Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STRAJKI, STRAJECZKI.....

Paty

Recommended Posts

Kasiu damy radę :wink: :lol:

Ty szukasz juz nowej pracy, ja szukam nowej.... i jeszcze kilka innych :lol: Zostanie sam kwiat w urzędach, szkołach, szpitalach, policji. Wtedy to dopiero bedzie dobrze!

Odrazu mi lepiej jak to napisałam :lol: Sama wizja nowej pracy mnie wprowadza w tak dobry nastrój, ze dzień dzis nie moze byc zły :lol:

DZIEŃ DOBRY!!! :lol:

• Odpowiedzi 413
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kasiu damy radę :wink: :lol:

no wyjścia nie mamy :D

Odrazu mi lepiej jak to napisałam :lol: Sama wizja nowej pracy mnie wprowadza w tak dobry nastrój, ze dzień dzis nie moze byc zły :lol:

DZIEŃ DOBRY!!! :lol:

mnie to nawet wizja nie pracowania tam gdzie teraz wprowadza w doskonały humor, nie mówiąc już o jakiejś lepszej, normalnej robocie :D

a nauczyciel co kiepsko uczy .....straci pracę.......??????????, a urzędnik który miernie wykonuje swoje obowiązki wyleci z roboty ............NIE

a co to znaczy według Ciebie kiepsko uczyć??

albo miernie wykonywać swoje obowiązki??

cała budżetówka podlega ocenie pracy,

jeśli nauczyciel ma 2 razy z rzędu negatywną wylatuje i już :)

a co do strajków to sama pisałaś, że denerwują Cię te próby strajków :D

bo strajkiem tego nazwać nie można :lol: :lol:

a co do podwyżek to pisałam już wyżej ile dostałam w zeszłym roku, w tym na razie cichosza

Paty, no nie widziałam strajkującego przedsiębiorcy, nie wiem też przeciwko czemu ewentualnie miałby strajkować no i jaki to ma związek z budżetówką.

Ja się na tym nie znam, ale chętnie wysłucham jakiejś mądrej odpowiedzi.

przedsiębiorca chętnie zastrajkował by aby:

-obniżyć koszty zatrudnienia czyli ZUs i podatek od pracownika (zżera to prawie połowę pensji - w budżetowce też)

-obniżyć stawkę vat ( płacisz ją kupując np. odzież, czy buty, meble i wszystko do domu)

-obniżyć podatek 19% np. na 15% -zwiększyła by się Twoja pensja

-ujednolicenie przepisów podatkowych

- itd. itd .........wiele jeszcze można wymieniać

wy macie (budżetówka) do tego narzędzie mniej lub bardziej skuteczne - STRAJKI lub ich próby ........przedsiębiorca niestety ich nie ma

chciałam jeszcze zapyta ta negatywną opinie nauczycielowi kto wystawia ? - uczeń, rodzice .......?

łatwiej chyba zbankrutować przedsiębiorcy niż komuś z budżetówki wylecieć cz pracy

Paty jak widzę cele mamy takie same.

tak ale wy macie narzędzia do tego by choć trochę te cele osiągnąć a my nie......my możemy najwyżej zamknąć dg...wy jednak mimo niezadowolenia dalej macie możliwość pracy.........przedsiębiorce jeżeli przerosną koszty niestety bankrutuje i nie ma żadnego źródła dochodu.........sam zus dla prowadzącego to średnio 800 zł - to musisz zapłaci ze swojego zysku,a inne koszty typu np. zakup towaru, dojazd do klienta, zakup narzędzi itp...

nauczyciel żeby wykonywać swoją pracę nie musi wynajmować pomieszczenia na klasę , kupować ławek, krzeseł, tablicy , pomocy naukowych itd...........czyli koszty własne pracy są dużo mniejsze niż przedsiębiorcy.

Wiesz, tak sie składa, ze jestem urzędnikiem który prowadzi swoją działalność (mąż) więc nie musisz mnie uświadamiać w zakresie kosztów prowadzenia działalności.

Mogę wiele negatywnych rzeczy napisać zarówno o pracownikwach budżetówki jak i osobach prowadzących działalność. Tylko po co? Nie genaralizuję, unikam uogólnień bo uważam, że każdego należy mierzyć wg jego osiągnięć, czynów.

Zwalanie wszystkich trosk i niepowodzeń na jakąś grupę społeczną jest poprostu naiwne. Wykażmy się zrozumieniem, obiektywizmem i zwykłą ludzką życzliwością. Wszystkich to dotyczy. Myślę, ze znacznie lepiej by się żyło gdybyśmy przestali ogladać się na innych a myśleli co sami możemy zmienic w swym życiu by żyło nam się lepiej.

Zdaję sobie sprawę, ze jesteśmy narodem w którym zakorzenione jest silne poczucie krzywdy i trudno to zmienić z dnia na dzień. Ale jesli nie bedziemy się starać to z góy zgadzamy się by trwało to nadal.

wy macie (budżetówka) do tego narzędzie mniej lub bardziej skuteczne - STRAJKI lub ich próby ........przedsiębiorca niestety ich nie ma

jak to nie ma? :o

przedsiębiorca chętnie zastrajkował by aby:

-obniżyć koszty zatrudnienia czyli ZUs i podatek od pracownika (zżera to prawie połowę pensji - w budżetowce też)

-obniżyć stawkę vat ( płacisz ją kupując np. odzież, czy buty, meble i wszystko do domu)

-obniżyć podatek 19% np. na 15% -zwiększyła by się Twoja pensja

-ujednolicenie przepisów podatkowych

- itd. itd .........wiele jeszcze można wymieniać

no to może PRZEDSIĘBIORCY zaprzężą swoją przedsiębiorczość i zrobią coś w temacie - ja za bardzo wam nie pomoge bo jako urzędas znam tylko swoje "Narzędzia" i rzeczywiście je wykorzystuję 8) w myśl zasady cokolwiek robisz rób to profesjonalnie.

co do oceny: ja jestem taka wredna baba że wystawiłam negatywną ocenę dwóm pracownikom. Nawet interwencje posłów nie pomogły. Straciły pracę mimo wszystko. :roll: Bylejakość i głupota w urzędach także ma małe szanse na przetrwanie - mimo wszystko. 8) Ale to zdarza się także w biznesie - ktoś robi dobre wrażenie a dopiero po pewnym czasie okazuje się że to bumelant. I odpada. 8) Taki lajf. :roll:

Tak przy okazji - właśnie szukam osoby która mnie zastapi spośród tych którzy "dobrze rokują" - a dziś mają pensje w granicach 1200-1500zł. Chętnych brak - "bo to ciężka działka" nawet z wizją 2500- 2700 netto. :o :o :o Jak juz pisałam - jeśli taka osoba pójdzie strajkować bo mało zarabia - no to przepraszam... :o

Niestety, każda forma protestu przedsiebiorcy sprowadza się do zasady Na złość mamie odmrożę sobie uszy :-?

myślę że lobby przedsiębiiorców polskich jest jednak silniejsze niż budżetówki i ułatwienia mogą być osiągane niekoniecznie drogą protestów sensu stricte a po prostu dzieki większemu wpływowi na zmiany, zmiany, zmiany... 8)

Kaśka.. musimy trzymać sztamę, bo ja tez jestem darmozjadem z budżetówki :)

A Paty jest po prostu zła, bo my mamy narzędzia do osiągnięcia podwyżek, a ona nie i kropka. O to cały spór.

pozdrawiam

m.

maksiu, z Tobą to ja bardzo chętnie potrzymam tą sztamę 8) :oops:

z mayland z resztą też :D :wink:

aha, zapomniałeś dodać, że darmozjadem bezproduktywnym jesteś :lol: :lol:

Od zagladania w portfel sasiadom zza plota, ktorzy sa nauczycielami nasza dzialalnosc gospodarcza tez raczej nie zyska - ja mam takiego sasiada co rozkladal budzetowke od srodka - przynajmniej dwa lata wikt i opierunek na koszt panstwa i podatnika......nauczycielem nie jest, tarza sie w gotowce...

Nazywa sie 50 Cent.

Kaśka.. musimy trzymać sztamę, bo ja tez jestem darmozjadem z budżetówki :)

A Paty jest po prostu zła, bo my mamy narzędzia do osiągnięcia podwyżek, a ona nie i kropka. O to cały spór.

pozdrawiam

m.

maksiu, z Tobą to ja bardzo chętnie potrzymam tą sztamę 8) :oops:

z mayland z resztą też :D :wink:

aha, zapomniałeś dodać, że darmozjadem bezproduktywnym jesteś :lol: :lol:

no to że bezproduktywnym to rozumie się samo przez się, przecież to budżetówka...

pozdrawiam

m.

rozczuliłam się :lol: :lol: :lol:

jeden jedyny strajk nauczycieli był porządny, ale ja wtedy była uczennicą i miałam o tydzień później maturę. Wtedy coś wywalczyli. Ot tego momentu NIZ, ZERO, NULLLLLLLL

chciałam jeszcze zapyta ta negatywną opinie nauczycielowi kto wystawia ? - uczeń, rodzice .......?

łatwiej chyba zbankrutować przedsiębiorcy niż komuś z budżetówki wylecieć cz pracy

aaaa chciałabyś nie???? :lol: :lol: :lol:

Otóż nauczycielowi ocenę pracy wystawia dyrektor, który może (ale nie musi) zasięgnąć opinii Rady Rodziców i SU. Zawsze jednak to robi, żeby uniknąć konfrontacji z rodzicem pieniaczem :D :D

Od zagladania w portfel sasiadom zza plota, ktorzy sa nauczycielami nasza dzialalnosc gospodarcza tez raczej nie zyska - ja mam takiego sasiada co rozkladal budzetowke od srodka - przynajmniej dwa lata wikt i opierunek na koszt panstwa i podatnika......nauczycielem nie jest, tarza sie w gotowce...

Nazywa sie 50 Cent.

Może by tak akcję : ile zarabia twój sąsiad i w jakich godzinach w garach miesza??? :wink: :wink: :wink: :wink:

Może mamy na forum kogoś ze skarbówki :D ? Oni się do strajku ostatnio szykują...... 8)

Nazywa sie 50 Cent.

ale Ty masz znajomości :o 8)