Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spirytus- sposoby zamiany w dobry trunek :)

Edyta i Wojtek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...

Likier z kukułek

Do butelki po kubusiu wsypujemy cukierki (kukułki wedlowskie) i zalewamy spirytusem tak do 5-10 cm od góry. Jak ktoś woli słabszy trunek, to można zalać wódką.

Musi postać z miesiąc, żeby cukierki się rozpuściły i żeby się przeżarło.

Dla niecierpliwych: można cukierki pokruszyć tłuczkiem do mięsa, ale trzeba je przykryć folią, żeby po całej kuchni nie zbierać.

Po moim dziadku została mi buteleczka 0,5l esencji orzechowej. Ma już z 60 lat (esencja, nie dziadek, bo ten umarł w 1967 roku :wink: ). Na 0,5l wódki dodaję jakieś 10 kropli tej esencji. Niebo w gębie! :D Kłopot w tym, że jak wykończę tę buteleczkę, to nie mam pojęcia, jak zrobić następną. Poza tym jeśli trzeba czekać na efekt 50 lat, to ja nie dożyję :-?
A to się robi dosyć prosto. Trzeba nazbierać orzechów włoskich. Mniej więcej w połowie lipca. Wewnątrz ziarna nie powinno być wodnistego soku tylko takie mleczko konsystencji śmietanki, ale nie może być jeszcze zdrewniałej skorupy. Orzechy umyć i pokroić w plasterki (koniecznie w gumowych rękawiczkach bo bardzo farbują i to się nie daje zmyć) wsypać do słoja do ok 3/4. Potem zalać wódką, ewentualnie spirytusem z wodą ale nie powinno to mieć więcej niż 60%. Do tego dodaje się miodu, na litr objętości słoja, mocno czubatą łyżkę. Można cukier ale z miodem lepsze. I powinno postać. Pół roku na bidę starczy, po roku jest już całkiem ok. Zlać, przefiltrować przez watę i rozrabiać z czystą wódką w proporcjach wedle uznania. Ja daję 1 do 4, ale są i tacy co wolą 1 do 10

Jeszcze mała uwaga co do wiśniówki. Jak się da wszystkie wiśnie z pestkami to za bardzo migdałowe wychodzi i głowa potem boli. Jak wszystkie wydrylowane to ciut mdłe. IMHO optymalnie jest 3/4 drylowanych i 1/4 z pestkami

• 4 weeks później...

a że się dopytam (moja 1 nalewka :), macie jakieś sprawdzone ulubione łatwe sposoby na maliny ??

bo wczoraj zalałem 1kg malin, 1 litrem spirytusu, i niby po dwóch tygodniach mam odlać płyny, a maliny zasypać cukrem, po tygodniu wymieszać i odfiltrować

ale przyznam się że się boje bo co jak co ze słoika idzie specyficzny zapach :) to normalne ??

...ale przyznam się że się boje bo co jak co ze słoika idzie specyficzny zapach :) to normalne ??
Ale jaki? Powinno pachnieć malinami i alkoholem.

BTW maliny zalewam wódką (IMHO mniej ścina owoce i lepiej wyciąga smak, zapach i kolor) trzymam 6-8 tygodni, zlewam, zasypuje cukrem po 3-4 tygodniach zlewam, odciskam, mieszam z tym co zlałem pierwsze, filtruje i dodaje spirytus, żeby miało ok 40%. Potem powinno jeszcze trochę postać. Im dłużej tym lepiej. Zwykle z sierpniowego nastawu to w okolicy świąt uznaję że jest ok. Można wypić wcześniej, nawet po miesiącu ale warto poczekać.

Raczej zalewam tak żeby były przykryte, ja bym dolał. Ale nawet nieprzykryte nie powinny się zepsuć, zwłaszcza jeśli są zalane spirytusem. Spirytus paruje na tyle intensywnie że nawet w samych oparach owoc się nie zepsuje. Np robi się taką wódkę "wisielec"

W słoju nad spirytusem zawiesza się na nitkach pomarańcze, brzoskwinię, gruszkę czy inny owoc. Owocek stopniowo się zsycha i oddaje swój aromat do spirytusu, po kilku tygodniach tylko rozcieńczyć wodą, ewentualnie dosłodzić. Z owocu robi się pokurczona mumia, ale żadnej pleśni tam nie ma.

Malinówk zrobiona, wiśniówka zrobiona (już nawet część wypita :D :D :D )

Jeszcze zrobiłam taki zajzajer z malin, wiśni i jeżyn. Dobre toto.

Ale do rzeczy.

Mam jeszcze 10 litrow spirytusu. Chcialam zrobić pigwowkę. Robił ktoś?

A i owszem :D

0,5 kg pigwy , umytej pokrojonej w pastry (trudno) lub w ćwiartki (łatwiej), koniecznie usunąć pestki.

Zasypać pigwy ok szklanką cukru i zalać 0,5l spirytusu

Cała filozofia , zakręcić szczelnie słoik, ja używam takiego 2 litrowego od kiszenia ogórów :lol: , po ok miesiącu - można pić :D

choć z zasady podczas próbowania znika ćwiarteczka :oops:

maliny po malinówce dałam do słoika - są pyszne i można je dodawać do deserów lodowych

Polecam imbirówke -rozgrzewa ,że hej :lol:

ok 30dkg imbiru w cukrze ( ja kupuje w warzywniaku na wagę ) pokroic i zalać 1/2 l wódki .....po ok 2 tyg można sie rozgrzewać :D

ugotowana puszka mleka skondensowanego,słodzonego-kajmak

+

szklanka wody

+

200ml spirytusu

=zamechlać

Pychota :wink:

kapka wanilii, troszkę kakao i prawie jak Baileys :lol: :lol:

ale prawie robi różnicę :wink:

ugotowana puszka mleka skondensowanego,słodzonego-kajmak

+

szklanka wody