greg265 29.02.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Witam wszystkich. Chciałbym prosić o radę, mianowicie mamy z żoną działkę na wsi o pow. 3000 m2. Na tej działce stoi dom i budynek gospodarczy Dom został wybudowany przez mojego dziadka w 1970r. Od 10 lat stoi niezamieszkany,wiadomo wilgoć ,grzyb na ścianach. Chcemy coś z tym zrobić nie wiem czy remont czy najlepszym rozwiązaniem będzie rozbiórka i budowa nowego domu. Skłaniamy się do rozbiórki ale to będą dodatkowe koszty, papiery itp.ale chyba będzie to najwłaściwsze rozwiązanie bo ile byśmy nie włożyli w remont to i tak to będzie stary dom i tak. Bardzo proszę o rady na ten temat ,będę wdzięczny za każdą uwagę. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.02.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Nie da się ocenić stanu obiektu na odległość. piszesz - nowy, bo ten zawsze będzie stary. No, bedzie, ale zawsze go można rozbudować, ocieplić i... bedzie jak nowy. Moja rada: musisz wziąć jakiegoś fachowca, który oceni, czy budynek nadaje się do remontu i rozbudowy. oczywiście, jesli budynek jest faktycznie zagrzybiony, to rozebrać bez dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.02.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Witam wszystkich. Chciałbym prosić o radę, mianowicie mamy z żoną działkę na wsi o pow. 3000 m2. Na tej działce stoi dom i budynek gospodarczy Dom został wybudowany przez mojego dziadka w 1970r. Od 10 lat stoi niezamieszkany,wiadomo wilgoć ,grzyb na ścianach. Chcemy coś z tym zrobić nie wiem czy remont czy najlepszym rozwiązaniem będzie rozbiórka i budowa nowego domu. Skłaniamy się do rozbiórki ale to będą dodatkowe koszty, papiery itp.ale chyba będzie to najwłaściwsze rozwiązanie bo ile byśmy nie włożyli w remont to i tak to będzie stary dom i tak. Bardzo proszę o rady na ten temat ,będę wdzięczny za każdą uwagę. Grzegorz Budynek z 1970r nie jest jeszcze wcale stary (chyba, że w USA) Ważne jest również w jakiej technologii był zbudowany i w jakim stanie ma fundamenty i dach. Remont może kosztować więcej niż budowa nowego ale równie dobrze może kosztować znacznie mniej, Wszystko zależy od stanu obecnego i waszych celów oraz cierpliwości. Ale większej cierpliwości wymaga budowa - czas z reguły dłuższy i załatwianie wielu formalności, których można uniknąć przy remoncie. Działkę macie dużą to i w przyszłości można pewnie obok coś zbudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg265 01.03.2008 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Dom jest zbudowany z pustaków betonowych,fundamenty są wylewane w ziemi, z tego co widać izolacja pozioma jest ale papa jest już skruszałai pewnie nie spełnia swojej roli. Jest to taki typowy klocek ze stropodachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.03.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Dom jest zbudowany z pustaków betonowych,fundamenty są wylewane w ziemi, z tego co widać izolacja pozioma jest ale papa jest już skruszała i pewnie nie spełnia swojej roli. Jest to taki typowy klocek ze stropodachem. Jeśli działka nie jest podmokła to nie przejmowałbym się tą skruszałą papą. Jeśli budynek jest w miarę solidny to nadbudowałbym dach skośny na stropodach i wyremontował. Ocenę musi wydać fachowiec na podstawie wizji lokalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts