Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...

Aktualnie jestem na etapie wyboru projektu i właściwie już z żoną wybraliśmy ten projekt, a dokładnie wersję z garażem po lewej stronie i trójspadzistym dachem.

Nam bardzo się podoba, zwłaszcza wygospodarowanie miejsca na pomieszczenie gospodarcze za garażem. Chcielibyśmy dołożyć tylko małą ściankę między kuchnią i salonem, bo żona nie chce aby goście patrzyli na kuchnię. Może wstawimy tam jakieś drzwi suwane.

Dodatkowo myślałem o obniżeniu salonu o jakieś 2 schodki, tak aby oddzielał się od pozostałej części domu.

Pozdrawiam

Witam, dzięki za sygnał. My zaczynamy budowę na wiosnę ale wersję Z18 L bez garazu. Poza tym pod częścią domu będzie piwnica, na parterze likwiduję w związku z tym łazienkę i przenoszę ją tam gdzie było pomieszczenie gospodarcze. dobry pomysł z tym obniżeniem salonu, ale czy w projekcie ta kreska falista oddzielająca salon od kuchni to nie to? ja jeszcze nie zdążyłam się dopytac. pozdrawiam, gdyby Państwo mieli jakieś nowe pomysły to proszę o podpowiedź.

• 1 year później...
  • 11 months później...
  • 2 weeks później...
  • 3 years później...
  • 8 months później...

Budowa domu II poł.2013

Witam ! Ponieważ jestem tu pierwszy raz,więc proszę o wyrozumiałość.chcę wybudować dom 170 m2,bez garażu,z poddaszem - woj.łódzkie,powiat zgierski. Będę dysponował kwotą 400.000 zł.Interesuje mnie stan deweloperski (nie pod klucz) .czyli z pociągniętymi instalacjami w domu,tynkami (zewn. i wewn.),drzwiami zewn. itd.Dach to blacha,piec gazowy niezbyt drogi itd.ogólnie standard bez ekscesów,okna plastik itd...

Czy te 400.000 starczy ?

Znajomi sugerują,że 2400-2500/m2 stanu deweloperskiego to osiągalna cena.

Dziękuję i pozdrawiam !

Witam !

Dziękuję za odpowiedzi-miałem robioną płatną wycenę,z tym że 2 lata temu ,bank nie dał kredytu no i temat umarł śmiercią naturalną.

Wtedy całość miała kosztować 380.000 zł (stan deweloperski),nie znam szczegółowo ceny materiałów budowlanych ,dlatego pytam Państwa o opinię.

Co do dachu ,to rzeczywiście nie jest może najprostszy.

Chodzi mi o odpowiedź osoby która ma firmę budowlaną i stawia domy ,a nie kogoś co tam coś gdzieś usłyszał - proszę nie zrozumieć mnie źle ,mam tylko kilka dni na podjęcie decyzji co dalej - a nie chcę przez kolejne 20 lat bluźnić...

Dziękuję i pozdrawiam !

Gość Arturo72
Chodzi mi o odpowiedź osoby która ma firmę budowlaną i stawia domy ,a nie kogoś co tam coś gdzieś usłyszał - proszę nie zrozumieć mnie źle ,mam tylko kilka dni na podjęcie decyzji co dalej - a nie chcę przez kolejne 20 lat bluźnić...

Dziękuję i pozdrawiam !

Na forum większość jest inwestorów ,którzy już zbudowali,są w trakcie budowy także z własnego doświadczenia wiele wiedzą na temat kosztów budowy.

Piszesz,że chcesz budować bez ekscesów ale już sam projekt podpada pod eksces ;)

Witam !

Dziękuję za odpowiedzi-miałem robioną płatną wycenę,z tym że 2 lata temu ,bank nie dał kredytu no i temat umarł śmiercią naturalną.

Wtedy całość miała kosztować 380.000 zł (stan deweloperski),nie znam szczegółowo ceny materiałów budowlanych ,dlatego pytam Państwa o opinię.

Co do dachu ,to rzeczywiście nie jest może najprostszy.

Dziękuję i pozdrawiam !

Ad czerwone. Trzeba było odpowiednio zatytułować wątek

Ad zielone. Zdaje się że to niegrzeczne sformułowanie wobec innych forumowiczów

Aha tak w ogóle to po przecinku robi się odstęp przed następnym wyrazem

w tak krótkiej wypowiedzi 7 byków ?

Edytowane przez beton44

Ad czerwone. Trzeba było odpowiednio zatytułować wątek

Ad zielone. Zdaje się że to niegrzeczne sformułowanie wobec innych forumowiczów

Aha tak w ogóle to po przecinku robi się odstęp przed następnym wyrazem

w tak krótkiej wypowiedzi 7 byków ?

...chciałem się tylko dowiedzieć czy starczy mi środków,ale widzę ,że pełno tu "inwestorów" ,co już niejedno wybudowali...

Cóż w naszym pięknym kraju Polak jest fachowcem we wszystkim.

Nie wiem czy to jest grzeczne czy niegrzeczne ,nie jestem w przedszkolu - wolę niegrzeczną ale rozsądną odpowiedź,niż grzeczny bełkot bez pokrycia.

Gdzie zrobiłem 7 "byków" pani profesor ?

Co to znaczy ad zielone /ad czerwone ? czy są inne kolory ?

Pozdrawiam wszystkich "inwestorów"