adamekxyz 28.02.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Witam serdecznie,po roku zebralem wszystkie faktury z budowy - wyszlo tego kilkaset sztuk,postanowilem sie zabrac do wypelnienia zeznania do zwrotu roznicy Vat i nabralem watpliwosci: 1. Jesli na fv jest np. 5-10 pozycji wpisujemy je w zeznaniu rozumiem w kazdym wierszu oddzielnie(kazdą pozycję towaru)?2. Jaki procent Vatu mogę odliczyc w przypadku korzystania z ulgi budowlanej? Dla FV które odliczylem w ramach ulgi rozumiem ze stosuję nizszy procent do pozostalych wyzszych? dziekuję za rady ale robie to po raz pierwszy stad moje watpliowsci,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 28.02.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 qurcze jest juz o tym watek naprawde poczytajcie forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamekxyz 28.02.2008 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 szukalem i czytalem z pol godziny, jednak na te 2 pytania nie udalo mi sie znalesc jasnej odpowiedzi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 28.02.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 wystarczylo w tamtym watku zadac to pytanie i czekac na odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 28.02.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 temat watku: zwrot-vat-u-za-materialy-tok-postepowania tam zobacz co napisal np. byszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.02.2008 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 AD1 Nie, suma z jednej faktury w jednym wierszu AD2. Na 99% tak. - nie miałem ulgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajur 29.02.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Masz fakturkę, z której odliczasz podatek np. dla dwóch z pięciu towarów. W piątej kolumnie podajesz sumę tych dwóch towarów.W drugiej kolumnie wypisujesz liczby porządkowe z faktury poszczególnych zsumowanych w wierszu towarów. Pozdrawiam,Ajur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LubMar 29.02.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 najlepiej oddaj wszystkie faktury do biura rachunkowego, zapłacisz pare złotych (u mnie wyszło 400) ale bedziesz miał spokój i pewność że dobrze wszystko policzą i wypełnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 29.02.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Witam serdecznie, po roku zebralem wszystkie faktury z budowy - wyszlo tego kilkaset sztuk, postanowilem sie zabrac do wypelnienia zeznania do zwrotu roznicy Vat i nabralem watpliwosci: 1. Jesli na fv jest np. 5-10 pozycji wpisujemy je w zeznaniu rozumiem w kazdym wierszu oddzielnie(kazdą pozycję towaru)? 2. Jaki procent Vatu mogę odliczyc w przypadku korzystania z ulgi budowlanej? Dla FV które odliczylem w ramach ulgi rozumiem ze stosuję nizszy procent do pozostalych wyzszych? dziekuję za rady ale robie to po raz pierwszy stad moje watpliowsci, pozdrawiam add. 1 każdą fakturę rejestruje się w jednym wierszu, wskazując które pozycje należy brać pod uwagę w kwestii zwrotu VATu, pod warunkiem, że odliczeniu podlegają tylko niektóre pozycje. Jeżeli cała faktura nie podaje się pozycji Jeżeli w ramach ulgi budowlanej odliczono pewne pozycje (nie koniecznie całą fakturę to należy to wpisać w innym załączniku VZM-1/A lub VZM-1/B, w zależności od tego czy materiały były odliczane w ramach ulgi mieszkaniowej czy nie. Trzeba też brać pod uwagę fakt czy inwestycja wymagała pozwolenia na budowę czy nie. Wyliczenie kwoty zwrotu przez osobę fizyczną, która nie korzystała z ulg mieszkaniowych Kwota zwrotu wynosi: 68,18% kwoty podatku VAT zapłaconego w cenie materiałów budowlanych nie więcej niż: 12,295% z kwoty stanowiącej iloczyn 70 m2 x cena 1 m2 - jeżeli inwestycja wymaga pozwolenia na budowę 12,295% z kwoty stanowiącej iloczyn 30 m2 x cena 1 m2 - jeżeli inwestycja nie wymaga pozwolenia na budowę Wyliczenie kwoty zwrotu przez osobę fizyczną, która korzystała z ulg mieszkaniowych Kwota zwrotu wynosi: 55,23% kwoty podatku VAT zapłaconego w cenie materiałów budowlanych nie więcej niż: 9,959% z kwoty stanowiącej iloczyn 70 m2 cena 1 m2 - jeżeli inwestycja wymaga pozwolenia na budowę 9,959% z kwoty stanowiącej iloczyn 30 m2 x cena 1 m2 - jeżeli inwestycja nie wymaga pozwolenia na budowę Ilekroć jest mowa o „cenie 1 m2” oznacza to cenę 1 m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego, przyjmowanej na potrzeby obliczenia premii gwarancyjnej od wkładów oszczędnościowych na książeczkach mieszkaniowych, ogłaszanej za kwartał poprzedzający kwartał, w którym inwestor złożył wniosek o zwrot VAT; cena ta jest ogłaszana przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w drodze komunikatu, publikowanego w Dzienniku Urzędowym GUS. Uwaga! Informacje statystyczne dostępne są na stronie internetowej http://www.stat.gov.pl, będą również dostępne w urzędach skarbowych, na stronach internetowych izb skarbowych oraz na stronie internetowej Ministerstwa Finansów http://www.mf.gov.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.02.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Zwrot VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacakm 29.02.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 W każdym wierszu załącznika VZM-1/A wpisujemy jedną fakturę i wyszczególniamy poszczególne pozycje, które podlegaja odliczeniu, np. 1-3.5,7,9-15,17-25 itd. oraz sumę brutto z tych pozycji i sumę VAT z tych pozycji. I tak po kolei z każdą fakturą. Pozycji nie musimy wypisywać jeżeli z danej faktury odliczeniu podlegają wszystkie materiały. VAT z faktur, które nie były w latach 2004-2005 wykorzystane w PIT-D rozliczamy wskaźnikiem 68,18% i to jest kwota do zwrotu. Ciekawe informacje o materiałach, które podlegają odliczeniu można znaleźć na stronie http://www.panmi.webpark.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 29.02.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 najlepiej oddaj wszystkie faktury do biura rachunkowego, zapłacisz pare złotych (u mnie wyszło 400) ale bedziesz miał spokój i pewność że dobrze wszystko policzą i wypełnią Nie byłbym taki pewien ,że zate 400 mi dobrze wypełnią. Jest programik , mozna samemu to zrobić...wystarczy chcieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamekxyz 29.02.2008 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 dziekuje za wszystkie odpowiedzi, nie ukrywam ze najbardziej pomogl mi krzysztofh ale inni rowniez... zabieram sie do roboty, cala nocka przede mną i .....400 zostanie w kieszeni )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts