emil_d 21.03.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Pompowanie z kanałów pod ławy dzisiaj - bo dzisiaj zostały wykopane. Pompą odsysamy wodę od poniedziału wieczór z wykopu. Jesli pompowałeś z wykopu to należało wierzchnią warstwę rozluźnionego gruntu usunąć przed betonowaniem i najlepioej od razu wylać chudy zabezpieczając tym grunt przezd rozluźnieniem/uplastycznieniem. Po wypompowaniu wody mogłem chodzić w wykopie i się nie zapadałem. Uznałem, że jest wystarczająco twardy. Mój kierownik budowy powiedział, że jeśli nie szkoda mi pieniędzy to mogę lać chudziak, poza tym po wykonaniu wykopu po około 1/2 dnia zapadały się ścianki. Więc nie lałem - poszło od razu B20. Tak jak napisałem, poszło więcej o 2m3 w stosunku do wyliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.03.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Pompowanie z kanałów pod ławy dzisiaj - bo dzisiaj zostały wykopane. Pompą odsysamy wodę od poniedziału wieczór z wykopu. Jesli pompowałeś z wykopu to należało wierzchnią warstwę rozluźnionego gruntu usunąć przed betonowaniem i najlepioej od razu wylać chudy zabezpieczając tym grunt przezd rozluźnieniem/uplastycznieniem. Po wypompowaniu wody mogłem chodzić w wykopie i się nie zapadałem. Uznałem, że jest wystarczająco twardy. Mój kierownik budowy powiedział, że jeśli nie szkoda mi pieniędzy to mogę lać chudziak, poza tym po wykonaniu wykopu po około 1/2 dnia zapadały się ścianki. Więc nie lałem - poszło od razu B20. Tak jak napisałem, poszło więcej o 2m3 w stosunku do wyliczeń. Może rzeczywiście jest oki skoro Kierownik tak ocenił na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia i Sławuś 30.03.2008 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Moi drodzy a co doradzacie odnośnie izolacji ścian fundamentowych? Oczywiście przy występowaniu wód podskórnych. Na obecną chwilę woda zatrzymała się mniej więcej na wysokości jednego bloczka fundamentowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 01.04.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Geno napisał: Tak się nie betonuje* Chcesz betonować w wodzie - metoda Contractor. * hydrotechnika to już inna bajka i to zaznaczyłem bobvilla napisał: Jest to jednak rozwiązanie raczej z grupy specjalnych, normalnie wykop nie powinien byc zalany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 01.04.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Joasia i SławuśTo macie juz te ławy wylane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia i Sławuś 01.04.2008 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Tak mamy wylane ławy, bez deskowania. W poniedziałek wchodzą z bloczkami, więc szukamy rozwiązań, co z izolacją. Nasłuchaliśmy się tyle opinii ale chcemy gdzieś wypośrodkować te wiadomości. Dlatego zwrócam się z prośbą o radę. Może ktoś był też w podobnej sytuacji, a jeśli tak to, co zrobił.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.04.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 to jeszcze Joasia i Sławuś napisze, czy ma piwnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 01.04.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Jeżeli dobrze rozumiem to macie wodę na wysokości "bloczka" powyżej górnej krawędzi ławy fudamentowej.Odpompujcie wodę i wykonajcie izolację powłokową (jakimś mazidłem bitumicznym) w dwóch trzech warstwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia i Sławuś 01.04.2008 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Na szczęście nie mamy piwnicy, ale garaż i pomieszczenia gospodarcze mają obniżoną podłogę o 45cm niż pozostałe. Ktoś powiedział nam, że byśmy nie robili drenażu, bo to szkoda kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.04.2008 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 a jak te 45 cm ma się do określonego poziomu wód gruntowychczy jest odcięcie z izolacjia ława - ściana?jeżeli te wody podskurne są dosyć płytko, to tak czy siak, proponuję ponowne odcięcie poziome na ścianie na poziomie izolacji pomiesczeń obniżonych izolacja do samego dołu może być nieefektywna, zbędnano chyba, że woda agresywna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 02.04.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 jw. Uważam że drenaż to nie jest wyrzucony pieniądz. Tym bardziej że nie musicie go kopać (macie wykop). Metr rury kosztuje chyba 6 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 02.04.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 .... Mój kierownik budowy powiedział, że jeśli nie szkoda mi pieniędzy to mogę lać chudziak...... oraz inny post ....Powiedział, że jak mam kasę to mogę robić studnię chłonną ..... Może Ci jeszcze powiedzieć,że jak masz kasę to możesz zaizolować ściany,możesz zagęszczać podsypkę,możesz dodawać wapna do zaprawy...itp..itd... Jakoś takie śmieszne podejście tego Twojego kierownika.... Przeczytaj posty :Geno,jeszcze złej rady od niego nie przeczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 02.04.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Co post to rada albo polemika to moze i ja podpowiem. Zrobić tak jak zalecał geolog w ekspertyzie i projektant w adaptacji. Zapewne nie robiłeś ekspertyzy geologicznej a daptacje zrobił projektant na patrz lub własne doświadczenie więc pozwolę sobie napisać jak zrobiliśmy my.Najważniejsze niedopuścić przy glinie do rozmiękczenia dna wykopu. Dlatego też rowy w glinie kopie się tak aby zebrać wodę (wypompować) następnie ekspresem wybrać miekką maziaję i zalewa się to chudziakiem powiedzmy 10cm. Następnie jak mamy tak zabezpieczone dno wykopu to szalujemy (jeśli potrzeba) i lejemy właściwe ławy.Dodam jeszcze że na gruntach mało stabilnych i wysadzinowych stosuje sie dodatkowe wzmocnienia fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.04.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Moi drodzy a co doradzacie odnośnie izolacji ścian fundamentowych? Oczywiście przy występowaniu wód podskórnych. Na obecną chwilę woda zatrzymała się mniej więcej na wysokości jednego bloczka fundamentowego. więc Kolego Graczyk, trochę się spóźniłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 02.04.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 więc Kolego Graczyk, trochę się spóźniłeś Sie spoznil Moze sa tacy, co z szukaczki korzystaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziacial 07.04.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Z ta woda to jest roznie. Jak robilismy fundamenty w jesieni to jakas symboliczna ilosc wody pojawila sie na dnie wykopu, ogolnie do pominiecia. Teraz zabralismy sie za przylacze wodne i kanalizacyjne. Od ulicy w strone dzialki teren opada o jakis metr. Sytuacja wyglada tak ze przy ulicy woda jest na glebokosci 1m a dalej fundamenty sa juz pod woda. I to dopiero bedzie wyzwanie: zakopac rury na glebokosci minimum 1,5m przy lustrze wody na poziomi gruntu Ale trzeba walczyc zeby pozniej byla satysfakcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts