Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dojazd do garażu (ok22m-robić prosty czy po łuku?

Recommended Posts

Po wstępnym wmalowaniu naszego domku w mapę otrzymaliśmy następujący obraz:

z uwagi, że droga przed działką jest trochę kręta to dom w największej odległości oddalony będzie ok 22-24m a w najbliższej 11-14 (dokładne wymiary wyjdą jak budynek usadowi geodeta, a i droga w realu odbiega troche od tego co na mapie)

po stronie gdzie odległość będzie te ponad 20 jest garaż i mamy problem z zaplanowaniem trasy dojazdowej do garażu i przy okazji ścieżki do domu- dlatego proszę Was o zapisanie swoich rozwiązań, może ktoś ma jakieś zdjęcia ...

czytałem gdzieś kiedyś, że nie powinno się robić prostego podjazdu do domu, bo to wydłuża tę drogę optycznie, raczej sugerowali żeby zrobić coś gdzieś po łuku- ale to wiąże się z wykonaniem też krętej dróżki dla pieszych lub wykonaniem skrzyżowania tej dróżki z dojazdem

wszelkie sugestie wskazane, chcemy utwardzić sobie kawałek drogi i można by już mniej więcej wstrzelić się w ostateczny kształt jaki będziemy chcieli otrzymać

Od 4 lat jeżdżę od ulicy do garażu - łamańcem.

I to najgorsze, najgłupsze rozwiązanie jakie zastosowano, by uchronić przed wycięciem, modrzewie posadzone przez poprzedniego właściciela.

Trzeba było ciąć i posadzić nowe, a wjazd zaplanować w linii prostej.

O ilości otarć na zderzakach auta - nie wspomnę !

Może zamieść jakiś rysunek poglądowy.

Ale moim zdaniem kombinowanie z łamańcem nie ma sensu. Wydasz więcej i później możliwe, ze będziesz się meczył wjeżdżając. Dużo manewrowania żeby te kilka metrów przejechać.

Jeżeli nie chcesz mieć optycznej dali to może prawo lewo zrób jakąś falę. Wtedy optycznie nie będzie to droga prosta, ale żeby wjechać do garażu nie będziesz musiała kręcić kierownicą.

Od 4 lat jeżdżę od ulicy do garażu - łamańcem.

I to najgorsze, najgłupsze rozwiązanie jakie zastosowano, by uchronić przed wycięciem, modrzewie posadzone przez poprzedniego właściciela.

Trzeba było ciąć i posadzić nowe, a wjazd zaplanować w linii prostej.

O ilości otarć na zderzakach auta - nie wspomnę !

To proste. Jak w przypomnianym wczoraj nielubianym poniedziałku. W kostce dwie ładne koleiny :D Wjeżdżasz, puszczasz kierownicę.. i tylko hamujesz po dojechaniu.

• 1 month później...

Widzę, że temat coś przycichł...

Generalnie im prostrza droga tym łatwiej parkować, mniej rozjechanych krzaczków i obitych świateł. Specjaliści od perspektywy i feng shui mogą być tym zdegustowani ale to ich problem.

Może warto jednak zastanowić się jak będzie wyglądał wyjazd na ulicę: panuje u części kierowców przekonanie, że z posesji wyjeżdża się tyłem, po czym (po zapięciu pasów i poprawieniu lusterka...) wykręca się i rusza w swoją drogę. U mnie jest dość duży plac pomiędzy garażem i bramą, który nie tylko umożliwia manewrowanie i bezpieczny wyjazd przodem ale i jest wygodnym miejscem do stawiania samochodów gości (zwłaszcza tych, ktorzy przyjeżdżają na kilka dni).

Sumując: wygoda i bezpieczeństwo na pierwszym miejscu.

Zrób prosty ale możesz go trochę połamać - czyli z którejś strony dodac zaokrąglenie, może poszerzyć, potem nieco zwęzić, urozmaicić ciekawą rośliną z boku etc. Nie musisz robić zakrętasów, wystarczy prostą drogę trochę poszerzyć i zwęzić w paru miejscach żeby było ciekawie.

• 2 weeks później...

No własnie też stoję przed wyborem. Bardzo podoba mi się droga po łuku i chyba jednak się na nią skuszę. Na szczęście nie mam problemów z manewrowaniem, więc myślę, że będzie dobrze. Droga od bramy do garażu ma 50 metrów, więc po łuku będzie ciekawiej wyglądać.

:D