Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prąd - coraz droższy, jak zaradzić

Recommended Posts

Witam

Często słysze w necie o urzadzeniach stabilizujacych prad..

znalazlem przykład: http://www.allegro.pl/item316305306_rachunek_za_prad_mniejszy_do_30_legalnie_1_5_kw.html

mam pytanie do was moi drodze forumowicze - CZY TO JEST PRAWDA ?

i czy w ogole to sie opłaca... jestem zdesperowany bo rachunek za prad w domu rodzinny przyszedl masakryczny i zuzycie 50% wyzsze niz do tychczas a nic nowego czy innego nie uzywane bylol

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja własnie zapłaciłem ... podobna suma - ponad 320 :-?

mam wlasnie dwie taryfy i kurcze szok...

u mnie 2 kompy chodza 24h ...

jak temu zaradzić ?

wyłączyć te kompy, wyłaczyć lodówke, zamiast herbaty pic zimna woda z sokiem ...

to tak na gorąco, co mi wpadło do głowy

aaa i chodzic w pomietych spodniach /nie prasowac/

chyba :-?

u mnie przy przy liczniku 2- taryfowym po 35 dniach przyszedł rachunek 86,96 zł. Ostatnio trochę się zmądrzyłam i nie czekam na inkasenta 2,3 miesiące tylko po upływie miesiąca dzwonię do energetyki z prośbą o wystawienie rachunku. Łatwiej z płaceniem. U nas na okrągło podłaczona jest lodówka, osobna zamrażarka i pompa od oczyszczlani scieków. Do tego w dużej ilości pralka, tv. Jednak pralka i zmywarka nastawiana jest na czas i uruchamia sie w nocy.

Pociesze chyba autora wątku dostałem dziś rachunek 320zł jedna taryfa :(

za dwa m-ce

(?)

dwa miesiace i 6 dni, poprzedni mialem 240zł a do niedawna w mieszkaniu 140-160 przychodziło szczerze mowiac to mnie ten prad troche przeraza. Styl życia ilość sprzetu jak wcześniej doszły pompki CO a rachunek 100% w górę.

u mnie 2 kompy chodza 24h . telewizro wieczorami. ale to nie bierze az tykle pracy aby mial zaplacic 350 zl rachunku

Witam

Same komputery pociągną ci około 10KW dziennie x 30 dni = 300KW x średnio 0,4zł = 120 zł .A gdzie lodówka pralka sprzęt RTV oświetlenie ....... nazbiera się .

Gość ZW

Nie bez powodu pseudo "test" urządzenia przeprowadzono amperomierzem. Licznik mierzy moc tzw. czynną (za którą się płaci) a nie ampery.

Jeśli sprzedawca przygotuje test w którym uzyska różne wskazania liczników energii (w kWh) z realnego obciążenia a nie 4 świetlówek po 20 W (na 4 świetlówkach sam błąd pomiaru będzie ważył), to być może poznamy noblistę.

Podsumowując - lipa

pozdrawiam

u mnie 2 kompy chodza 24h .

mi przy wyborze, I lub II taryfy elektryk praktycznie wytłumaczył, że dwie taryfy maja sens, jesli zuzycie na II będzie wyższe niz na pierwszej. Jeśli u Ciebie 2 kompy chodzą non-stop, to może taniej Ci wyjdzie jednak jedna taryfa?