Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stodoła ;-) czyli Jaskółka WM11 L, okolice Warszawy

Recommended Posts

Stało się !!!

Projekt Jaskółka WM11L zakupiony.

http://www.projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=240&IdKolekcji=

Teraz ostatnie przemyślenia co do zmian (zakładamy że będą niewielkie, bez zmian konstrukcyjnych budynku), adaptacja projektu, poszukiwania ekipy, wizyty w urzedach itp. przyjemności przed rozpoczęciem budowy.

zakładam start budowy: czerwiec 2008

http://www.projekty.muratordom.pl/pliki/dom_240_8.jpg

komentarze mile widziane

http://forum.muratordom.pl/komentarze-jaskolka-wm11l-czyli-stodola-szyszaka,t125340.htm?

Ze względów kosztowych wybraliśmy wariant elewacji tynkowanej a nie z cegły klinkierowej (zostaną tylko drobne wykończenia).

Jeśli ktoś już wybudował Jaskółeczkę, to baardzoo chętnie się wprosimy na wizytę. :lol:

Z pustymi rękami nie przyjedziemy ... Czekamy z utęsknieniem na zaprosiny ;-)

Nawet wystarczy nam sam widok zewnętrzny, niekoniecznie musimy wchodzić do środka.

Nasze małe dzieci :evil: bardzo chcą zobaczyć gotowy dom, rysunki nie trafiają im do wyobraźni. Rodzicom zresztą też bardzo pomógłby widok "na żywo".

To co udało mi się znaleźć

http://artinet.pl/budowa/

Ciekawy jestem zdania innych co do ceny.

Wg kosztorysu firmy wykonawczej za fundament (powierzchnia ~10x20m, obrys to 2x10+2x20+20), ceny w tys. zł (R+M+S)

roboty ziemne - 2

fundamenty - 19

ściany stanu zero - 43 (tu dla mnie zagwozdka czy to aż tak dużo rzeczywiście kosztuje)

podłoże pod posadzki - 14

razem 78 tys. zł!!!

• 2 weeks później...

Mała niespodzianka dziś była:

firemka polecona przez znajomych za robociznę konstrukcji (fundamenty, ściany, wieńce, kominy systemowe) życzy sobie jedynie 30 tys. zł.

Biorąc pod uwagę, że poprzednią wycenę robocizny (dla wariantu jednak 3-warstwowej ściany) miałem na kwotę ~61 tys. - różnica znaczna.

Odebraliśmy już zaktualizowane mapki dla celów projektowych i wypis z planu zagospodarowania. Media już mam uzgodnione.

Z kompletem dokumentów umawiamy się na kolejna rozmowę z architektem i adaptację.

Mam małą nadzieję, ze jeszcze w marcu będzie można złożyć projekt ;-) i grzecznie czekać na pozwolenie na budowę.

:lol:

• 1 month później...

Projekt po adaptacji.

Podstawowe zmiany:

- ściany dwuwarstwowe, materiał pustak MAX 25cm + styropian 20cm.

- okno tarasowe w salonie jedno wielkie prawie 4m szerokości

- okno w salonie jako drzwi balkonowe i troszkę przesunięte w strone tarasu

- przesunięty kominek bliżej korytarza

- rezygnacja z kanciapy przy kuchni, jedno duże pomieszczenie kuchnia (w miejscu kanciapy) + jadalnia - wielkość ok. 20m2, drzwi szklane z kuchni na taras.

- zamiana miejscami łazienki dzieci i pomieszczenia gospodarczego

Zaprojektowane szambo, choć teoretycznie w planach na 2009 jest kanalizacja miejska.

Projekt + media złożone w Starostwie wczoraj! Czas start.

Wcześniej poszliśmy do Wydz. Architektury, gdzie miłe panie sprawdziły zawartość i potwierdziły, że OK (jeden papierek trzeba tylko później donieść).

Moja małżonka powoli staje się specjalistką w kontaktach z urzędnikami. Jeszcze miesiąc temu ja musiałem wszystko załatwiać bo ona sie bała, nie miała chęci, itd. A teraz - pogaduszki z paniami, opinia że urzędnicy są całkiem w porządku

Inspektor nadzoru umówiony, ekipy dają swojego kierownika.

Coraz milej rozmawia się z ekipami, sami dzwonią, chcą negocjować ceny.

Ale to pewnie cisza przed burzą ;-) Zobaczymy jak już dojdzie do konkretów.

Na początek chcę podpisać umowę na stan surowy otwarty.

Żarty się skoczyły. Zegar budowlany zaczął tykać.

• 2 months później...
  • 5 months później...

Cześć wszystkim po dłuższej nieobecności na forum.

Budowa ruszyła 17 lipca. Budowa konstrukcji budynku miała obsuwu 1.5 miesiąca niestety.

Ściany mam z Porothermu 25cm, dojdzie ocieplenie 20cm styropianu.

Konstrukcje dachu mam z wiązarów prefabrykowanych (Mitek) - stawanie zajęło 2,5 dnia.

Dach mam z dachówki ceramicznej Sirius - ekipa sprawnie położyła w niecały tydzień.

Teraz trwają prace hydrauliczne i elektryczne.

Miałem ambitny plan aby przed zimą zakończyć roboty mokre, czyli tynki i wylewkę. Zobaczymy czy aura pozwoli.

Pozdrawiam wszystkich bobów budowniczych.

Ciekawe czy zima pozwoli nam zapaść w letarg budowlany, czy też prace będą trwać.

• 2 months później...