Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ułożenie kostki - robocizna

toomas

Recommended Posts

Czy układanie kostki i wykonanie podbudowy to jakaś wielka filozofia ?

Trzeba mieć tylko czas, a z czasem u budujących pewnie najgorzej. Wiele tych prac z budowlanki to nie jest jakieś wielkie know-how.

Może ktoś więc wyłoży krótko i jasno teorię układania takiej kostki na przykład. No i co najważniejsze - zrobienia podbudowy.

U mnie jest ok 65m2. Kostka z obrzezami to 5700, robocizna narazie prognozuje 65x80=5200 czyli w sumie 10900. Srednio wychodzi 167 zl/m2. Szok. Gadałem jeszcze z gosciem z firmy co handluje kostką i on tez mowi że bez ceny kostki trzeba liczyć ok 80 zl.m2. Przeciez to chore jakieś. Najgorsze że czasu brak...

Witam! Mam podobną sytuację, też sami nie wiedzą ile brać. Wydaje mi się, że powinieneś wziąc jakieś namiary od forumowiczów i sprowadzić ekipę z innego rejonu, a przy okazji załatw im jakies dodatkowe prace w swojej okolicy wtedy chętniej przyjadą. Dla przykładu sprawa z przed 3 lat, znajomemu okoliczni wyceniali budowę chałupy 50tys, inni za 75tys, sprowadził ekipę z kieleckiego i kosztowało go 25-30 tys za dom ok 260m2, z dachem, ociepleniami murów i poddasza włącznie! Drą szmaciarze ile wlezie, niestety.Nie daj się!

70-80zł /1m2 to normalna cena za układanie kostki granitowej , poniżej tej ceny jest różnie można trafić dobrą ekipę ale najczęściej trafiają się partacze .

przykład z przed 3 lat (he he było wyżej) , klient kupił kostkę chciał dodatkowo ekipę , zorganizowałem ludzi za 45zł /1m2 , klient stwierdził że za drogo (bo jak to możliwe żeby w tydzień zarobić kilka tysięcy :evil: ) więc zatrudnił miejscowego , po miesiącu przysłał mi zdjęcia podwórka i muszęprzyznać że ładnie wygląda ale tylko z daleka , na zbliżeniach widać fugi na "dwa palce" , a kostka wygląda jakby ktoś nie układał a tylko łopatą porozrzucał i zawibrował bez poprawiania .

znalazłem fajną dyskusję w necie na temat układania kostki :

..:Michal::.. wrote:
    > Witam!
    > czy ktos moglby mi doradzic jakie srodki psuchotropowe brac zeby ukladac
    > kostke granitowa. kupilem 500kg kostki 4/6, boki posadowilem na cemencie
    > teraz przyszla kolej na ukladanie reszty.
    > No i mam problem, kazda kostka jest inna, ciezko dopasowac te kostki, tu
    > cos wystaje tam znowu nie ma rownej krawedzi itp.
    >
    > czy ktos moze cos doradzic? szlifowac boki szlifierka ?
    > podobno sa 2 techniki:
    > na zadkim cemencie w powstale szpary wsypuje sie granulat kamienny
    > na "styk" - podobno dobry brukarz układa 10m kw na dzień. czyli ja w ciagu
    > dnia zrobie 1-2m ?
    >
    > chyba przecenilem swoje nerwy i zaczne trenowac joge.
    >

Witam
    Wlasnie na tym polega doswiadczenie brukarza ze umie je sobie dopasowywac.
    Widzialem jak ze stosu kostek wybiera ta odpowiednia. To nic ze one z gory
    sa nierowne, pozniej zageszczarka to wyrowna ;-)

--

Z tego co wiem to rozwój duchowy może następować również podczas
    cierpliwego i uważnego układania kostki brukowej. O ile wcześniej nie
    dostaniesz tzw 'kurwicy', która skutkuje cofnięciem się do niższej formy
    życia w przyszłym wcieleniu.
    Dlatego lepiej wziąc brukarza i niech każdy robi swoje.

rg

w linku poniżej jest kilka zdjęć zrobionych podczas przygotowywania terenu i układania kostki (na tle żółtego budynku)