dode 16.03.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 I to wszystko normalnie za darmo no....., jak za darmo....., a opróżnione butelki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3129138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 16.03.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 I to wszystko normalnie za darmo no....., jak za darmo....., a opróżnione butelki? kiedys to się na to przeczytane ksiązki mówiło. A przypomniałao mi się w kontekscie tego, że tą porterówkę to zamierzam robić z rękopisu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3129154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 17.03.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 I to wszystko normalnie za darmo no....., jak za darmo....., a opróżnione butelki? no ... opróżnione butelki sprzdajemy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3130614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekWoj 07.09.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Likier z kukułek Do butelki po kubusiu wsypujemy cukierki (kukułki wedlowskie) i zalewamy spirytusem tak do 5-10 cm od góry. Jak ktoś woli słabszy trunek, to można zalać wódką. Musi postać z miesiąc, żeby cukierki się rozpuściły i żeby się przeżarło. Dla niecierpliwych: można cukierki pokruszyć tłuczkiem do mięsa, ale trzeba je przykryć folią, żeby po całej kuchni nie zbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3531996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 07.09.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Po moim dziadku została mi buteleczka 0,5l esencji orzechowej. Ma już z 60 lat (esencja, nie dziadek, bo ten umarł w 1967 roku ). Na 0,5l wódki dodaję jakieś 10 kropli tej esencji. Niebo w gębie! Kłopot w tym, że jak wykończę tę buteleczkę, to nie mam pojęcia, jak zrobić następną. Poza tym jeśli trzeba czekać na efekt 50 lat, to ja nie dożyję A to się robi dosyć prosto. Trzeba nazbierać orzechów włoskich. Mniej więcej w połowie lipca. Wewnątrz ziarna nie powinno być wodnistego soku tylko takie mleczko konsystencji śmietanki, ale nie może być jeszcze zdrewniałej skorupy. Orzechy umyć i pokroić w plasterki (koniecznie w gumowych rękawiczkach bo bardzo farbują i to się nie daje zmyć) wsypać do słoja do ok 3/4. Potem zalać wódką, ewentualnie spirytusem z wodą ale nie powinno to mieć więcej niż 60%. Do tego dodaje się miodu, na litr objętości słoja, mocno czubatą łyżkę. Można cukier ale z miodem lepsze. I powinno postać. Pół roku na bidę starczy, po roku jest już całkiem ok. Zlać, przefiltrować przez watę i rozrabiać z czystą wódką w proporcjach wedle uznania. Ja daję 1 do 4, ale są i tacy co wolą 1 do 10 Jeszcze mała uwaga co do wiśniówki. Jak się da wszystkie wiśnie z pestkami to za bardzo migdałowe wychodzi i głowa potem boli. Jak wszystkie wydrylowane to ciut mdłe. IMHO optymalnie jest 3/4 drylowanych i 1/4 z pestkami Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3532302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzZZzz 30.09.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 a że się dopytam (moja 1 nalewka , macie jakieś sprawdzone ulubione łatwe sposoby na maliny ?? bo wczoraj zalałem 1kg malin, 1 litrem spirytusu, i niby po dwóch tygodniach mam odlać płyny, a maliny zasypać cukrem, po tygodniu wymieszać i odfiltrować ale przyznam się że się boje bo co jak co ze słoika idzie specyficzny zapach to normalne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3586792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 01.10.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 ...ale przyznam się że się boje bo co jak co ze słoika idzie specyficzny zapach to normalne ?? Ale jaki? Powinno pachnieć malinami i alkoholem. BTW maliny zalewam wódką (IMHO mniej ścina owoce i lepiej wyciąga smak, zapach i kolor) trzymam 6-8 tygodni, zlewam, zasypuje cukrem po 3-4 tygodniach zlewam, odciskam, mieszam z tym co zlałem pierwsze, filtruje i dodaje spirytus, żeby miało ok 40%. Potem powinno jeszcze trochę postać. Im dłużej tym lepiej. Zwykle z sierpniowego nastawu to w okolicy świąt uznaję że jest ok. Można wypić wcześniej, nawet po miesiącu ale warto poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3587541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzZZzz 01.10.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 hmm no to wiem co dalej robić Jeszcze jedno pytanie, jak maliny "wypiły" spirytus do takiego stanu że część malin już nie jest pod spirytusem to dolać spirytusu/wódki czy mogą sobie tak nie być zalane (nie spleśnieją?) dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3587743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 05.10.