Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D24 Z WYKUSZAMI typ II

Gość Krzyszto

Recommended Posts

Gość Krzyszto

Czy ktoś budował dom d24 z wykuszami typ II? Kupiłem już projekt, zabieram się za fundamenty. Zastanawiam się nad zmianą technologii na 3-warstwową ścianę (keramzytobeton+wełna+keramzytobeton). Proszę o cenne wskazówki, lokalizację domu lub adres e-mail.

Pozdrawiam Krzysztof :-?

Witaj!

Jeszcze nie powstal, ale juz jest w drodze. W tym roku bedzie przykryty dachem.

Co do zmian w scianach konstrukcyjnych, to masz pelna dowolnosc i zrobisz jak Ci sie przysni. Ja stawiam z PTH 30 P+W + 12 cm styropianu i tynk akrylowy. Wedlug odpowiednich wyliczen wychodzi 0,23 U. Powinno wystarczyc. Dobry standard w polsce to 0,25. Przy takiej konstrukcji sciany jaka przewidujesz, prawdopodobnie osiagniesz taki wspolczynnik.

Powodzenia

W razie pytan wal smialo na priva.

Witam

Mam już wybudowany domek z Keramzytobetonu (Optiroc), Wykusze dwa. Inny projekt. Te pustaki nie nadają się do budowania. Jeżeli ściany proste i kąty 90 stopni, to może OK. Ale nalezy zaopatrzyć sie w piłę elektryczną, którą bedzie sie cięło pustaki oraz ekipę która posiada wiele cierpliwości. Młotkiem murarskim tego nie utnie, a o skosach nie ma co marzyć. Ja mam ściany w niektórych miejscach uzupełniane gazobetonowymi. NIE DAŁO SIĘ INACZEJ! Przewiduje 10cm wełna + tynk mineralny.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Witam

Mój majster (od stanu surowego) powiedział, że to najlepiej zrobuony projekt wg którego budował. Jestem laikiem budowlanym, a umiałem ten projekt "przeczytać" bez sięgania do fachowej literatury. Jedyny niedociągnięty szczegół w D-24 to sposób zabudowy nad wykuszami (połączenie okna z podbitką dachową) - tutaj trzeba troche pokombinować - ja akurat trafiłem na podbitkarza z weną twórczą i zrobił mi to bez problemu. Wcześniej byłem o tą zabudowę spytać w miejscu gdzie kupowałem projekt i pani architekt stwierdziła, że rzeczywiście brakuje rysunku, który by ta zabudowę ilustrował.

Generalnie projrekt polecam.

Pozdrowienia B.

• 5 months później...
Poszukuję kogoś kto buduje D24 , jestem ciekawa z jakich materiałów budujecie , czy coś zmieniliście w projekcie. Jestem z Łodzi i chętnie bym taki dom zobaczyła na żywo. :o Zastanawiam się nad zmianą okien w wykuszach: zamiast trójdzielnych ,które kojarzą mi się z oknami w domu kostce chciałabym okna dwudzielne ale nie wiem czy dobrze będą wyglądały?

• 1 month później...
co do okien zrezygnowalismy z wykuszy, mamy okna zamówione wszystkie podzielone na 2 części. a zmainy : poniejszylismy łazienk - mamy za to wieksze pomieszczenie gospodarcze, nie mamy wejscia z kuchni zaprojektowanego - wchodzi sie przez jadalnie. NIE ZAMIENIŁABYM GO NA ZADEN INNY :lol:

• 2 months później...

Zdecydowanie popieram ... również jestem za rezygnacją z wykuszy.

Tym bardziej że jeden wychodzi mi od północy a drugi od wschodu :)

Nie przekonała nas też spiżarka w kuchni (na jej miejscu zrobimy sobie wysunięty blat do szybkiego śniadania. W jadalni i kuchni będą dwa symetryczne (dzielne na pół) okna 175 + 115. Narysowaliśmy sobie rzut od frontu żeby zobaczyć jakie wyszły proporcje i wyglądało odjazdowo.

Jeśli idzie o front to jeszcze będziemy mieli poszerzony i wydłużony garaż.

W obecnym stanie może to być komfortowy garaż na jedno auto i niemiłosiernie ciasny na dwa. My chcemy w miarę znośny na dwa :)

Zamiast małego okienka w wiatrołapie, znacznie bardziej podobają mi się szerokie drzwi z bocznym przeszkleniem.

itd ... itd...

Pozdrawiam,

Wojtek

my też powiekszyliśmy garaż, zmniejszyliśmy WC na rzecz pom. gosp. kuchnia bez spiżarki. wiatrołap poszerzony do obrysu sciany zew (nasz ciesla wymodził wowczas ekstra daszek), dalej tak samo postąpiliśmy z drzwiami tarasowymi przesuwając je do obrysu sciany zew. dalej podnieśliśmy domek o scianke kolankową a klatka schodowa wyszła obok garderoby w holuu, zmieniliśmy konstrykcje dachu wraz z kątem nachylenia (na 35 st) - wyszło ekstra poddasze (szacunkowy koszt uzyskania wspaniałego poddasza to około 8 tyś . Napewno warto!! No i skoro z wykuszami to pozostały okienka w jadalni i salonie jak w projekcie z małą modyfikacją- boczne okienka wykuszu nie są w kącie prostym z oknem wiekszym tylko w kącie rozwartym około 125 st wygląda cudo. Na początku chcieliśmy bez, ale teraz wiemy ze popełnilibyśmy wielki błąd rezygnująć z wykuszy.

Dziś moze jeszcze zrównalibyśmy obryś sciany garażu poprzez pom gosp dalej łazienke i sypialnie w jednej lini prostej. Przez to uzyskanie wiekszych pomieszczeń no i taniej brak w dachy kosza i grzbietu

A pro po witamy w klubie D24

• 2 years później...
  • 1 month później...