Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiego typu macie płytę grzejną (kuchenkę) w kuchni?

Jaką macie płytę grzejną (kuchenkę) w kuchni?  

62 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką macie płytę grzejną (kuchenkę) w kuchni?

Recommended Posts

Używam kuchenki mikrofalowej, ale zakładam fartuch ołowiany :D

Mówiąc poważnie, to z mikrofalą jest trochę inaczej, bo fale są zamknięte w metalowej puszce i niewiele wydostaje się na zewnątrz.

a w indukcji fale wydostają się na zewnątrz?? z tego co mi wiadomo to krążą między płytą a garnkiem, dlatego mamy efekt "grzania zimnego w dotyku"

chociaz przyznaję, że specjalistą nie jestem w tej dziedzinie i mogę się mylić :)

Pole magnetyczne powoduje powstanie prądów wirowych w dnie garnka, które je nagrzewają. Na tej samej zasadzie działa elektromagnes lub dowolny silnik elektryczny.

Na angielskiej stronie wikipedii

http://en.wikipedia.org/wiki/Induction_cooker

wyczytałem, że posiadacze rozruszników serca nie powinni używać kuchni indukcyjnych. Również posiadacze biżuterii metalowej muszą uważać przy gotowaniu, bo się im nagrzeje od pola magnetycznego :D

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdecydowaliśmy się już na płytę elektryczną taką lub inną. Gazu nie ciągniemy do kuchni. W sumie żona będzie gotować. Przekonano ją, że płyta elektryczna powoduje mniej osadów w kuchni na szafkach i okapie. Nie do końca rozumiem z czego to się bierze.

Zgadzam się z przedmówcą, że najlepiej to gotować na ogniu. Co do ognia, to będziemy mieli kominek. Może chociaż ziemniaki będzie można tam upiec :)

Co do szybkowarów, to nie mam zdania. Porozmawiam z żoną.

Podobno są płyty - pół indukcyjne, a pół ceramiczne. Nie wiem po co.