Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co wokol kominka?

bimbelt

Recommended Posts

Kominek bedzie bialy, posiada ramke z czerwonego trawertynu. Podloga bedzie w panelach (teak, kempas). Pytanie - co wokol kominka?

Myslalem napierw o kaflach w kolorze zblizonym do trawertynu. Niestety nic takiego nie moge znalezc. Obecnie zastanawiam sie czy nie dac czarnych/grafitowych. Tylko jakos nie umiem sobie wyobrazic calosci.

A moze cos calkiem innego? Jakies nietypowe rozwiazanie zamiast plytek?

Kominek bedzie bialy, posiada ramke z czerwonego trawertynu. Podloga bedzie w panelach (teak, kempas). Pytanie - co wokol kominka?

Myslalem napierw o kaflach w kolorze zblizonym do trawertynu. Niestety nic takiego nie moge znalezc. Obecnie zastanawiam sie czy nie dac czarnych/grafitowych. Tylko jakos nie umiem sobie wyobrazic calosci.

Ja mam szybę przezroczysta na podłodze jesionowej.

Ja mam szybę przezroczysta na podłodze jesionowej.

Jeśli możesz wrzucić zdjęcie tej szyby, to śmiało.... Bardzo ciekawe rozwiązanie. Mi osobiście nie bardzo się podobają te wszystkie okładziny z gresu, czy terakoty wokół kominka, choć wiadomo że to bardzo praktyczne. Tak więc Twoja propozycja może być fajnym rozwiązaniem.

Podejrzewam, że taka szyba też nie będzie tania, trzeba sprawdzić u szklarza. Może jednak negocjuj u tego samego kamieniarza trawertyn po jakiejś ludzkiej cenie, skoro już skasował za ten na kominek.

Rozumiem ból, bo Spatherm Varia w trawertynie potrafi zabić ceną, ale cóż na jakieś szaleństwo trzeba sobie pozwolić !

Mnie też rozsądek opuścił przy temacie kominka - będzie kaflowy z artystycznej kaflarni, z szamotem w środku - taki piecokominek, wkład chyba jednak Tarnava, bo lepszy by mnie już całkiem wykończył. Cena coś się już w rozmowach z wykonawcą zbliża do 13-14 tys. - maskara ! Ale muszę, bo się uduszę ! :wink: :lol: I nie żałuję, cięcia poszły już gdzie indziej - właśnie w kierunku rzeczy łatwiejszych do wymiany.

Ty chyba nie masz za bardzo wyjścia - panele są niedopuszczalne przy kominku, jakieś kafle będą się bardzo gryzły z tym cackiem, z tą szybą też nie wiadomo co i jak - i potem jak będzie Cię stać, to będziesz to rozwalał lub skuwał ?! :o :cry:

Taka opaska z trawertynu bardzo podkreśli też urodę Twojego minimalistycznego kominka.

Lepiej kup jakąś tańszą lodówkę w promocji, potem jak się odkujesz kupisz nową lepszą, a tą wstawisz do garażu na wodę i piwko. :wink: :lol:

KiZ moge Cię prosić o opinie jak szkło Ci się sprawuje? I czy np. przy małych dzieciakch (jeśli posiadasz) jeżdżących po podłodze przeróżnymi autkami czy szkło się bardzo rysuje?

Jako że mój parkieciarz zaszalał i poleciał z drewnem pod sam kominek, teraz żal mi podłoge niszczyć więc tak zostanie (zreszta b.ładnie to wygląda).

I jeszcze jeśli możesz (najwyzej na priva) podaj proszę dokładne namiary na szklarza...i czy to faktycznie dobra cena, bo jeszcze sie nie dowiadywałam.

• 10 months później...
Nie zapominajcie, że ta szyba będzie wystawała ponad poziom podłogi.

Łatwo bedzie sie o nią zaczepić i "zaryć nosem", chybaże kominek stoi w jakis kącie. Jeżeli blisko szlaku komunikacyjnego takie rozwiąznie darowałabym sobie.

Dorota

Przecież można tak zrobić, żeby wylewka była cieńsza w tym miejcu o grubość szyby i zlicować ją z resztą podłogi...

A w ogóle to moi rodzice mają parkiet przy kominku i jeszcze pożaru nie było :lol: Jeśli nie ma się otwartego paleniska i pali się w zamkniętym wkładzie, to w czym problem?

• 7 months później...
Nie zapominajcie, że ta szyba będzie wystawała ponad poziom podłogi.

Łatwo bedzie sie o nią zaczepić i "zaryć nosem", chybaże kominek stoi w jakis kącie. Jeżeli blisko szlaku komunikacyjnego takie rozwiąznie darowałabym sobie.

Dorota

Przecież można tak zrobić, żeby wylewka była cieńsza w tym miejcu o grubość szyby i zlicować ją z resztą podłogi...

A w ogóle to moi rodzice mają parkiet przy kominku i jeszcze pożaru nie było :lol: Jeśli nie ma się otwartego paleniska i pali się w zamkniętym wkładzie, to w czym problem?

ja mam hartowana szybe na podlodze jesionowej a wlasciwie to zostala wpuszczona w parkiet i mam jeden poziom podlogi w calym salonie:)