wam projekt tylko muszę poszukać gdzie jest.Może będzie nawet odręczny :oops: :D Zobaczymy. Co do kolumn... Sama jeszcze nie wiem :cry: Ale chyba dam zrobić gładkie dół i górę czymś ozdobić???? Wy chcecie mieć bardziej stylowy dom.Natomiast my będziemy mieć raczej nowoczesny styl.Chociaż mnie się bardzo podobają takie delikatne stylowe meble... Ale na razie nie stac mnie na nie :oops: :cry: Może kiedyś zmienię meble? :roll:

Z tą kawą to nie ma problemu :D Jak już będziemy gotowi to Was zaprosimy na oględziny :lol: no i kawkę :lol: Troszkę daleko mieszkacie ale chyba warto będzie... Kończę bo jestem skonana.Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę.

ojjj no teraz to widzimy dużo rzeczywisćie na tych fotkach :) Pięknie widać te okna na ogród po takim lekkim łuku.. Jak pójdzie strop i dach to dopiero będzie wszystko widać. Ciekawi jestesmy jak to rozwiązane łazienki wyjdzie.. Czekamy na kolejne fotki:) i pamiętaj o tym projekcie :)

m&a

Marysiu. W/G projektu ściany nośne mają grubość 18 cm. Natomiast my robimy ściany 24cm. wysuwając różnicę na zewnątrz budynku.Nie możemy się zdecydować na strop...czy Teriva czy inny tańszy takie gotowe płyty ??? Czy macie już wycenę swojego stropu? I na jaki się zdecydowaliście? Schody robimy betonowe :wink: Jutro zrobię ten rysunek łazienki :wink: pa pa Roxi

Żeby uzyskać grubość ściany 18 stosuje się ceglę o naziwe MAX, do tego trzeba dać wełnę aby uzyskać najlepszy współczynnik ciepłoty. My zdecydowaliśmy się na cegłę ceramiczną POROTHON (24m). Do ściany o grubości 24 cm ocieplenie (styropian) należy zastosować grubości 15 cm. Strop będziemy mieć tradycyjny lany, najtańszy i najbardziej wytrzymąły. Schody także lane betonowe. ... Nie myśl sóbie że ja taka mądra jestem :D:D to wszystko mąz mi dyktował 8)

A teraz jeszcze dodaje , że :

Jeśłi będziecie kryć dachówką to najlepsza betonowa BRAAS - najmniej jest na nią reklamacji w powłoce CISAR (inaczej ceramiczna)- od pół roku na rynku.

Rynny najlepsze metalowe:)

Bardzo ważne jest ocieplenie dachu - polaca pełne deskowanie, papa, dachówka.

Poddasze - w krokwy wełna gr 20cm, następnie 5 cm na mijankę - zyskujemy wtedy ok 3 stopnie ciepła w domu.

KONIEC WYKŁADU :D:D rozkręcił się .....

Jakie będziecie mieć tynki wewnątrz - wapienne?

A na zewnątrz jaki tynk?

Witam Roksanko. Od jakiegoś czasu razem z mężem śledzimy Wasz dziennik budowy gdyż także mamy projekt pięknej Glorii. Z tego co widze to dzieli nas tylko ok. 30 km. My w tym roku dopiero rozpoczniemy i robimy same fundamenty domu, natomiast budujemy także garaż z pomieszczeniem gosp., i kotłownią i to będzie zrobione w całości w tym roku, a reszta mamy nadzieje że na wiosne. Nie możemy doczekać się kolejnych Waszych fotek!! Pozdrawiamy