Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy u was słychać wiatr na poddaszu?

Recommended Posts

Denerwują mnie silne porywy wiatru, które są słyszalne na poddaszu.

Całość wykończona, ocieplona, zabudowana, ale przy silnych podmuchach słychać taki głuchy odgłos wdzieranego się wiatru pod dachówki,

do tego czasami trzepocząca folia, mimo, że jest podbitka.

Deskowania nie ma.

Czy tylko u mnie tak jest, czy to normalka?

A masz wykończony stryszek? Może to z niego te dźwięki idą.

Stryszek jest bez ocieplenia, po prostu tylko folia,

ale ocieplony standardowo strop nad poddaszem.

Część ogłosów zapewne z tego wynika,

ale zdecydowana większość to dostające się odgłosy świstu i podmuchów wiatru z zewnątrz, a także wiatru "przelatujacego" przez połać dachu pod dachówkami.

A przy jakiej sile wiatru to słychać? Taki mocniejszy, ale "zwykły" wiatr, czy wichura?

Raczej przy tych bardzo mocnych, np. jak wczoraj, i w poprzednim tygodniu - chyba w piątek albo w sobotę.

Przy zwykłych mocniejszych to jeszcze nie jest stresujące, bo tylko czasami przy całkowitej ciszy da się coś usłyszeć.

Denerwują mnie silne porywy wiatru, które są słyszalne na poddaszu.

Całość wykończona, ocieplona, zabudowana, ale przy silnych podmuchach słychać taki głuchy odgłos wdzieranego się wiatru pod dachówki,

do tego czasami trzepocząca folia, mimo, że jest podbitka.

Deskowania nie ma.

co prawda mam parter, ale z poddaszem-graciarnią i nic nie słychać - a nie mam podbitki

a folia dobrze położona nie powinna trzepotać - mi w kilku miejscach trzepotała ale "naprawiłem" :-)

przy mocnej wichurze bardziej słychać sam wiatr

coś musi być nie tak, fakt że wiatr jak wieje to musi go być słychać, ale jak folia trzepocze i wiatr mocno szaleje pod dachówkami to może się to niezbyt miło zakończyć i będziesz po konkretnym wietrze zbierać dachówki z okolicy.

Ciężko jest oceniać jak się nie widzi.

.......

Deskowania nie ma.

To jest właśnie wada dachu bez deskowania.

Samo trzepotanie folii to "małe piwo".

Należy pamiętać, że najtrwalsza folia ma jakąś wytrzymałość i po pewnym czasie przestanie trzepotać, ...bo najzwyczajniej ulegnie uszkodzeniu.