Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiego typu macie płytę grzejną (kuchenkę) w kuchni?

Jaką macie płytę grzejną (kuchenkę) w kuchni?  

62 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką macie płytę grzejną (kuchenkę) w kuchni?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam płytę elektryczną AMIKI + 4 garnki szybkowary i obiad w 0,5 h . W TEJ OPCJI TO JESZCZE OSZCZĘDZAM :D

Na czym polega ten obiad w 0,5h ? Czy mogę poprosić o szczegóły ? Żona gotuje obiady codziennie (jak na razie :D) i ta kwestia jest istotna. Dajmy na to, że mamy do usmażenia kotlety, do ugotowania ziemniaki i fasolkę. Czy na tej super-płycie i w super-garnkach wyjdzie to szybciej niż na gazie ?

Jeszcze chciałem zapytać, ile może kosztować zakup garnków. Do płyty indukcyjnej podobno trzeba mieć specjalne garnki.

Czy pole magnetyczne wytwarzane przez taką płytę nie jest szkodliwe dla ludzi ?

Ja tam jestem konserwatywny, więc mam opory przed tą indukcją. Z drugiej strony wolałbym nie mieć rury gazowej w przedpokoju i w kuchni. Na razie mamy gaz tylko przy piecu.

Mam płytę elektryczną AMIKI + 4 garnki szybkowary i obiad w 0,5 h . W TEJ OPCJI TO JESZCZE OSZCZĘDZAM :D

Na czym polega ten obiad w 0,5h ? Czy mogę poprosić o szczegóły ? Żona gotuje obiady codziennie (jak na razie :D) i ta kwestia jest istotna. Dajmy na to, że mamy do usmażenia kotlety, do ugotowania ziemniaki i fasolkę. Czy na tej super-płycie i w super-garnkach wyjdzie to szybciej niż na gazie ?

pewnie chodzi o czas potrzebny na zagotowanie wody. W indukcji idzie to bardzo szybko, w szczególności jeżeli jest jeszcze opcja dodatkowego power'a.

I jeszcze jedno można kupić 1 szybkowarek (na próbę ) i po ugotowaniu potrawy przekładać, lub gotować te najbardziej czasochłonne . :wink: U mnie to nie indukcja lecz zwykła ceramiczna płyta.

Dziękuję za odpowiedź. Przekażę żonie informację o tych szybkowarach.

Na razie musimy podjąć decyzję: gaz czy prąd. Potem będziemy wybierać model i rodzaj płyty.

Czy to prawda, że przy płycie elektrycznej mniej osadza się tłustego nalotu na okapie i szafkach kuchennych ?

Czy pole magnetyczne wytwarzane przez taką płytę nie jest szkodliwe dla ludzi ?

Ja tam jestem konserwatywny, więc mam opory przed tą indukcją.

A masz kuchenkę mikrofalową?

Używam kuchenki mikrofalowej, ale zakładam fartuch ołowiany :D

Mówiąc poważnie, to z mikrofalą jest trochę inaczej, bo fale są zamknięte w metalowej puszce i niewiele wydostaje się na zewnątrz.

Używam kuchenki mikrofalowej, ale zakładam fartuch ołowiany :D

Mówiąc poważnie, to z mikrofalą jest trochę inaczej, bo fale są zamknięte w metalowej puszce i niewiele wydostaje się na zewnątrz.

a w indukcji fale wydostają się na zewnątrz?? z tego co mi wiadomo to krążą między płytą a garnkiem, dlatego mamy efekt "grzania zimnego w dotyku"

chociaz przyznaję, że specjalistą nie jestem w tej dziedzinie i mogę się mylić :)