Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiego typu macie płytę grzejną (kuchenkę) w kuchni?

Jaką macie płytę grzejną (kuchenkę) w kuchni?  

62 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką macie płytę grzejną (kuchenkę) w kuchni?

Recommended Posts

Witajcie,

my bylismy już zdecydowani na płytę indukcyjną, wybralismy model, trzeba było potwierdzić zamówienie i wtedy... ktoś (lekarz z rodziny) odradził nam taki wybór. Podobno jest to bardzo niezdrowe urządzenie, co prawda w naszym życiu ciężko znaleźć coś, co nie szkodziłoby naszemu zdrowiu, ale jeśli można czegoś unikać - a płyty indukcyjnej można, to warto... Czy znacie jakieś wiarygodne źródła informacji na ten temat?

Też jesteśmy przed wyborem płyty. Myśleliśmy o indukcyjnej ze względu na koszty użytkowania (aktywne jest tylko pole pod naczyniem). Z drugiej strony zastanawiamy się nad wpływem pola elektrostatycznego, które podczas pracy płyta wytwarza. W obecnych czasach jest go tyle w każdym domu, że nie wiem, czy dokładać sobie jeszcze jedno jego źródło?

Kiedyś freon też był uznany za absolutnie bezpieczny, a po latach jest wycofany. Podobnie było z eternitem. Inne wynalazki jak supertakon, albo batervid też się nie sprawdziły. Niestety dopiero po kilkudziesięciu latach użytkowania danej technologii można wyciągnąć uprawnione wnioski.

A my na taką decyzję nie mamy aż tyle czasu :-)))

Co robić??????????????

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

aj pier dziu... ale bzdura...

sroki ale nie mogłem się powstrzymać

Na pierwszy rzut oka wydaję się to kompletną bzdurą

ale jak już druga niezależna osoba mi o tym mówi to zacząłem się na tym zastanawiać.

Nie ma się co zastanawiać :roll: W tak szczelnym domu i tak prędzej zgnijesz, niż się strujesz :wink:

Jak okna szczelne, to musi być wentylacja dobra - nawet jak w ogóle kuchni nie masz i jadasz na mieście.

aj pier dziu... ale bzdura...

sroki ale nie mogłem się powstrzymać

Na pierwszy rzut oka wydaję się to kompletną bzdurą

ale jak już druga niezależna osoba mi o tym mówi to zacząłem się na tym zastanawiać.

Nie ma się co zastanawiać :roll: W tak szczelnym domu i tak prędzej zgnijesz, niż się strujesz :wink:

Jak okna szczelne, to musi być wentylacja dobra - nawet jak w ogóle kuchni nie masz i jadasz na mieście.

Dla tych co nie zrozumieli co chciał powiedzieć przedstawiciel Valliant tłumaczenie z Polskiego na nasze

... w nowo budowanych zazwyczaj szczelnych domach wentylacja grawitacyjna słabo działa i jest niewystarczająca dla dostatecznego usunięcia produktów spalania gazu w kuchni...

np w upalny bezwietrzny dzień w środku lata zwłaszcza jak nie ma wystarczającego nawiewu powietrza.

P.S Co by było jasne u siebie planuje wentylację mechaniczną

Ale ja rozumiem :lol:

Tyle, że w upalny bezwietrzny dzień to bym się udusiła ze szczelnie zamkniętymi oknami :wink:

A tak na serio, mam went. grawitacyjną, ale okap podłączony do komina :roll: W poprzednim mieszkaniu nie miałam okapu w ogóle, okna też nowe i jakoś tam żyję :wink:

Fakt - oba mieszkania nie w nowych domach.

Ale jeśli wentylacja grawitacyjna, to musi działać dobrze - jak źle działa, to problem z płytą gazową jest tylko jednym z niewielu problemów, jakie spotykają mieszkańców :roll: Tak samo jak przy źle działającej mechanicznej :wink:

A produkty spalania masz również w oddychaniu, jakby było tak źle to ludzie by się dusili :roll: Ale zazwyczaj zdrowy odruch każe im wcześniej otworzyć okna. Zwłaszcza w upalny, letni dzień :lol:

gazowa na szkle - Bosch, z pokrętłami z przodu. jesteśmy z niej bardzo zadowoleni, łatwo się myje (bo że się brudzi szybko, to fakt - nawet kłaczek kurzu na niej widać z daleka...),żeliwne ruszty są bardzo dobrej jakości, stabilne. Poprzednio gotowaliśmy na ceramicznej (też Bosch) ale wolę gazową - mam większa kontrolę nad gotowaniem ;-)

• 2 months później...

