Gość xrrr82 30.08.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Mam pytanie czy dostajecie swiadectwa zgodnosci kupiwanych materialow z normami. Slyszalem ze teraz komisja ktora odbiera budowe moze takowych zarzadac. Jest tylko jeden problem nie zawsze takie swiadectwo mozna dostac...........(Jesli wiecie o czym mowie) See ya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 30.08.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Są to wymagania stawiane Prawe Budowlanym - paragraf 46 w nawiązaniu do paragrafu 10.Paragraf mówi, że kierownik budowy lub inwestor są zobowiązani do przechowywania, przez okres budowy, wszystkich dokumentów stanowiących podstawę ich wykonywania, a także wszelkich dokumentów potwierdzających dopuszczenie danego materiału do stosowania w budownictwie - a więc jezeli jest wymagany znak bezpieczeńtwa - certyfikat na znak bezpieczeństwa, certyfikat zgodności lub deklarację zgodności z Polską Normą, aprobaty wydane ITB lub inne jednostki.Tak więc na KAŻDY materiał, który używasz na budowie musisz mieć papaier; nawet na gwoździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość xrrr82 30.08.2003 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 No oki ale jak to jest naprawde w zyciu bo np u mnie babka z nadzoru budowlanego mi powiedziala ze oni nie maja nawet na paliwo zeby dojechac na budowe.???? A wiec jak to sie ma w praktyce czy kontrole naprawde sprawdzaja takie rzeczy.......typu gwozdzie iinne pirdolki czy tylko wieksze rzeczy jak cegly, beton itd. see ya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 31.08.2003 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2003 Wszystko zależy tylko i wyłącznie od inspektora nadzoru i ... jego humoru. Jeżeli będzie miał zły dzień, albo źle przyjęty na budowie, może żądać wszystkich papierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts