Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką macie płytę grzejną (kuchenkę) w kuchni?  

62 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką macie płytę grzejną (kuchenkę) w kuchni?

Recommended Posts

Odgrzewam temat, żeby dowiedzieć się Waszych opinii na temat co wybrać kuchnię gazową czy indukcyjną do kuchni. Kupuję nowy dom od dewelopera. Wybór gazu wiąże się z przeciągnięciem rury przez przedpokój do kuchni.
  • Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z wyników ankiety wnioskuję, że większość budujących wybiera płytę elektryczną. Ciekawe dlaczego ? Czy dlatego, że jest wygodniejsza i bardziej nowoczesna ? Ja chciałem kuchni gazowej, bo gaz jest tańszy.

w kuchni sporo chromu wiec gazowa, metalowa, na 5 palnikow, zeliwne ruszta, pokretla z przodu

robimy sporo zapraw i srodkowy wielki palnik naprawde mocno sie przydaje na duzy gar :D

2 ogromne plusy płyty :

1 łatwa do mycia

2 przesuwanie garnków bez ich podnoszenia - suuper-dla osób mających problemy z kręgosłupem i nie tylko......... :D

Mam płytę elektryczną AMIKI + 4 garnki szybkowary i obiad w 0,5 h . W TEJ OPCJI TO JESZCZE OSZCZĘDZAM :D

Na czym polega ten obiad w 0,5h ? Czy mogę poprosić o szczegóły ? Żona gotuje obiady codziennie (jak na razie :D) i ta kwestia jest istotna. Dajmy na to, że mamy do usmażenia kotlety, do ugotowania ziemniaki i fasolkę. Czy na tej super-płycie i w super-garnkach wyjdzie to szybciej niż na gazie ?

Jeszcze chciałem zapytać, ile może kosztować zakup garnków. Do płyty indukcyjnej podobno trzeba mieć specjalne garnki.

Czy pole magnetyczne wytwarzane przez taką płytę nie jest szkodliwe dla ludzi ?

Ja tam jestem konserwatywny, więc mam opory przed tą indukcją. Z drugiej strony wolałbym nie mieć rury gazowej w przedpokoju i w kuchni. Na razie mamy gaz tylko przy piecu.

Ja tam jestem konserwatywny, więc mam opory przed tą indukcją.

A masz kuchenkę mikrofalową?
Mam płytę elektryczną AMIKI + 4 garnki szybkowary i obiad w 0,5 h . W TEJ OPCJI TO JESZCZE OSZCZĘDZAM :D

Na czym polega ten obiad w 0,5h ? Czy mogę poprosić o szczegóły ? Żona gotuje obiady codziennie (jak na razie :D) i ta kwestia jest istotna. Dajmy na to, że mamy do usmażenia kotlety, do ugotowania ziemniaki i fasolkę. Czy na tej super-płycie i w super-garnkach wyjdzie to szybciej niż na gazie ?

pewnie chodzi o czas potrzebny na zagotowanie wody. W indukcji idzie to bardzo szybko, w szczególności jeżeli jest jeszcze opcja dodatkowego power'a.
Jeszcze chciałem zapytać, ile może kosztować zakup garnków. Do płyty indukcyjnej podobno trzeba mieć specjalne garnki.

Kosztuje tyle ile zakup nowego garnka. Finalna cena zależy od tego jakiej marki garnek wybierzesz. W marketach można kupić już za kilkanaście złotych.
I jeszcze jedno można kupić 1 szybkowarek (na próbę ) i po ugotowaniu potrawy przekładać, lub gotować te najbardziej czasochłonne . :wink: U mnie to nie indukcja lecz zwykła ceramiczna płyta.

Dziękuję za odpowiedź. Przekażę żonie informację o tych szybkowarach.

Na razie musimy podjąć decyzję: gaz czy prąd. Potem będziemy wybierać model i rodzaj płyty.

Czy to prawda, że przy płycie elektrycznej mniej osadza się tłustego nalotu na okapie i szafkach kuchennych ?

Ja tam jestem konserwatywny, więc mam opory przed tą indukcją.

A masz kuchenkę mikrofalową?

Używam kuchenki mikrofalowej, ale zakładam fartuch ołowiany :D

Mówiąc poważnie, to z mikrofalą jest trochę inaczej, bo fale są zamknięte w metalowej puszce i niewiele wydostaje się na zewnątrz.

jak mieszkalismy u Rodziców to gotowaliśmy na gazowej, obecnie na indukcji. Plus jest taki ze garnki nie są okopcone, nie ma tego brzydkiego nalotu na nich, a i pary wydaje się być mniej.

Używam kuchenki mikrofalowej, ale zakładam fartuch ołowiany :D

Mówiąc poważnie, to z mikrofalą jest trochę inaczej, bo fale są zamknięte w metalowej puszce i niewiele wydostaje się na zewnątrz.

a w indukcji fale wydostają się na zewnątrz?? z tego co mi wiadomo to krążą między płytą a garnkiem, dlatego mamy efekt "grzania zimnego w dotyku"

chociaz przyznaję, że specjalistą nie jestem w tej dziedzinie i mogę się mylić :)