Mam indukcyjną TEKA i widzę same zalety. Przed przeprowadzką miałam ceramiczną AMICA i chwaliłam ją. Jednak indukcja jest lepsza:

- zero problemu z czyszczeniem, płyta jest pod tym wzglęgem idealna. Z ceramicznej musiałam zdrapywać to co wykipiało i przywarło. Z indukcją nie ma tego problemu. Wystarczy psiknąć środkiem czyszczącym i przejechać gąbką.

- zdecydowanie krótszy czas gotowania. Przykład: na opakowaniu kaszy w saszetkach napisano: gotować 20-30 min. Na płycie indukcyjnej wystarczy 10-15 min.

- za nic nie zamieniłabym jej na gazowy "żywy ogień", dotknięcie płyty indukcyjnej nie grozi poważnym oparzeniem.

Mam GKST 6014. Przy wyborze kierowałam się głównie opiniami na ceneo. Zresztą tak samo wybrałam lodówkę, zmywarkę, mikrofalówkę i suszarkę.

W moim przypadku okazało się to dobrą metodą, bo cały mój sprzęt AGD mogę śmiało polecić najbardziej wybrednej pani domu http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

Mam GKST 6014. Przy wyborze kierowałam się głównie opiniami na ceneo. Zresztą tak samo wybrałam lodówkę, zmywarkę, mikrofalówkę i suszarkę.

W moim przypadku okazało się to dobrą metodą, bo cały mój sprzęt AGD mogę śmiało polecić najbardziej wybrednej pani domu http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

A możesz się podzielić nazwami producentów tych poszczególnych elementów. Każdemu z nas się przyda

A możesz się podzielić nazwami producentów tych poszczególnych elementów. Każdemu z nas się przyda

A proszę bardzo:

mam lodówkę LG GRF 399 BTQA

http://images33.fotosik.pl/316/7b8cc408ec1b16b5.jpg

Dozownik wody ma wielkie powodzenie w gorące dni. Dla mnie ważniejsze jest, że jest bardzo cicha (mam kuchnię połączoną z salonem) i pojemna.

zmywarkę Bosch SGI 58M 05 eu

http://images31.fotosik.pl/316/af760a52685ec1ec.jpg

Kiedy włączyłam ją pierwszy raz, myślałam że nie działa, jest tak cicha. Zresztą na panelu ma napis: "super silence" i to prawda.

Krótki program jest wystarczający do codziennego zmywania.

mikrofalówkę z funkcją piekarnika, crisp i grilem Whirlpool AMW 535 IX

http://images28.fotosik.pl/245/c0d3e8c35f68b348.jpg

To najlepszy zakup, polecam wszystkim. Dzięki niej nie mam piekarnika, w którym w starym mieszkaniu trzymałam patelnie. Piekarnik w kuchni elektrycznej niestety nie był zbyt dobry. Teraz ta mikrofala zachęciła mnie do eksperymentów w kuchni.

suszarkę Bosch (nie pamiętam symbolu)

http://images25.fotosik.pl/244/1e067be193a3422a.jpg

Nie mam pomieszczenia nadającego się na suszarnię. Za to mam bardzo dużą łazienkę, ale nie znoszę porozstawianych suszarek, albo wiszących sznurków. Latem pranie suszy się na tarasie, zimą będzie suszyła suszarka. Już ją parę razy wypróbowałam - bardzo się cieszę, że ją kupiłam.

I wspomnianą już płytę indukcyjną Teka GKST 6014

http://images25.fotosik.pl/244/844eba52d949e9b5.jpg

Wybrałam tą płytę, bo ta z B wydała mi się zbyt udziwniona. Poza tym na ceneo wyczytałam, że ta jest lepsza. Już nie pamiętam argumentów za.

Poza tym mam okap podszafkowy Mastercooka, ale wybrałam go kierując się raczej tym, żeby ładnie pasował do reszty sprzętu. Rzadko go używam.