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Raczej zalewam tak żeby były przykryte, ja bym dolał. Ale nawet nieprzykryte nie powinny się zepsuć, zwłaszcza jeśli są zalane spirytusem. Spirytus paruje na tyle intensywnie że nawet w samych oparach owoc się nie zepsuje. Np robi się taką wódkę "wisielec" W słoju nad spirytusem zawiesza się na nitkach pomarańcze, brzoskwinię, gruszkę czy inny owoc. Owocek stopniowo się zsycha i oddaje swój aromat do spirytusu, po kilku tygodniach tylko rozcieńczyć wodą, ewentualnie dosłodzić. Z owocu robi się pokurczona mumia, ale żadnej pleśni tam nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3596989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 12.10.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Malinówk zrobiona, wiśniówka zrobiona (już nawet część wypita ) Jeszcze zrobiłam taki zajzajer z malin, wiśni i jeżyn. Dobre toto. Ale do rzeczy. Mam jeszcze 10 litrow spirytusu. Chcialam zrobić pigwowkę. Robił ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3613617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 12.10.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Malinówk zrobiona, wiśniówka zrobiona (już nawet część wypita ) Jeszcze zrobiłam taki zajzajer z malin, wiśni i jeżyn. Dobre toto. Ale do rzeczy. Mam jeszcze 10 litrow spirytusu. Chcialam zrobić pigwowkę. Robił ktoś? A i owszem 0,5 kg pigwy , umytej pokrojonej w pastry (trudno) lub w ćwiartki (łatwiej), koniecznie usunąć pestki. Zasypać pigwy ok szklanką cukru i zalać 0,5l spirytusu Cała filozofia , zakręcić szczelnie słoik, ja używam takiego 2 litrowego od kiszenia ogórów , po ok miesiącu - można pić choć z zasady podczas próbowania znika ćwiarteczka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3613655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 12.10.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Bardzo dziekujeBęde robić Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3613746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 12.10.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 smacznego a.....jak lubicie troszke bardziej lajlowe trunki, to proponuję cukier zagotować ze szklanką wody ostudzić i dopiero zalać nimi pigwy. Bez wody jest naprawdę mocne Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3614200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 12.10.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 U nas powiadaja tak Byle co - byleby sponiewieralo Wisniowke w tym roku kazalam bardziej rozcienczyc, bo w zeszlym - tak mi sie przynajmniej wydawalo - byla za mocna. No i chlop tak zrobil. Jakas taka za slaba wyszla Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3614520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 12.10.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 ugotowana puszka mleka skondensowanego,słodzonego-kajmak + szklanka wody + 200ml spirytusu =zamechlać Pychota Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3614552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.10.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 maliny po malinówce dałam do słoika - są pyszne i można je dodawać do deserów lodowych Polecam imbirówke -rozgrzewa ,że hej ok 30dkg imbiru w cukrze ( ja kupuje w warzywniaku na wagę ) pokroic i zalać 1/2 l wódki .....po ok 2 tyg można sie rozgrzewać Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3614869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 12.10.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 ugotowana puszka mleka skondensowanego,słodzonego-kajmak + szklanka wody + 200ml spirytusu =zamechlać Pychota kapka wanilii, troszkę kakao i prawie jak Baileys ale prawie robi różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3614876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 12.10.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 ugotowana puszka mleka skondensowanego,słodzonego-kajmak + szklanka wody + 200ml spirytusu =zamechlać Pychota kapka wanilii, troszkę kakao i prawie jak Baileys ale prawie robi różnicę E tam zaraz Baileys.Leniwy advocat Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3614893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 12.10.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 ugotowana puszka mleka skondensowanego,słodzonego-kajmak + szklanka wody + 200ml spirytusu =zamechlać Pychota kapka wanilii, troszkę kakao i prawie jak Baileys ale prawie robi różnicę E tam zaraz Baileys.Leniwy advocat Advocata to się chyba z żółtek jajek robi , nie z mleka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3614910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 12.10.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 ugotowana puszka mleka skondensowanego,słodzonego-kajmak + szklanka wody + 200ml spirytusu =zamechlać Pychota kapka wanilii, troszkę kakao i prawie jak Baileys ale prawie robi różnicę E tam zaraz Baileys.Leniwy advocat Advocata to się chyba z żółtek jajek robi , nie z mleka Ktoś tu chyba już zmęczony jest i nie doczytuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97347-spirytus-sposoby-zamiany-w-dobry-trunek/page/3/#findComment-3614918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.